Dünya Son dakika... Merkel'in suratından düşen bin parça! Erken seçim kapıya dayandı

Son dakika... Merkel'in suratından düşen bin parça! Erken seçim kapıya dayandı

21.11.2017 - 11:06 | Son Güncellenme:

Almanya'da Jamaika koalisyonu müzakerelerinin çökmesiyle zor durumda kalan Başbakan Merkel, azınlık hükümeti kurmayı planlamadığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Steinmeier parti liderleriyle görüşüp bir çıkış yolu arayacak.24 Eylül'de büyük hezimet yaşayan Sosyal Demokratlar erken seçime gidilmesini istiyor. Son anketlere göre iki aylık süreçte yalnızca Yeşiller oylarını üç puan artırdı, Merkel ise iki puan kayıpta.

Son dakika... Merkelin suratından düşen bin parça Erken seçim kapıya dayandı

Almanya'da yaklaşık iki ay süresince koalisyon kurulamaması, ülkeyi siyasi krize soktu. Jamaika koalisyonu olarak adlandırılan üç partili görüşmelerin çökmesiyle birlikte Başbakan Angela Merkel, erken seçim sinyali verdi.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde açıklama yapan Şansölye Merkel, azınlık hükümeti planlamadığını belirterek "Birkaç gün daha bekleyelim, erken seçim sürecinin dönüşü yoktur" dedi.

24 Eylül'de kurulan sandıklarda büyük bir hezimet yaşayan Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Martin Schulz, erken seçimin gündeme gelmesiyle yeniden sesini yükseltti ve yeniden sandık kurulmasından çekinmediklerini söyledi.

Seçimlerin ardından koalisyonda yer almayacağını ilan eden SPD, halen bu tavrından geri adım atmış değil. Yapılan son anketler, SPD'yi destekleyen seçmenlerin yarıya yakınının erken seçim istediğini gösteriyor.

Bir başka ankete göre ise iki aylık süreçte seçmenin tercihi fazla değişmedi. Bugün seçim olsa Merkel'in liderliğini yaptığı Hristiyan Demokrat Birliği (CDU/CSU) yüzde 31, SPD yüzde 21, faşist parti Almanya için Alternatif (AfD) yüzde 12, Yeşiller yüzde 12, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 10, Sol Parti yüzde 9 oy alabilir. Bu sonuçlar yalnızca Yeşiller'in üç puanlık bir yükseliş yaşadığını ortaya koyuyor, Merkel ise yaklaşık yüzde 2'lik bir düşüş içerisinde.

Son dakika... Merkelin suratından düşen bin parça Erken seçim kapıya dayandı

Steinmeier parti liderleriyle buluşuyor

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ise, hükümet kurulması için çaba harcıyor. Bugün parlamentoya giren parti liderleriyle görüşmeye başlayacak Steinmeier, tüm partilerden müzakerelere açık olmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Steinmeier, Bellevue Sarayı'nda bugün gerçekleşecek randevularda Yeşiller Partisi'nin eş başkanları Simone Peter ve Cem Özdemir ile Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Christian Lindner'i ağırlayacak.

FDP lideri Lindner'in görüşmelerinden çekilmesi, muhtemel koalisyonun çökmesine yol açmıştı.

Steinmeier, SPD lideri Schulz'la yarın görüşecek.

Almanya'da CDU/CSU ittifakı seçimlerde 246 milletvekili çıkarsa da hükümet kurmaya yetecek sandalyeye ulaşamamıştı. Bir önceki hükümette yer alan SPD'nin yeni dönemde koalisyonda yer almayacağını açıklaması, Merkel'in elinde yalnızca FDP ve Yeşiller alternatifinin kalmasına yol açtı.

Haberin Devamı

Haftalarca süren görüşmelerin sonuçsuz kalmasıyla Almanya'nın girdiği siyasi kriz, yalnızca ülkeyi değil Avrupa'yı etkiliyor. Fransa ve Hollanda'dan dün endişeli olduklarını açıkladı.

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana bir ilk

Seçimlerde CDU/CSU yüzde 32,9, SPD yüzde 20,5, AfD yüzde 12,6, FDP yüzde 10,7, Sol Parti yüzde 9,2, Yeşiller yüzde 8,9 oranında oy almıştı. Sandıktan çıkan en büyük sürpriz, ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin parlamentoya girmesi oldu. Ülkede ilk kez faşist bir parti II. Dünya Savaşı'ndan bu yana parlamentoda yer alıyor.

709 üyeli Almanya Federal Meclisi'nden sandalye dağılımı şöyle:

  • CDU/CSU 246
  • SPD 153
  • AfD 94
  • FDP 80
  • Sol Parti 69
  • Yeşiller 67