Dünya Son dakika... Japonya Başbakanı Abe istifa etti

Son dakika... Japonya Başbakanı Abe istifa etti

28.08.2020 - 09:29 | Son Güncellenme:

Ağustos ayı içinde Japonya tarihinin kesintisiz en uzun süre görevde kalan başbakanı unvanı alan siyasetçi, sağlık sorunları nedeniyle koltuğunu bıraktı.

Son dakika... Japonya Başbakanı Abe istifa etti

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya, bu sabah istifa haberiyle sarsıldı.

Haberin Devamı

Devlet televizyonu NHK, Başbakan Şinzo Abe'nin istifa kararını canlı yayında açıkladı. Yerel saatle 17.00'de kameralar karşısına çıkan siyasetçi, koltuğunu bırakmaya karar verdiğini söyledi.

Son sağlık kontrollerinde hastalığının yeniden nüksettiğini öğrendiğini aktaran Abe, "Sağlığımın yeniden bozulduğunu geçen ay öğrendim. Bu hafta yeni bir test yapıldı. Devlet yönetiminde sonuç önemlidir. Kararlarımı düzgün veremiyorum" dedi.

Tedavi sürecinde göreve devam etme ihtimaline yönelik bir soru üzerine ise Abe, "Hastalığımın kesinlikle iyiye gidecek şekilde bir garantisi yok. Meclis açılışı yaklaşıyor. İstifa etmenin en uygun zaman olduğunu düşündüm" yanıtını verdi.

Bugün daha erken saatlerde bir açıklama yapan Abe, aniden istifa ederek bir kaosa yol açmak istemediğini belirtmişti.

Haberin Devamı

Geçen yıl 2 bin 887 günlük süreyle Japonya'nın toplamda en uzun süre görev yapan başbakanı unvanını elde eden 65 yaşındaki Abe, hafta başında kesintisiz başbakanlık rekorunu da kırmıştı.

Ancak aynı gün Başbakan Abe toplamda 11 saat süren uzun bir sağlık kontrolünden geçmiş, medyada istifa dedikoduları dillendirilmişti.

Ağustos başında haftalık yayımlanan ulusal bir derginin haberinde, 65 yaşındaki Abe’nin geçen ay Başbakanlık Ofisi'nde kan kustuğu ileri sürülmüştü.

2006'da ilk kez başbakanlık koltuğuna oturan Şinzo Abe, ülseratif kolit rahatsızlığı nedeniyle bir yıl sonra istifa etmişti. Aralık 2012'deki seçimleri kazanıp yeniden başbakan oldu, 7 yıl 8 aydır Japonya'yı yönetiyordu.