Dünya İngiltere'yi sarsan ajan skandalı! Kod adı: C2, mülteci olarak girdi, gizli serviste çalıştı

İngiltere'yi sarsan ajan skandalı! Kod adı: C2, mülteci olarak girdi, gizli serviste çalıştı

08.02.2024 - 10:15 | Son Güncellenme:

Afganistan'dan mülteci olarak İngiltere'ye giren ve burada gizli servis, iç ve dış işleri bakanlığı gibi gibi kritik konumlarda görev alan ajanın burada öğrendiği bilgileri bir süper güce sattığı ortaya çıktı. Akılalmaz detaylar silsilesi dünya medyasında ses getirdi.

İngiltereyi sarsan ajan skandalı Kod adı: C2, mülteci olarak girdi, gizli serviste çalıştı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası Londra ve Moskova sık sık karşı karşıya geldi. İngilizler Ukrayna'ya yardım tankların yanı sıra 'Storm Shadow' isimli saldırı füzelerini de gönderdi. Bu füzeler son olarak Fedodosia Limanı'ndan Rus savaş gemisini havaya uçurdu. Saldırının üzerinden haftalar geçerken Londra, MI6'daki casusla sarsıldı. Kral Charles ile bile görüştüğü belirlenen casus sayısız bakan ve eski başbakanlarla da görevi gereği temaslarda bulundu. Afganistan'dan İngiltere'ye mülteci olarak gelen şahsın, sığınma izni aldıktan sonra Rusya için casusluk yaptığı kayıtlara geçti. Times gazetesinin haberine göre, 'C2' kod adlı casus gizli servisin yanı sıra İngiliz devletini siber saldırılara ve tehditlere karşı korumak amacıyla hükûmet tarafından görevlendirilen güvenlik ve istihbarat kurumu olan GCHQ'de görev aldı. Hem Rus, hem de İngiliz vatandaşı olan C2, hala İngiliz vatandaşlığından da çıkarılmadı.

Haberin Devamı

ÜLKEYE NASIL GİRDİ?

C2, 2000 yılında İngiltere'ye girdi ve altı yıl Rusya'da yaşamasına rağmen Taliban'dan kaçtığını ve doğrudan Afganistan'dan geldiğini iddia ederek sığınma hakkı aldı. GCHQ, MI6, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı'nda çeşitli görevler aldığını iddia eden C2, kendi ifadesine göre 'Çok gizli' belgelere de erişim sağladı ve bunları Rusya'ya göndermeyi başardı. Times,  'İngiltere için utanç verici" olarak nitelendirdiği gelişmeyle ilgili  son yıllarda üst düzey güvenlik yetkililerinin Rus casuslara karşı  hükümeti defalarca uyardığını hatırlattı

C2 ise 1994 yılında Afganistan'daki hükümetin çökmesi sonrası Rusya'ya geçebilmek için insan kaçakçılarına para ödedi. Rusya'da Rus dili ve edebiyatı bölümünü okuyan C2 daha sonra bir Rus ile evlendi. Aynı yöntemle 2000 yılında İngiltere'ye gelen C2, yetkililere doğrudan Afganistan'dan geldiğini öne sürerek sığınma talebinde bulundu. Çarşamba günü gerçekleşen davada ise C2, yalan söylediğini itiraf etti ve sınır dışı edilme korkusuyla Rusya'da yaşadığını gizlediğini belirtti.

Haberin Devamı

İngiltereyi sarsan ajan skandalı Kod adı: C2, mülteci olarak girdi, gizli serviste çalıştı

TEKRAR AFGANİSTAN'A TAŞINDI

2000'li yılların sonlarına doğru C2, Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığı görevle birlikte tekrar Afganistan'a gitti. Bu dönemde C2, Gordon Brown ve David Cameron'un da bulunduğu üst düzey politikacılarla tanıştı. C2 ayrıca bu süreçte sayısız suikasttan da kurtulduğunu iddia ediyor.

İngiltereyi sarsan ajan skandalı Kod adı: C2, mülteci olarak girdi, gizli serviste çalıştı

RUSYA İLE YAKIN TEMAS

C2 ajanlığı boyunca Rusya'ya tam 6 defa gitti. Bu süreçte Rus Dışişleri Bakanlığı ile temaslara geçen C2, NATO hakkındaki kritik bilgileri Moskova'ya sundu. Dahası bu hafta görüşülen mahkemede C2, suçlamaları reddetti ve kendisine yönelik yapılan suçlamaların 'aşırı' olduğunu bildirdi.