Dünya 'Prigojin füzeyle mi vuruldu?' sorusuna ABD'den şüpheleri artıracak yanıt

'Prigojin füzeyle mi vuruldu?' sorusuna ABD'den şüpheleri artıracak yanıt

25.08.2023 - 12:26 | Son Güncellenme:

Wagner lideri Prigojin'in uçağının düşmesi dünya basınındaki etkisini korurken ABD'den konuyla ilgili bir açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü Pat Ryder'ın sözleri, Prigojin'in ölümünün arkasındaki sır bulutunu güçlendirdi.

Prigojin füzeyle mi vuruldu sorusuna ABDden şüpheleri artıracak yanıt

Wagner lideri Prigojin'i taşıyan uçak iki gün önce Putin'in memleketi St. Petersburg yakınlarında düştü. Dünya ajanslarında deprem etkisi yaratan gelişmede uçakta bulunan 10 kişinin de öldüğü açıklandı. Yapılan otopsi çalışmalarında ise Prigojin’in cesedinin sol elindeki kesik parmağı sayesinde, Dimitri Utkin’in de Nazi dövmelerinden teşhis edildiği öne sürüldü. Wagner askerleri ise otopsiden saatler önce yayınladıkları videoda “Şu anda Wagner Grubu’nun ne yapacağı hakkında çok fazla şey konuşuluyor. Size tek bir şey söyleyebiliriz, başlıyoruz, hazır olun, bizi bekleyin” dedi.

Haberin Devamı

İNTİKAM GİRİŞİMİ

Washington merkezli Savaş Çalışmaları Enstitüsü (Institute for the Study of War), Putin’in Rus askeri liderliğine Prigojin’in uçağını düşürme talimatı verdiği iddia etti. Enstitü bunun “Wagner’in 24 Haziran’daki silahlı isyanının Putin’in yanı sıra Rusya Savunma Bakanlığı’nda yol açtığı aşağılanma hissinin intikamını almak için kamuya açık bir girişim” olduğunu öne sürdü. Uçağın düşmesinin arkasında Rus istihbarat servisi FSB’nin olduğu yönünde iddialar da bulunuyor.

Prigojin füzeyle mi vuruldu sorusuna ABDden şüpheleri artıracak yanıt

İKİNCİ UÇAK İDDİASI

Prigojin’in ölümüyle ilgili kuşkuların odağında bölgede Wagner’e ait ikinci bir uçağın bulunması var. Daha önce de benzer şaşırtma taktikleri uygulayan Prigojin’in bu ikinci uçakta olduğuna dair iddialar bulunuyor. İkinci uçağın, Prigojin’in uçağı düştükten sonra zig-zag çizerek ilginç bir rota seyretmesi de dikkat çekiyor. Moskova yakınlarında izi kaybedilen bu ikinci uçağın numarası RA-02748 olarak veriliyor.

Haberin Devamı

NASIL TANIŞTILAR?

Washington Post gazetesinin gün içerisinde yaptığı haberde ise Putin ve Prigojin'in hakkındaki açıklamaları ve ikilinin tanışma hikayesine yer verildi. Putin dün Prigojin'e yönelik 'İyi bir iş insanıydı ancak hatalar yaptı' ifadesini kullandı. Gazete ikilinin 90'lı yıllarda tanıştığını, Prigojin'in o dönem sokak satıcılığı yaptığını ve restoran zinciri kurmaya giden bir yolda olduğunu hatırlattı. Putin ise sık sık Prigojin'in restoranına gitmeye başlamış ve adeta Prigojin'in müdavimi olmuştu. Yıllar sonra Rus lider Prigojin'i önce şefi daha sonra ise Wagner grubunun başına getirecekti.

Prigojin füzeyle mi vuruldu sorusuna ABDden şüpheleri artıracak yanıt

PENTAGON: FÜZEYLE DÜŞÜRÜLMEDİ

Gazete ayrıca Pentagon'dan uçağın düşmesiyle ilgili yapılan ilk açıklamayı da yayınladı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, Prigojin'in muhtemelen öldüğünü ancak uçağın füzeyle düşürülüp düşürülmediğinin belli olmadığını aktardı.

Düşen özel jete karadan herhangi bir ateşlenen füze tespit edemediklerini belirten Ryder, askeri uzmanların iddialarını adeta yalanladı. İsmini vermek istemeyen bazı ABD'li yetkililer ise Washington Post'a yaptıkları açıklamada Ryder'ın sözlerini destekledi. Gazete ayrıca Ryder'ın 'Prigojin muhtemelen öldü' ifadesini haberin başlığına da taşıdı

Haberin Devamı

Prigojin füzeyle mi vuruldu sorusuna ABDden şüpheleri artıracak yanıt