Dünya Son dakika... Musul'da ikinci köprü de alındı! IŞİD'in füzeleri bulundu

Son dakika... Musul'da ikinci köprü de alındı! IŞİD'in füzeleri bulundu

06.03.2017 - 08:19 | Son Güncellenme:

Eski şehir merkezindeki hükümet binalarına doğru ilerleyen ordu birlikleri, Dicle Nehri üstündeki Hürriyet Köprüsü'nü de terör örgütü IŞİD'den bu sabah kurtardı. Şehir merkezinde bulunan IŞİD füzelerinin, Suriye'de yağmalanan bir askeri üsten Musul'a getirildiği bildiriliyor. Rus R-40 havadan havaya füzelerinin fotoğrafları paylaşıldı. Uluslararası ajanslar, çatışma bölgesinden kaçan yüzlerce sivilin fotoğrafını peş peşe geçti.

Son dakika... Musulda ikinci köprü de alındı IŞİDin füzeleri bulundu

Musul'un batısını IŞİD teröristlerinden temizlemek için başlatılan operasyonda son dakika gelişmesi var. Güneyden eski şehir merkezine doğru ilerleyen birlikler, Dicle Nehri üstündeki ikinci köprüyü de geri aldı.

Haberin Devamı

Bu sabah el değiştiren Hürriyet Köprüsü, doğudaki Maliye ve Nebi Yunus mahallelerini batıdaki Devase ve çevre caddelere bağlıyor. Irak askerleri, Dicle'nin en güneyinde yer alan ve ismi Dördüncü Köprü olan ilk köprüyü önceki hafta almıştı.

İki köprü arasındaki bir noktada, Irak ordusu IŞİD'in füzelerini buldu. Suriye'deki üslerde yağmalanan Rus R-40 havadan havaya füzelerinin Musul'a getirildiği ortaya çıktı.

Eski şehir merkezindeki hükümet binalarına artık son birkaç yüz metre kaldı. Irak ordusunun acil müdahale birimi komutanı Korgeneral Raid Şevket Cevdet'e göre, hükümet binalarında kontrol sağlanması Musul'un stratejik olarak yeniden geri alınmasının yüzde 80 oranında tamamlandığı anlamına gelecek.

Son dakika... Musulda ikinci köprü de alındı IŞİDin füzeleri bulundu

Musul'un merkezinde şu an 3 bin kadar IŞİD teröristinin olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

İki mahalle daha geri alındı

El Tayran, Vadi Hacer ve El Gizlani semtlerinin tamamen boşaldığı bildiriliyor. Sımud ve Mensur mahalleleri de bugün IŞİD'den temizlendi.

Uluslararası haber ajansı Reuters, bugün sabahtan itibaren çatışma bölgesinden akın akın kaçan sivillerin fotoğrafını dünyaya servis etti. Yayan yapıldak yollara düşen yaşlı, kadın ve çocuklardan bazıları tekerlekli sandalye ile kaçmayı başardı. En dikkat çekici karelerden biri, bir erkeğin yakını olduğu tahmin edilen yaşlı bir kadını omuzlarında taşıyarak kurşunların altından çıkarması.

Musul'da geçen hafta yerlerinden olan sivillerin sayısı 40 bini aştı. Hafta sonu yalnızca bir gecede 7 bin sivilin güvenli bölgeye kaçtığı bildiriliyor.

17 Ekim'de başlayan büyük operasyonda bugüne kadar evlerinden olan sivillerin sayısı 300 bine yaklaştı. Irak Göç Bakanlığı, çatışmalardan kaçan 100 bin kişinin barınabilmesi için çadır kent kuruyor.

Batı yakası operasyonu başlamadan terör örgütünün elinde 750 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyordu.

Siviller öldü

Askerler, batı yakası operasyonunun başlamasından bu yana en zorlu çatışmalara giriyor. Kentin batı mahallelerinden Nebi Şit'te dün gerçekleşen çatışmalarda 16 sivil öldü. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk.

Son dakika... Musulda ikinci köprü de alındı IŞİDin füzeleri bulundu

İntihar timleri ilerleyişi yavaşlatıyor

Haberin Devamı

IŞİD'in intihar timlerinin Musul'daki ilerleyişi yavaşlattığını yazan İngiliz The Times gazetesi, bununla birlikte örgütün 'çaresizlik işaretleri' verdiğini belirtiyor.

Gazeteye göre, son dönemde şehirdeki intihar eylemcilerinin üçte biri çocuklar ve teröristler geçen hafta iki kez kimyasal silah kullanmakla suçlanıyor.

Telafer'de sıradağlar geri alındı

Dün akşam ise, Telafer ilçesinin doğusunda yer alan stratejik sıradağlarda kontrol sağlandı. Irak ordusu, Şii milisler Haşdi Şabi'nin IŞİD'i yenilgiye uğrattığını duyurdu.

Son dakika... Musulda ikinci köprü de alındı IŞİDin füzeleri bulundu

Bir baba ve kızı...

Adım adım yenilgiye sürüklenen terör örgütü, yeni bir taktik deniyor. Evden eve geçen ve sivillerin arasına karışan teröristleri engellemek için çatışma alanından çıkan herkesin üstü çıplak bir şekilde askerlere yaklaşması isteniyor. Batı cephesinden dün geçilen fotoğraflarda çok sayıda sivilin çıplak şekilde ordu birliklerine doğru geldiği yer aldı.

Haberin Devamı

Bir babanın ağlayarak kızıyla birlikte çatışma bölgesinden çıkışı ise, günün en çarpıcı karesi olarak hafızalara kazındı.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, Ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

Yenilgiyi haber veren kayıplar

Üçüncü haftasına giren batı yakası operasyonunda geçen hafta Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatılmıştı.

Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü geçen hafta kaybetmiş ve şehrin içine doğru çekilmişti.

IŞİD, Irak'taki topraklarının yüzde 63'ünü kaybetti

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı ve ilçe çevresindeki kasabalardan da teröristler temizlendi.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 63. Irak'ta Felluce, ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.