Dünya Son dakika... Putin çılgına dönecek! NATO: Kollarımızı açarak karşılayacağız

Son dakika... Putin çılgına dönecek! NATO: Kollarımızı açarak karşılayacağız

28.04.2022 - 11:27 | Son Güncellenme:

Rusya ile 1340 kilometre sınırı bulunan Finlandiya ile komşusu İsveç'in ittifaka üyelik başvurusu yapmasına günler kaldı. Başvurunun hızlı bir şekilde sonuçlanacağını vurgulayan NATO Genel Sekreteri, "NATO kollarını açarak Finlandiya ve İsveç'i karşılayacak" dedi.

Son dakika... Putin çılgına dönecek NATO: Kollarımızı açarak karşılayacağız

Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı işgale girişmesiyle dünya değişti, Moskova'nın diğer komşuları tarihi kararlar almaya başladı. On yıllardır tarafsızlığıyla bilinen Finlandiya ve İsveç, Mayıs ayında NATO'ya üyelik başvurusu yapmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Finlandiya'nın Iltalehti gazetesi, başbakanlar Sanna Marin ve Magdalena Andersson'ın 16 Mayıs tarihinde bir araya gelip ittifaka üyelik için başvuruyu duyuracağını hafta başında yazdı.

İsveç’te yayımlanan Aftonbladet gazetesi de ABD ve İngiltere'nin Rusya tehdidine karşı İsveç'e askeri mevcudiyetlerini artırma ve başvuru sürecinde güçlü şekilde politik destek sözü verdiğini aktardı.

İskandinav ülkelerinde yapılan son anketler, hem Finlandiya hem de İsveç'te halkın yarıdan fazlasının NATO'ya katılmayı desteklediğini gösteriyor. Finlandiya'da söz konusu oran yüzde 60'ı aşmış durumda.

Bugün Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ile görüşen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, iki ülkenin ittifaka üyelik başvurusuna ilişkin konuştu. Stoltenberg, "Eğer başvuru yapmaya karar verirlerse, NATO kollarını açarak Finlandiya ve İsveç'i karşılayacak. Finlandiya ve İsveç yakın partnerlerimiz" dedi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri ayrıca, iki ülkenin muhtemel başvurusunun hızla sonuçlanacağını da ekledi.

Rusya, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması halinde Baltık bölgesine nükleer silahlar konuşlandıracağını duyurmuştu. Moskova, daha önceki açıklamalarında da 'teknik askeri' önlemler almaktan söz etmiş ve iki ülkenin NATO üyeliğinin sonuçları olacağını kaydetmişti.

ŞOK DALGASI

Son dakika... Putin çılgına dönecek NATO: Kollarımızı açarak karşılayacağız

Rus ordusunun Finlandiya sınırına ve Finlandiya Körfezi'ne füze sistemleri taşıdığı videolar 13 Nisan tarihinde yayınlanmıştı. Video kaydında ayrıca Helsinki tabelası da açıkça seçiliyordu.

Finlandiya yakınlarında kayda alınan füzeler, K-300P Bastion-P taşınabilir kıyı savunma sistemleriydi. Karadan gemilere veya uçaklara ateşlenen füzelerin menzili 1000 kilometreyi buluyor. Füzenin havada kat ettiği hızı ise saatte 3 bin kilometreyi aşıyor.

Aynı gün İsveç'i ziyaret eden Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO üyeliğinin birkaç hafta içinde karara bağlanacağını söylemişti. Marin, ittifaka katılıp katılmamayı çok ciddi şekilde ele alacaklarını belirtip "Ancak bence işlem epey hızlı olacak, birkaç hafta içinde gerçekleşecek" demişti.

Haberin Devamı

Finlandiya, bugüne kadar tarafsız bir ülkeydi. Ülkenin NATO'ya üyeliği hiçbir zaman çok destek bulmadı. Fakat Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün, işgalin ilk günlerinde Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya katılmanın ağır askeri sonuçları olacağı konusunda açıkça uyarması bu ülkelerde şok dalgası yarattı.

O tarihten sonra Rus savaş uçakları İsveç hava sahasını açıkça ihlal etti.

Gelinen noktada ise NATO üyeliği Finlandiya'da hiç olmadığı kadar yüksek bir desteğe ulaştı. İki Finlandiyalının internette başlattığı imza kampanyası günler içinde on binlerce imzaya ulaştı ve söz konusu öneri Finlandiya parlamentosunda tartışıldı.

Rusya 1939'da Finlandiya'yı işgal etmişti. Stalin, generallerinin verdiği güvenceyle ordusunu Finlandiya'ya yollamış, Finlandiyalılar bu dev orduya karşı gerilla savaşı yürütmüştü. Rusya ordusu bu işgale (Kış Savaşı) bir yıl kadar önce birçok üst düzey askeri yetkilinin vatana ihanet suçlamasıyla ordudan atılıp idam edilmesinin yol açtığı moral bozukluğuyla girmişti.

Haberin Devamı

Kış savaşı aylarca sürdü. Müzakereler sonunda iki ülke anlaştı; Rusya, Finlandiya'dan bir miktar toprak aldı ama Finlandiya bağımsızığını korudu.

Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinden bu yana NATO ile işbirliğini artıran İskandinav ülkeleri, yine de ittifak dışında kalmayı tercih etmişti.