Dünya Son dakika... Rusya Kırım'a erken uyarı radar sistemi kuruyor

Son dakika... Rusya Kırım'a erken uyarı radar sistemi kuruyor

29.11.2018 - 12:00 | Son Güncellenme:

İlhak ettiği yarımadaya yeni S-400 füze sistemi göndereceğini duyuran Moskova, bugün de radar planını açıkladı. Savaş gemilerine ateş açarak el koyan Rusya ile Ukrayna arasında gerilim zirvede. Kiev yönetimi, son olarak NATO'dan Azak Denizi'ne savaş gemileri yollamasını istedi. Uzun menzilli balistik ve kruz füzelerini izleyecek radar hamlesi, Kiev'in yanı sıra Batılı ülkelere de bir meydan okuma.

Son dakika... Rusya Kırıma erken uyarı radar sistemi kuruyor

Rusya, 2014'te ilhak ettiği Kırım Yarımadası'na askeri yığınağını artırıyor.

Haberin Devamı

Yeni S-400 füzelerinin konuşlandırılacağının açıklanmasından bir gün sonra, bu kez radar hamlesi geldi.

Rus ordusu, Kırım'a erken füze uyarı radar istasyonu kurmayı planlıyor. Uzun menzilli balistik ve kruz füzelerini takip edecek radar sistemi, önümüzdeki yıl inşa edilecek.

Rusya hafta sonu Karadeniz'den Azak Denizi'ne doğru giden Ukrayna savaş gemilerini ateş açarak durdurmuştu. Rusya'nın gemileri ve içindeki askerleri alı koymasıyla bölgede gerilim zirveye çıktı.

Ukrayna ve Rusya'nın ilk kez doğrudan çatışmaya girmesinin ardından Kiev yönetimi bir aylık sıkıyönetim ilan etti.

Ukrayna lideri Petro Poroşenko, NATO'dan savaş gemilerini Azak Denizi'ne yollamasını istedi. Rusya'nın radar hamlesi, Kiev'in yanı sıra Batılı ülkelere de bir yanıt niteliği taşıyor.

Haberin Devamı

Rusya, 16 Mart 2014'te Kırım'ı topraklarına kattı. Ardından 16 Mart 2014’te yapılan ve yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Kırım'ı ilhak etti.

NATO ve Batılı ülkeler, Kırım'ın ilhakını tanımıyor ve bu yüzden Rusya'ya yaptırım uyguluyor.

Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından anayurtları olan Kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Azak Denizi ve Kerç Boğazı 2003 tarihli bir anlaşma ile Ukrayna ve Rusya'nın ortak karasuları olarak belirlenmiş olsa da, Moskova'nın Kırım'ı ilhak etmesiyle boğazın ve iç denizin giriş ve çıkış kontrolü tamamen Kremlin'in eline geçmiş durumda.

Rusya, Kerç Boğazı üzerine inşa ettiği köprünün açılışını ise bu yılın Mayıs ayında yaptı.