Dünya Son dakika... Rus ordusu dağıldı! Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

Son dakika... Rus ordusu dağıldı! Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

12.05.2022 - 13:43 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Ukrayna'nın doğusundaki Donets Nehri'ni geçmeyi deneyen Rus birlikleri, bir tuzak kurulduğundan habersizdi. Yüzer köprüden düşman mevzilerine geçen onlarca tank ve zırhlı araç, köprünün havaya uçurulmasıyla geri dönemedi. Ukrayna ordusunun yayınladığı fotoğraflarda, bir gün süren muharebenin ardından yok edilmiş 58 Rus tankı ve aracı sayıldı. Rusya açısından köprüdeki felaketi manşetlerine taşıyan İngiliz medyası, 'Putin'in harp meydanındaki son utancı' başlıklarını attı.

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

Kiev çevresinde ağır bir yenilgi alan işgalci Rus ordusu, birliklerini yeniden konuşlandırdığı Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta da mağlubiyete doğru sürükleniyor.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu, Rusya sınırında bulunan ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov çevresindeki köyleri bir bir Rus işgalcilerden kurtarıyor. Son olarak Pytomnyk köyünün el değiştirdiği açıklandı.

BBC'den Joe Inwood, iki buçuk aydır top atışlarına hedef olan Harkov'un Rus saldırılarından kurtulmaya çok yaklaştığını bildiriyor. Son köylerin geri alınmasıyla şehir neredeyse artık Rus topçularının mevzilerinin dışında kaldı.

Donbas'ın iki ayrı bölgesi Donetsk ve Lugansk'ta hiçbir kaydadeğer ilerleme sağlayamayan Rus ordusu, ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği M777 topuyla da yüzleşti. Sosyal medyada yayınlanan görüntüler, Ukrayna birliklerinin yaklaşık 40 kilometre uzağı vurabilen M777 toplarını ateşlediğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Çarşamba günü Rus güçlerinin dokuz saldırısının geri püskürtüldüğünü, çok sayıda drone ve askeri aracın yok edildiğini duyurdu.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP) ise, Harkov yakınlarındaki Stepanky köyünde bir evin bahçesinde toplu mezar bulunduğunu bildiriyor. Bahçedeki cesetler, savaş suçu soruşturmacılarının gözetiminde çıkarıldı.

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

DÜNYADA SES GETİREN KÖPRÜ SALDIRISI

Ukrayna işgalinde bugüne kadar en az 10 generalini ve 40 albayını kaybeden Rus ordusu, Donbas ve Ukrayna'nın güneyinde savaşmak üzere acemi askerleri cepheye sürüyor. Ukrayna 24 Şubat'tan bu yana 26 bin 650 Rus askerinin öldürüldüğünü bildiriyor. Batılı istihbarat örgütleri ise Rus lider Vladimir Putin'in asker kaybının en az 15 bin olduğunu kaydediyor.

Yetmiş sekizinci gününe giren işgalde ayrıca 1000'i aşkın Rus tankı ve binlerce zırhlı araç da imha edildi.

Lugansk bölgesindeki Rus birlikleri, Salı günü Donets Nehri'ni geçip Ukrayna ordusuna saldırmayı denedi. Hedefleri Bilohorivka köyü çevresinde kurdukları köprüyle karşıya ulaşıp Lysychansk şehrinin etrafını sarmaktı.

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

Yüzer köprü nehrin üstüne kuruldu, çevredeki tarlalarda yangın çıkarıldı ve Rus birlikleri duman altında Donets'e doğru yaklaşmaya başladı. Ukrayna ordusundaki mühendisler ise, çoktan nehir üstünde pusuyu kurmuştu.

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

Rus komutanlar motor seslerini farkettiklerinde her şey için çok geçti, top ateşi emri verdiler. Çatışma başladığında Rus birlikleri gafil avlandı, patlama ve silah sesleri saatlerce susmadı.

Haberin Devamı

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

Ukraynalılar köprüyü patlattı. Köprüyü geçip Ukraynalıların bulunduğu tarafta mahsur kalan 50 araç için geri dönüş yolu kapanmıştı. Hasar gören köprüden kaçmayı denediler, ardından yeni bir köprü kurmaya teşebbüs ettiler.

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

9 Mayıs sabahında gün ağardığında Rusların yüzer köprülerinin battığı, onlarca tank ve zırhlı aracın enkaza dönüştüğü görüldü. Ukrayna ordusunun paylaştığı fotoğraflarda, Donets Nehri'nin iki tarafında da 58 yok edilmiş araç bulunuyor.

Ukrayna ordusundaki mühendis Maxim, Twitter hesabından paylaştığı mesajda hayatında daha ağır bir muharebe görmediğini yazdı.

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

Yoğun bombardımana tutulan Rus birliklerinin yüzlerce kayıp verdiği tahmin ediliyor.

Rusya açısından köprüdeki felaketi manşetlerine taşıyan İngiliz medyası, 'Putin'in harp meydanındaki son utancı' başlıklarını attı.

KIZIL MEYDAN'DA ESKİ SÖYLEME DÖNÜŞ

Rus lider Putin, günlerce beklenen 9 Mayıs'taki Zafer Günü konuşmasında kürsüye çıktı ancak yalnızca Ukrayna'yı işgal etme gerekçelerini savundu. Putin, NATO ve ABD'nin Rusya'ya ait toprakları işgale hazırlandığını ileri sürdü. Rus liderin kastettiği yerler ise, 2014'te işgal ettiği Ukrayna toprağı Kırım ile sekiz yıldır Moskova destekli Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk ve Lugansk bölgeleriydi.

Haberin Devamı

BBC diplomasi muhabiri Paul Adams, Putin'in eski söylemine geri döndüğünü belirtiyor: "Ukrayna, Rusya'ya Kremlin'in beklemediği bir şekilde karşılık verdi. Batı'nın verdiği tepki de - yaptırım ve askeri destek açısından- Rusya için tatsız bir sürpriz oldu."

PUTİN'İN DONBAS AŞKI

Son dakika... Rus ordusu dağıldı Köprüde pusu, yüzlerce ölü var

Rusya lideri Putin Donbas'tan bahsettiğinde, Ukrayna'nın eskiden beri kömür ve çelik üreten bölgesine atıfta bulunuyor. Aslında gerçekten demek istediği, güneyde Mariupol'ün dışından kuzey sınırına kadar uzanan doğudaki iki büyük bölge Luhansk ve Donetsk.

Rus destekli güçler Rusya'nın Kırım'ı 2014'te ilhak etmesinden sonra bölgenin üçte birinden fazlasını ele geçirdi. Donbas'taki nüfus ağırlıklı olarak Rusça konuşuyor ve Rusya sık sık bölgenin geri kalanını da 'kurtarmaktan' bahsetti.

Haberin Devamı

Bu bölgelerde ağırlıklı olarak Rusça konuşuluyor olabilir ama ne kadar Rus yanlısı oldukları tartışma konusu. Rochan Danışmanlık'tan savunma uzmanı Konrad Muzyka "Mariupol Ukrayna'daki en Rus yanlısı şehirlerden biriydi ve bu kentin yerle bir edilmesini anlayamıyorum" diyor.

Savaşın başlamasından bir ay sonra, Rusya Luhansk'ın yüzde 93'ünü, Donetsk'in de yüzde 54'ünü ele geçirdiğini iddia ediyor. Ancak, kolayca tahmin edilebileceği gibi bu yalnızca bir propaganda. Rusya tüm bölgeyi ele geçirmekten çok uzakta ve zafer ilan edebilseler bile, bölge kontrol sağlamak için çok büyük.

'PUTİN UZUN BİR SAVAŞA HAZIRLANIYOR'

ABD istihbaratı, hafta içinde Putin'in Ukrayna'da uzun bir savaşa hazırlandığını ve Donbas'taki muhtemel bir zaferin bile potansiyel olarak çatışmayı sona erdirmeyeceği uyarısında bulundu.

ABD Senatosu'ndaki bir oturumda konuşan Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Rusya'nın Donbas'a yöneliminin muhtemelen 'geçici bir kayma' olduğunu ve 'Putin'in stratejik hedeflerinin muhtemelen değişmediğini' söyledi. Haines, Putin'in hâlâ 'Donbas'ın ötesindeki hedeflere ulaşma' niyeti taşıdığını ancak 'kendi hedefleriyle Rusya'nın mevcut konvansiyonel askeri kapasitesi arasında bir uyumsuzlukla karşı karşıya olduğunu' aktardı.