Dünya Kışın ortasında 40 derece! 'Tüm kitaplar yeniden yazılmak zorunda'

Kışın ortasında 40 derece! 'Tüm kitaplar yeniden yazılmak zorunda'

03.08.2023 - 16:27 | Son Güncellenme:

Kuzey Yarımküre aşırı sıcaklarla boğuşurken Güney Yarımküre ülkeleri kış mevsimine rağmen 40 derecelik sıcaklıklarla boğuşuyor. Birçok ülkede üst üste rekorlar kırılıyor.

Kışın ortasında 40 derece Tüm kitaplar yeniden yazılmak zorunda

Temmuz ayında son yılların en sıcak günlerini yaşayan Kuzey Yarımküre ülkeleri belki de 100 yılda bir yaşanacak olan gelişmelere şahit oldu. Akdeniz kıyısındaki Yunanistan, İtalya, Portekiz, Cezayir, Türkiye, İspanya ve Fransa'da geride kalan haftada yüzlerce ormandan alevler yükseldi. Yunanistan'da Rodos, Korfu ve Eğriboz (Evia) adalarındaki orman yangınları günlerce söndürülemedi, on binlerce turist ve ada sakini tahliye edildi.

Haberin Devamı

Akdeniz'in güneyindeki Cezayir'de Tunus sınırındaki ormanları küle çeviren alevler, 34 can aldı. Hava sıcaklığının 49 dereceyi aştığı sınır bölgesinde evler yandı, yüzlerce insan köylerini terk etmek zorunda kaldı.

Yalnızca Akdeniz kıyısı değil, Kuzey Kutbu'nun kıyısındaki Kanada'da da orman yangınları var. Yangınların kontrolden çıktığı Kanada'da üçüncü bir itfaiyeci daha British Columbia'da alevleri durdurmak isterken can verdi.

Kışın ortasında 40 derece Tüm kitaplar yeniden yazılmak zorunda

KHANUN YAKLAŞIYOR

Asya ülkelerinde de durum benzer. Özellikle Çin'de etkisini sürdüren Doksuri Tayfun'u milyarlarca dolarlık zararın yanı sıra 21 kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu. 

Çin’in doğu kıyılarına yaklaşan Khanun Tayfunu’nun ülkenin doğusundaki Zhejiang ve Fujian eyaletlerine yarın ulaşması bekleniyor. Tayfunun etkisiyle şiddetli yağış görülmesi beklenen Zhejiang’daki acil durum seviyesi 4’ten 3’e yükseltildi. Çin Devlet Sel Kontrol ve Kuraklıkla Mücadele Merkezi de Khanun Tayfunu nedeniyle acil durum mekanizmasında 4’üncü seviye alarm durumu ilan etti.

Haberin Devamı

Kışın ortasında 40 derece Tüm kitaplar yeniden yazılmak zorunda

GÜNEY AMERİKA CEHENNEM

Tüm bu gelişmeler yaşanırken ABD basını kış mevsimine yazı hatta cehennemi yaşayan Güney Amerika ülkelerini yazdı. Washington Post'da yer alan haberde Şili'nin rekor kırarak 38 dereceyi, Arjantin'in 30 dereceyi gördüğü belirtildi. Uzmanlara göre bu rakamlar son 20-30 yılın en yüksek sıcaklıkları arasında

Hava durumu tarihçisi Maximiliano Herrera, 'Güney Amerika, dünyanın şimdiye kadar gördüğü aşırı olaylardan birini yaşıyor' diye tweet attı ve ekledi, 'Bu olay, tüm iklim kitaplarını yeniden yazıyor'

Kışın ortasında 40 derece Tüm kitaplar yeniden yazılmak zorunda

REKOR ÜSTÜNE REKOR

Öyle ki kış mevsimi olmasına rağmen bölgedeki sıcaklıklar yaz mevsiminin bile ortalamasının üzerinde. Brezilya 30 dereceyi geçerken Arjantin, Bolivya, Paraguay ve Uruguay'da üst üste Temmuz ayı rekorları kırıldı. Yetkililer Paraguay'ın 40 derecenin üzerine çıkacağını tahmin ediyor.

Güney Amerika'da yüksek basınç etkisinin hafta sonuna kadar sürmesi bekleniyor. Bu süreçte sıcaklıkların 35-40 arası seyredeceği söyleniyor.