Dünya İsveç'ten skandal itiraf! A'dan Z'ye terör örgütü PKK'nın para trafiği

İsveç'ten skandal itiraf! A'dan Z'ye terör örgütü PKK'nın para trafiği

04.03.2024 - 09:47 | Son Güncellenme:

İsveç polis teşkilatı, PKK sempatizanlarının ülkede nasıl yapılandığını ve İsveç'te toplanan paraların hangi yollarla finanse edildiğini dünyaya duyurdu.

İsveçten skandal itiraf Adan Zye terör örgütü PKKnın para trafiği

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından, uzun süredir tarafsızlık politikası güden İsveç ve Finladiya NATO üyeliğine başvurmuş, Türkiye iki ülkenin PKK ve FETÖ yapılanmasını desteklediği gerekçesiyle başvuruları onaylamamıştı. Yürütülen müzakerelerin ardından Rusya ile sınırı olan Finlandiya’ya onay veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç hükümetinin PKK’yle mücadelede yeterli adımı atmadığını belirterek bu ülkenin üyelik protokolünü TBMM’ye göndermedi. Türkiye'nin taleplerini yerine getiren Stockholm, Ocak ayında NATO'ya katıldı. Genel Kurul'daki oylamada 287 kabul, 55 ret oyunun yanı sıra 4 de çekimser oy kullanıldı.

Haberin Devamı

İsveçten skandal itiraf Adan Zye terör örgütü PKKnın para trafiği

İSVEÇ'TEN İTİRAF

İsveç'in Samnytt internet sitesinde yer alan haberde ise İsveç polisi tarafından yapılan bir açıklamaya yer verildi. Samnytt söz konusu haberinde "İsveç'in yoğun göç almasıyla buraya yerleşen, PKK destekçileri ülkede her zamankinden daha aktif, polis bu konuyla ilgili açıklamada bulundu" ifadesi kullanıldı. İsveç polis teşkilatının güvenlik kısmından sorumlu Fredrik Hallström, devlet radyosuna verdiği röportajda ülkeye PKK üyelerinin hala göç ettiğini doğruladı.

PKK üyelerinin İsveç'te topladıkları paraları Orta Doğu'daki teröristlere yolladığını belirten Hallström, bu paraların şiddet ve tehditle bir araya getirildiğini hatırlattı.

"KÜÇÜK BİR PİYON"

Geçtiğimiz yıl İsveç'in başkenti Stockholm'de bir terör destekçisi, bölgedeki bir iş adamından zorla 100 bin kronun üzerinde (Yaklaşık 10 bin dolar) bir para talep etti. Silahla tehdit edilen iş adamı konuyu yetkililere bildirince PKK destekçisi hapis cezası aldı. İsveç'te bu tür suçların sürekli olarak işlenmesine rağmen, bu ceza şu ana kadar bir İsveç mahkemesinde alınan kararların tek örneğini oluşturuyor.

Haberin Devamı

Söz konusu terör destekçisi yapılan istihbarat çalışmaları neticesinde PKK'nın uluslararası alandaki bir para kaynağı olduğu belirlendi, İsveç polisi şahısla ilgili "Küçük bir piyon" ifadesini kullandı.

İsveçten skandal itiraf Adan Zye terör örgütü PKKnın para trafiği

"BİRÇOK ZORLUK VAR"

Hallström konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Ülkemizde şiddet yanlısı PKK destekçilerinin gasp faaliyetlerini durdurmak neredeyse imkansız. İnanılmaz derecede kapsamlı bir istihbarat ve soruşturma yürütmemiz gerekiyor" deyip ekledi:

"Suçların işlendiği yerlerin haritalarını çıkarmalıyız, paranın nereye götürülmek istediğini belirlemeliyiz ancak burada birçok zorluk var"

"ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Ancak tüm olumsuzluklara rağmen Säpo, PKK'nın İsveç'teki suç faaliyetlerini "daha iyi kavramaya" çalışıyor. Fredrik Hallström, bunun normal polisle işbirliği içinde yapıldığını söylüyor. Bunun açıklaması, PKK ile ülkedeki diğer organize göçmen suçları arasında "açık bir örtüşme" kurabilmiş olmalarıdır.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen İsveç polis teşkilatı PKK destekçileri ile diğer göçmenlerin işlediği suçlar arasında açık bir örtüşme kurmaya çalışıyor. Fredrik Hallström ise halkın bu konuda kendileriyle daha çok işbirliğine geçmesi gerektiğini söylüyor.