Dünya Son Dakika... Sivilleri böyle kaçırıyorlar

Son Dakika... Sivilleri böyle kaçırıyorlar

11.04.2017 - 12:15 | Son Güncellenme:

Musul’da on binlerce sivilin kapana kısıldığı Eski Şehir bölgesinde operasyonun yavaşlaması üzerine stratejilerde değişikliğine gidiliyor. Yeni saldırılar her an başlayabilir. Irak askerleri sıcak çatışmaların yaşandığı alanlardaki binalarda sıkışıp kalan sivilleri bölgeden çıkarıyor. Terör örgütü IŞİD’in yayınladığı bir videoda ise örgütün elinde yeni silahlar olduğu görüldü. Videodaki tanksavar roketlerin, hangi ülke tarafından üretildiği henüz bilinmiyor.

Son Dakika... Sivilleri böyle kaçırıyorlar

Musul’da terör örgütü IŞİD’e karşı yürütülen operasyonlarla ilgili gelen son görüntülerde sivillerin çatışma bölgesinden kaçışı görüntülendi. Siviller Irak askerlerinin aracının korumasıyla sıcak çatışmaların olduğu alandaki binalardan çıkarılıyor.

Haberin Devamı

TERÖR ÖRGÜTÜ TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'un batısındaki mahalleleri terör örgütü IŞİD'den kurtarmak amacıyla başlatılan operasyonda, değişikliğe gidiliyor.

ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 19 Şubat'ta saldırıya geçen Irak Ordu birlikleri, ilk haftalarda hayli hızlı ilerledi ancak Eski Şehir'deki mahallelere ulaşıldığında hız düştü.

Ordu komutanları, kentin batısında bir araya gelerek yeni stratejileri belirledi. Yeni saldırılar her an başlayabilir.

Bölgede çatışmaları izleyen muhabirler, savaş uçaklarının keşif uçuşları yaptığını bildiriyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ELİNDE YENİ SİLAHLAR VAR

Mart ayı sonunda şehrin simgesi El Nuri Camii'ne birkaç yüz metre yaklaşan ordu birlikleri, henüz camiyi geri alabilmiş değil. Bölge yaklaşık iki haftadır kuşatma altında. Söz konusu cami, terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te 'halifelik' ilan ettiği yer ve el değiştirmesiyle teröristlerin direnişi kırılacak.

Haberin Devamı

Musul'da direnmeye çalışan terör örgütünün elinde yeni silahlar var. Örgütün yayınladığı videoda görülen tanksavar roketlerin hangi ülke tarafından üretildiği henüz bilinmiyor.

Son Dakika... Sivilleri böyle kaçırıyorlar

BAYRAĞI ÇIKARIRKEN HAVAYA UÇTU

Terör örgütü IŞİD üyesi bir adam Irak bayrağının dikili olduğu alana kamyonetle geldi. Yavaşça bayrağa doğru yürüyen adam bayrağı tam çıkarmaya çalıştığı sırada, Irak güçlerinin hava saldırısına maruz kaldı.

Adamın kullandığı aracın patlamasıyla etrafı büyük bir siyah duman kapladı. Dumanların ortadan kalkmasıyla adamın yerde silahı bir yana savrulmuş biçimde bayrağım yanında yattığı görülüyor.

El Arabiya'nın haberinde yer alan videoda yer almasa da yerel kaynaklar Irak askerlerinin ikinci bir patlatmayla IŞİD üyesi olduğundan şüphelendikleri adamı etkisiz hale getirdi.

Olayın terör örgütü IŞİD’in Musul’da geçtiğ,miz günlerde Irak askerlerine ait bir helikopteri düşürmesinin ardından yaşandığı belirtiliyor.

TOPRAKLARIN ÜÇTE İKİSİNİ KAYBETTİ

17 Ekim'de başlatılan büyük operasyon, IŞİD'in elindeki en büyük kenti kurtarmayı amaçlıyor. Irak ordu birliklerinin yanında Peşmergeler, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de destek verdiği operasyonun ikinci kısmı, batı yakasında 19 Şubat'ta başladı.

Haberin Devamı

Musul'da Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının kurtarılması, operasyonda bir dönüm noktasını temsil ediyor. Geri alınan bölgede artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Geride kalan günlerde Musul-Telafer yolu kesilerek örgütün ana ikmal güzergahı kapatıldı. Terör örgütü, kendisi için hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü de operasyonun ilk günlerinde kaybetmişti.

Musul, terör örgütü IŞİD'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.