Dünya SON DAKİKA... Ukrayna'dan dikkat çeken referandum çıkışı! Rusya hazırlık yapıyor...

SON DAKİKA... Ukrayna'dan dikkat çeken referandum çıkışı! Rusya hazırlık yapıyor...

02.04.2022 - 00:10 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre, İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Rusya'nın artık eskisi kadar önemli bir ülke olmadığını söyleyerek 'yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşecekler' dedi. Avustralya da Ukrayna'ya zırhlı araç göndereceklerini duyurdu. Ukrayna lideri 'hain' diye nitelediği generallerin rütbesini sökerek gözdağı verdi. Ukrayna, Türkiye'den iki liderin görüşmesi için yardım istedi.

SON DAKİKA... Ukraynadan dikkat çeken referandum çıkışı Rusya hazırlık yapıyor...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde 38'nci güne girildi, diplomasi ve cephe hattındaki tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.

Haberin Devamı

23.59: Ukrayna’nın Donbass bölgesinde bulunan Donetsk şehrinin valiliği, bugün Rus ordusu tarafından Donetsk'e yönelik saldırılarda 7 kişinin öldüğünü, 7 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

23.56: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada Rusya'nın, Ukrayna’nın Zaporoji bölgesinde bulunan Tokmak şehrinde referandum hazırlığı içinde olduğu iddia edilerek, "Rus işgalciler 4 Nisan’da Tokmak şehrinde referanduma hazırlanıyor" denildi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Rusya’nın, Ukrayna’nın Zaporoji bölgesinde bulunan Tokmak şehrinde referandum hazırlığı içinde olduğunu öne sürdü. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ukrayna ordusunun Rus işgaline karşı direnişi sürüyor. Rusya devletimiz karşısında tüm imkanlarla saldırıyor. Rus işgalciler 4 Nisan’da Tokmak şehrinde referanduma hazırlanıyor. Bu konu hakkında gerekli yerlere bilgilendirme yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

23.40: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola’yı Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Başbakanlık Ofisi'nde kabul etti.

22.04:Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın Odessa şehrine 3 İskender füzesinin atılmasının ardından, Ukrayna Hava Savunma Sistemleri füzeleri havada imha etti.

Haberin Devamı

21.27: Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın mesafede bulunan Buça şehrinin Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk, şehrin Rus ordusundan temizlendiğini açıkladı. Buça Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk yaptığı açıklamada, "Kıymetli arkadaşlar ve saygıdeğer Buça halkı, 31 Mart şehrimizin tarih sayfalarına Rus işgalcilerden ordumuzla kurtulduğumuz gün olarak girecek. Mutlu bir gün. Bu ordumuzun büyük bir zaferidir. Ukrayna genelinde zafer olması için elimizden geleni yapacağız. Yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullandı.

20.20: Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile gerçekleştirilen AB-Çin Zirve Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Çin'in yaptırımlarımıza müdahale etmemesi gerektiğini açıkça belirttik" dedi.

Leyen yaptığı açıklamada, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en büyük güvenlik krizini yaşıyoruz. Ukrayna'daki savaş kadınları ve çocukları öldürmeye ve tüm şehirleri yok etmeye devam ediyor. Avrupa Birliği'nin (AB) önceliği, savaşı bir an önce durdurmak ve Ukrayna halkını korumaktır. Kriz zamanlarında diyaloğa her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Bu yüzden bunu sona erdirmek için neler yapılabileceğine odaklandı." dedi.

18.24: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye’nin girişimleriyle İstanbul’da gerçekleşen Ukrayna-Rusya müzakereleri hakkında, “İstanbul’daki müzakereler için Türkiye’ye teşekkür ederim” dedi.

Haberin Devamı

18.14: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ukrayna savaşında hala 70 civarında vatandaşımız var. Bunların 30 tanesi Mariupol’da. Bugün onları da çıkarmaya çalışıyoruz. Uluslararası örgütlerle işbirliği yapıyoruz” dedi.

17.15 : Lavrov "dost ülke" Hindistan ile ekonomik yaptırım baskını hafifletmek için görüştü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hindistan’da bir araya geldiği mevkidaşı ile yaptığı basın toplantısında bu ifadeyi kullandı ve şunları söyledi:

Dolar, euro ve diğer para birimlerini aşarak, ulusal para birimlerini kullanacak bir sistemle transfer mümkün. Batı’nın getirdiği yasa dışı yaptırımları aşacak bir yol bulunabileceğine eminim. Buna askeri ve teknolojik işbirliği de dahil. Hindistan’ın istediği herhangi bir ürünü sağlamaya hazırız.”

16.35 : 2012’de Fransa’nın zenginlerden aldığı vergiyi artırması üzerine Rusya’ya taşınan ve Rus pasaportunu bizzat Devlet Başkanı Vladimir Putin’den alan ünlü aktör Gerard Depardieu, Rus liderinin “çılgınca, kabul edilemez taşkınlıklar yaptığını” söyledi.

Haberin Devamı

Depardieu, Putin’in kararlarından Rus halkının sorumlu tutulamayacağını da ekledi.

15.30 : Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından uygulanan yaptırımlarla değer kaybeden ruble kayıplarının çoğunu geri aldı ve işgal öncesi seviyesine geri döndü. Mart ayı başında ruble dolara karşı yüzde 40 değer kaybetmişti ancak ayın sonunda ruble işgal öncesi seviyesine göre dolara karşı sadece yüzde 4 aşağıda.

14.51 : Kiev Belediye Başkanı, durumun hala tehlikeli olduğunu söyledi, başkente dönmek isteyen herkese "beklemelerini" önerdi.

13.59 : Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı, Ukrayna birliklerinin Rus güçlerini Kiev'in kuzeydoğu ve kuzeybatısına geri çektiğini söyledi.

13.40 : Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Eğer Türkiye, Putin ve Zelenskiy arasında bir görüşme ayarlayabilirse çok minnettar kalırız" dedi. Kuleba ayrıca Belgorod'da yakıt deposunun Ukrayna helikopterleriyle vurulduğu iddiasına ilişkin, "Saldırıyı kimin düzenlediğini bilmiyoruz" açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

13.15 : Kremlin sözcüsü Dimitri Peskovi Rusya'nın 1 Nisan'dan itibaren Avrupa'ya gaz akışını kesmeyeceğini duyurdu.

12.45 : Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün telefonda görüşeceği açıklandı.

12.40 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Cuma günü yaptığı açıklamada, Ukrayna ile barış görüşmelerinde bir miktar ilerleme kaydedildiğini ve Moskova'nın Ukrayna'nın tekliflerine yanıt vermeye hazırlandığını söyledi.

Hintli mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerin ardından bir brifingde konuşan Lavrov, Ukrayna ile barış görüşmelerinin devam etmesi gerektiğini, ancak Kiev'in Kırım ve Donbas'taki durumu ve tarafsız statüsünün gerekliliğini "çok daha fazla anlayış gösterdiğini" söyledi.

12.00: ABD Başkanı Joe Biden, yakıt fiyatlarını düşürebilmek için ülkenin petrol rezervlerinden "eşi görülmemiş bir miktarın" piyasaya sürülmesi talimatını verdi. Başkanlık kararı kapsamında 180 milyon varil piyasaya sürülecek. Bu, rezervler 1974 yılında oluşturulduğundan bu yana piyasaya sürülen en büyük miktar olacak. Bu karar sonrası petrol fiyatlarında da bir düşüş yaşandı. Ancak uzmanlar, günlük bir milyon varile karşılık gelen bir açıklamanın, enerji krizini tam olarak çözmekten uzak olacağını değerlendiriyor.

11.15: Kiev vali, Rusya güçlerinin bir kısmının Ukrayna'nın kuzeyindeki Kiev bölgesinden çekilmeye devam ettiğini ve Belarus'a doğru yola çıktıklarını söyledi. Vali Oleksandr Pavlyuk, "Çeşitli miktarlardaki Rus araçlarının hareketini gözlemliyoruz" dedi. 

10.30: Ukrayna Savunma Bakanlığı Çernihiv ve Kiev’deki bazı köylerin geri alındığını duyurdu Açıklama bakanlığın günlük bülteninde yapıldı. Duyuruda, Ukrayna kuvvetlerinin Çernihiv’in güneyindeki Sloboda ve Lukaşivka köylerini geri aldığı açıklandı. Aynı açıklamada, Rus birliklerinin bu iki şehirde hava ve kara bombardımanını sürdürdüğü de aktarıldı.

09.15: Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı potansiyel kullanım için füze sistemlerini Belarus'a "yoğunlaştırmaya çalıştığını" söyledi. Maliar, "Düşman Donetsk ve Luhansk bölgelerini tamamen ele geçirme planlarından vazgeçmiyor. Ayrıca Harkov bölgesine de giriyor ve pozisyonunu güçlendirmeye, birlikleri yeniden toplamaya çalışıyor." dedi.

08.20 : Rusya'nın Belgorod kentinin valisi Ukrayna Ordusu'a ait helikopterleri, kentteki bir yakıt deposuna saldırmakla suçladı. Vyacheslav Gladkov Telegram'da yaptığı açıklamada, yangının iki Ukrayna helikopterinin saldırısı sonucu çıktığını söyledi. Gladkov, daha önce iki kişinin yaralandığını ve durumlarının iyi olduğunu söylemişti. Vali, itfaiye alevlerle mücadele ederken, çevre sokaklarda yaşayanların tahliye etdildiğini belirtti. Belgorod, Ukrayna sınırının 30 kuzeyinde, Ukrayna'nın Harkov kentine de 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

SON DAKİKA... Ukraynadan dikkat çeken referandum çıkışı Rusya hazırlık yapıyor...

08.00 : Rus kuvvetleri, kuşatma altındaki Mariupol kentinden Zaporizhzhia'ya tahliye koridorunu Cuma günü yeniden açacaklarını söylemişti ancak Ukraynalı yetkililere göre, konvoylar Rus birliklerinin yardıma el koyması ve otobüsleri engellemesi de dahil olmak üzere birçok sorunla karşılaştı.

07.45: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, iki Ukraynalı generalin hain oldukları ortaya çıktığı için rütbelerinin söküldüğünü duyurdu. "Bugün anti-kahramanlar hakkında bir karar verildi. Şu anda tüm hainlerle uğraşacak zamanım yok ancak yavaş yavaş hepsi cezalandırılacak. Bu nedenle iç güvenlik ana bölümünün eski başkanı Andriy Olehovych Naumov ve bölgesindeki SBU müdürlüğünün eski başkanı Serhiy Oleksandrovych Kryvoruchko, artık general değil" diyen Zelenkiy şöyle devam etti:

"Vatanlarının neresi olduğuna karar veremeyen, devletimizin korunması, özgürlüğü, bağımsızlığı konusunda Ukrayna halkına askeri bağlılık yeminini ihlal eden bu yüksek rütbeli askerler, yüksek görevlerinden mahrum kalacaklar."

07.30: Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Ukrayna lideri Zelensky'nin talebi üzerine yerli zırhlı araçlarını bölgeye göndereceğini söyledi. Morrison, Bushmaster olarak bilinen araçların Ukrayna'ya ne zaman veya kaç adet gönderileceğini açıklamadı. Morrison, “Sadece dualarımızı göndermiyoruz, silahlarımızı, mühimmatlarımızı, insani yardımlarımızı da gönderiyoruz” dedi.

MOSKOVA'DAN AB'YE TEHDİT

07.15: Rusya, Avrupa Birliği'ne "yaptıklarınız karşılıksız kalmayacak" uyarısında bulundu. RIA Haber Ajansı'nın üst düzey bir dışişleri bakanlığı yetkilisine dayandırdığı haberine göre, söz konusu yetkili Moskova'yla sürtüşmenin AB'nin çıkarına olmadığını söyledi. Rus Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa İşbirliği Departmanı Direktörü Nikolay Kobrinets "Brüksel'in sorumsuz ambargoları, şimdiden sıradan Avrupalılar'ın günlük yaşamını olumsuz etkiliyor" dedi.

İNGİLTERE: YAPTIKLARININ SONUÇLARIYLA YAŞAYACAK

07.00: İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'nın "daha az önemli" bir ülke haline geldiğini söyledi. Sky News'e konuşan Wallace "Putin artık geçmişteki gibi bir güç değil. Şu anda kendi inşa ettiği kafeste kısılı kalmış bir adam. Ordusu tükenmiş halde ve önemli kayıplar verdi. Büyük Rus Ordusu unvanı yerle bir oldu" dedi.

Wallace ayrıca "Sadece Ukrayna'da yaptığının sonuçlarıyla değil, ordusuna yaptıklarının sonuçlarıyla da yaşamak zorunda" diye konuştu. Ben Wallace, Rus güçlerinin yeniden toplanıp, dikkatlerini Ukrayna'nın güneyine ve doğusuna odaklıyor gibi göründüğünü vurguladı. Wallace "Daha önce de gördük. Daima daha kötüye gider. Sivillere, daha çok sivil alanlara saldırı demek" dedi. 

02.18: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus ordusunun ülkesine saldırılarına dönük son duruma dair açıklamalarda bulundu. Rusya’nın 3-5 gün içerisinde Ukrayna’yı teslim alacağını hesap ettiğini savunan Zelenskiy, “Donbass’taki 8 yıllık savaşın ardından ulusal savunmamızın da 36. günü sona erdi. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz bile. Her gün ve her gece bizim için aynı. Bütün Mart ayı ve Şubat ayının son 5 günü işgalciler farklı yönlerden, havadan, karadan ve denizden evimize girmeye çalışıyor. Üç beş gün dediler. Bunun bütün devletimizi ele geçirmeleri için yeterli olacağını düşündüler. 36 gündür ayaktayız ve savaşmaya devam edeceğiz” dedi.