Dünya Kuzey Suriye’de ABD-Rus gerilimi! Savaş uçakları İHA'lara karşı

Kuzey Suriye’de ABD-Rus gerilimi! Savaş uçakları İHA'lara karşı

10.07.2023 - 06:59 | Son Güncellenme:

Suriye’nin kuzeyinde bir süredir yaşanan ABD-Rusya gerilimi giderek artıyor. ABD ordusu Rus uçaklarının İHA’larını taciz ettiğini savunurken, Rusya da Şam rejimiyle ortak tatbikat başlattı.

Kuzey Suriye’de ABD-Rus gerilimi Savaş uçakları İHAlara karşı

NAMIK DURUKAN/ANKARA- Rusya, Ukrayna’ya destek vererek savaşı uzatmakla suçladığı ABD’nin Kuzey Suriye’deki askeri faaliyetlerini engelleyerek, Washington’a karşılık vermeye başladı. Suriye rejim askerlerinin girişimiyle karada ABD askerlerinin faaliyetlerini engelleyen Rusya, havada da savaş uçakları aracılığıyla Amerikan İHA’larını taciz etmeye başladı.

Haberin Devamı

Amerikan ordusu, Rus savaş uçaklarının, ABD ordusuna ait insansız hava araçlarını bir hafta içinde üç kez taciz ettiğini, tacizlerin “İHA’ların önüne işaret fişekleri atılması” ve “savaş uçaklarının tehlikeli şekilde yaklaşıp ilgili tüm uçakların güvenliğini tehlikeye düşürme” şeklinde gerçekleştiğini açıkladı. Açıklamada, Rus Hava Kuvvetleri’nin mutabık kalınan standartları ve uygulamaları tekrar tekrar ihlal etmesinin, artık bölgede büyük bir güvenlik endişesi oluşturduğu, bu şekilde sürmesi halinde karşılık verileceği ifade edildi.

ÇATIŞMA PROVASI

Karşılıklı suçlamalar devam ederken, sahada iki ülke arasında ilan edilmemiş bir çatışma provası da başlatıldı. Rusya, Suriye rejimi, ABD ise kuzeyde rejime muhalif silahlı grupların yanı sıra terör örgütü PYD’nin askeri kanadı YPG ile tatbikatlar gerçekleştirdi. ABD, son olarak Özgür Suriye Ordusu’na bağlı bazı silahlı gruplarla ülkenin doğusundaki El-Tanf Askeri Üssü yakınlarındaki sınır bölgesinde tatbikat yaptı. Tatbikat, geçtiğimiz hafta sonu sona erdi. Tatbikatlar kapsamında lojistik teçhizat ve zırhlı araçlar, Irak’tan uzun araç konvoylarıyla Suriye’nin kuzeydoğusundaki üslere ulaştırıldı. ABD’ye yakın olduğu belirtiler ÖSO içindeki bir grup tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, tatbikatların, istikrarı sağlamak ve ortak savaş kabiliyetini geliştirmek için ortak görev kapsamında gerçekleştiği ve 55 kilometrelik bir alanda yürütüldüğü belirtildi.

Haberin Devamı

RUSYA’DAN KARŞI TATBİKAT

Rus yönetimi ise kuzeydeki gerilimi azaltma bölgesinde Suriye rejim güçleriyle ortak tatbikat başlattığını duyurdu. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rusya - Suriye rejimi ortak tatbikatının, Halep’in doğu kırsalında sahte hedeflere yönelik hava, hava savunma ve elektronik harp kuvvetlerinin saldırılarıyla başladığını duyurdu.

Rusya’nın Suriye’deki Uzlaşma Merkezi Başkanı Oleg Gorinov, tatbikatların havacılık ve hava savunmasının ortak çalışmalarını geliştirmeyi amaçladığını söyledi. Tatbikatın aynı zamanda Suriye hava sahasındaki ABD ihlalleri ve İsrail’in saldırılarına bir yanıt olduğunu ima eden Gorinov, ülkesinin, İHA uçuşlarıyla ilgili çatışmasızlık protokollerinin ABD himayesindeki sözde uluslararası terörle mücadele koalisyonunca sistematik olarak ihlal edilmesinden endişe duyduğunu söyledi. Öte yandan terör örgütü PYD-YPG’nin kontrolündeki Kuzey Suriye sahasında da, Rusya ve ABD’nin askeri faaliyetlerinde gözle görülür artış kaydedildi. Her iki ülke de terör örgütü YPG ile geçtiğimiz hafta ortak devriyeler gerçekleştirdi. Rusya örgüt eşliğinde Türkiye sınır hattına yakın kesimlerde yer alan rejim mevzilerine malzeme taşımasının yanı sıra ortak devriyeler gerçekleştirdi. ABD askerleri de uzun süreden beri ilk kez Derbesiye bölgesinde örgütün eşliğinde devriye attı.

Haberin Devamı

CENTCOM: DAEŞ LİDERİ ÖLDÜRÜLDÜ

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Usame el-Muhacir adlı DAEŞ terör örgütü liderinin, 7 Temmuz’da Suriye’nin doğusunda düzenlenen saldırıyla öldürüldüğünü duyurdu. CENTCOM Komutanı General Michael Erik Kurilla, yaptığı açıklamada, “DAEŞ’in bölge genelinde yenilgiye uğratılması konusunda kararlı olduğumuzu açıkça ifade ettik. DAEŞ sadece bölge için değil, bölgenin çok ötesinde bir tehdit oluşturmaktadır” ifadelerini kullandı. CENTCOM açıklamasında, saldırının, MQ-9 İHA’sıyla düzenlendiği, bu İHA’nın daha önce Rus uçağı tarafından taciz edildiği belirtildi. Saldırıda herhangi bir sivilin öldüğüne dair bir belirti olmadığı, ancak bir sivilin yaralandığına dair raporların değerlendirildiği kaydedildi.