Dünya 620 Rus ajanın bilgileri sızdı! Uzmanlar 'korkunç hesap hataları'nı anlattı

620 Rus ajanın bilgileri sızdı! Uzmanlar 'korkunç hesap hataları'nı anlattı

29.03.2022 - 15:59 | Son Güncellenme:

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) görevlisi olduğu belirtilen 620 kişinin isimleri ve adresleri dün sızdı. Uzmanlar giderek artan sızıntıların nedenini açıkladı.

620 Rus ajanın bilgileri sızdı Uzmanlar korkunç hesap hatalarını anlattı

Ukrayna istihbarat müdürlüğü, söz konusu listenin Avrupa çapında "suç faaliyetleri" yapan ajanların kişisel bilgilerini içerdiğini iddia etti. Liste, isimlerin ve adreslerin yanı sıra, plakaları, telefon numaraları ve doğum tarihleri ​​gibi ajanların özel hayatlarına dair ayrıntıları içeriyor. Listedekilerin tümünün adresi, kurumun Moskova genel merkezi olan Lubyanka'da kayıtlıydı. Listeye göre bir ajan, Skype adresinin bir parçası olarak "jamesbond007" adını kullanmış.

Haberin Devamı

GÜVENLİK KRİZİ GİDEREK BÜYÜYOR

FSB, Rusya'nın iç güvenlik servisi ancak görevi, Ukrayna da dahil olmak üzere eski Sovyetler Birliği ülkelerini de kapsıyor. Liste gerçekse, Vladimir Putin'in 1998'den 1999'a kadar direktörlüğünü yaptığı casus teşkilatında büyük bir veri ihlali olduğu anlamına geliyor. Bu olay, FSB'nin güvenliğinin ilk kez ihlal edildiği olay değil. Bu ay Ukrayna istihbarat güçleri, bir Rus generalin ölümünü tartışan iki ajan arasındaki bir telefon görüşmesine sızmayı başardı. Askerler, kurumun geçen yıl büyük şovlarla tanıttığı güvenli iletişim kanalı Era yerine sıradan Sim kartlarla konuşuyordu.

Savaş öncesinde Ukrayna'da istihbarat toplamaktan sorumlu olan FSB'nin, işgalin başarısızlıklarından sorumlu tutulduğu düşünülüyor. FSB'nin dış istihbarat şubesi başkanı Sergey Beseda, iki hafta önce yardımcısı Anatoly Bolyukh ile birlikte tutuklandı. Düzinelerce başka çalışanın evlerine de baskın düzenlendi.

Haberin Devamı

'KORKUNÇ BİR ŞEKİLDE YANLIŞ HESAPLADILAR'

Rus casusluğu konusunda uzman olan Andrei Soldatov, FSB'nin işgal öncesinde Ukrayna hakkında hazırladığı nihai raporların 'kesinlikle doğru olmadığını, bunun da Rusya için işlerin bu kadar kötü gitmesinin bir başka nedeni olduğunu' söyledi. Soldatov, Ukrayna'da bir Rus işgaline yönelik halk desteğine ve ülkenin direnme derecesine ilişkin değerlendirmelerin 'korkunç bir şekilde yanlış hesaplandığını' vurguladı ve şunları ekledi:

"Sorun şu ki, üstlerin Putin'e duymak istemediği şeyleri söylemesi çok riskli, bu yüzden ellerindeki bilgileri çarpıtıyorlar. Bu çarpıtma muhtemelen FSB'de albay ve general rütbeleri arasında bir yerde gerçekleşiyor. Sahada topladıkları istihbaratın aslında çok iyi olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz.”

620 Rus ajanın bilgileri sızdı Uzmanlar korkunç hesap hatalarını anlattı

BABA-OĞUL ZENGİNLEŞTİLER

FSB'nin başındaki isim olan Aleksandr Bortnikov, Rusya'nın en güçlü figürlerinden birisi. Bortnikov, Putin'i her ikisinin de St Petersburg'da görev yaptığı 1970'lerden beri tanıyor. Bortnikov, Putin'in Kremlin'deki yakın çevresini oluşturan ve eski güvenlik hizmetleri yetkililerinden kurulu siloviki ağının da bir üyesi. Gruptaki diğerleri gibi Bortnikov'un da güce yakınlığı, ailesini zenginleştirmesine yardımcı oldu. Oğlu Denis, Rusya'nın en büyük ikinci bankası olan VTB'nin başkan yardımcısı ve Ukrayna'nın işgalinden sonra İngiltere tarafından yaptırım uygulanan ilk kişilerden biriydi. Putin'in son haftalarda siloviki'nin performansından rahatsız olduğu söyleniyor.

Haberin Devamı

RUS MERKEZ BANKASINA SİBER SALDIRI: 35 BİN DOSYA SIZDI

Gelişmiş siber yeteneklerine rağmen, Rusya savaşın patlak vermesinden bu yana bir dizi saldırıya uğradı. Uluslararası bir siber korsan grubu olan Anonymous, bir dizi sızıntının sorumluluğunu üstlendi. Bu ay grup, Ukrayna'daki savaşın görüntülerini yayınlamak için 12 dakika boyunca Rus devlet televizyonunun kontrolünü ele geçirdiğini söyledi. Grup ayrıca, Rusya'nın merkez bankasına yapılan ve 35 bin dosyanın sızdırılmasıyla sonuçlanan bir saldırının sorumluluğunu da üstlendi.

LAVROV UKRAYNA İSTİHBARATINI 'DEDİKODU YAYMAKLA' SUÇLADI

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Putin'le yaşadığı bir krizin ardından 'kalp krizi geçirdiği' söylentileri arasında neredeyse iki hafta ortadan kayboldu. Şoygu'nun bir görüntüsü hafta sonu devlet televizyonunda kısaca yayınlandı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sağlık durumunun kötü olduğu haberlerini "saçma" olarak nitelendirerek, Rus neoliberalleri ve Ukrayna istihbaratını 'dedikodu yaymakla' suçladı. Lavrov, "Televizyonda ve sosyal medyada da gördüğünüz gibi herkes hayatta, sağlıklı ve normal çalışıyor" dedi.