Dünya Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü! Yerine konulması yıllar alacak

Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü! Yerine konulması yıllar alacak

27.04.2022 - 13:25 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rus şehirlerinde gece yarısı arka arkaya patlamalar oldu, hava savunma sistemlerinin ateşlendiği bildiriliyor. Almanya'nın tank hamlesinden sonra İngiltere de Suriye ve Libya'da kullanılan füzeyi Ukrayna'ya sevk ediyor. The Times gazetesi, Putin'in Ukrayna'da kaybettiği silah ve askeri teçhizatlar nedeniyle yeni bir savaşa girişmesinin yıllar alabileceğini yazdı.

Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü Yerine konulması yıllar alacak

Rus işgalcileri Kiev çevresinden püskürten Ukrayna'ya Donbas muharebesi için dünyadan ağır silah yağacak, sınırın diğer tarafındaki Rus şehrinde gece yarısı patlamalar oldu.

Haberin Devamı

Ukrayna sınırına yaklaşık 40 kilometre mesafedeki Belgorod'da arka arkaya patlamalar geceyi gündüze çevirdi, yerel yetkililer Rus ordusuna ait bir cephaneliğin havaya uçtuğunu bildiriyor.

Belgorod bölge valisi Vyacheslav Gladkov, sosyal medya hesabından gece yarısı 03.55'te patlama sesiyle uyandığını, hemen arkasından üç patlama daha duyduğunu yazdı.

Güvenlik kamerası görüntülerinde cephanelik vurulmadan önce gökyüzünde bir ışığın hareket ettiği yer aldı. Askeri uzmanlar, bir uçaksavar füzesinin cephaneliği vurmuş olabileceğini aktarıyor.

Rusya-Ukrayna sınırındaki bir başka bölge Kursk'ta ise Rus hava savunma sistemleri gece yarısı 02.45'te ateşlendi, yetkililer Voronezh şehrinde Ukrayna'ya ait bir insansız hava aracının hedef alındığını söylüyor.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusu ise, Rus birlikleri ve Donbas'taki Rus yanlısı ayrılıkçı milislerin bölgenin derinliklerine püskürtüldüğünü ve çok sayıda köyün geri alındığını açıkladı.

Açıklamaya göre, Harkov'daki Velyka Komyshuvakha ve Zavody ile Donetsk'teki Zarichne ve Novotoshkivske'de kontrol sağlandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, günlük basın bilgilendirmesinde Ukrayna'daki 59 askeri hedefin vurulduğunu kaydetti. Moskova, Zaporijya'da ABD ve Avrupa ülkelerinin gönderdiği silahların bulunduğu depoyu Kalibr füzeleriyle vurduğunu ileri sürüyor.

ALMAN GEPARD'LARI UKRAYNA YOLUNDA

Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü Yerine konulması yıllar alacak

Rus birliklerine karşı Ukrayna'yı destekleyen ABD ve müttefiklerinin Almanya'daki zirvesinden yeni kararlar çıktı. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in ev sahipliğinde Ramstein Hava Üssü'ndeki Ukrayna toplantısına NATO üyelerinin yanı sıra Afrika, Asya gibi farklı kıtalardan ülkeler de katıldı. Söz konusu toplantı artık her ay bir kez tekrarlanacak ve Ukrayna'nın silah ihtiyaçları ele alınacak.

Zirvede ilan edilen önemli adımlardan biri, işgal öncesi Ukrayna'ya silah göndermeyi reddeden Almanya'nın cephe hattına tank sevkedeceğini duyurması oldu. Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Gepard hava savunma tanklarının Ukrayna'ya yollayacağını resmen dünyaya duyurdu.

Alman silah şirketi Krauss-Maffei Wegmann'ın (KMW) ürettiği 50'den fazla Gepard tankı Ukrayna'ya ulaştırılacak. Berlin yönetimine yakın kaynaklar, tankların doğrudan KMW depolarından Ukrayna'ya ulaştırılabileceğini ve bunun masraflarının Almanya ya da NATO bütçesinden karşılanacağını bildiriyor.

Haberin Devamı

Alman Bakan Lambrecht, "Gepard, Ukrayna’ya şu anda en çok gereken ve hava sahasını korumada yardımcı olacak savunma silahı" dedi.

Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü Yerine konulması yıllar alacak

Yaklaşık on yıl önce Alman ordusunun envanterinden ıskartaya çıkarılan Gepard tankları, sevkiyat öncesi hızla bakımdan geçirilecek ve Haziran ayında Ukrayna ordusunun tarafından kullanılabilecek. Özellikle havadan gelen saldırıları savunma kabiliyetine sahip olan Gepard tankları yerdeki hedefleri de vurup devre dışı bırakabiliyor. Alman ordusundan yapılan açıklamada, 35 milimetrelik topa sahip Gepard tanklarının normal tanklara göre 'çok güçlü' bir sistem olduğu vurgulandı.

Alman Bild gazetesi ise, Almanya'nın Gepard tanklarına uygun halihazırda sadece 23 bin atışlık cephanesi bulunduğunu yazdı. Söz konusu tankların iki ana topu ise dakikada 1100 mermi atıyor. Gazete haberinde, bu sebepten Almanya Savunma Bakanlığı ile KMW'nin cephane arayışına girdiğini, şu an bu tankları faal olarak ordularında bulunduran Ürdün, Romanya, Brezilya ve Katar'la görüştüğünü aktardı.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın Rusya'yı yenmesi için mümkün olan her türlü desteğin verileceğini kaydeden ABD Savunma Bakanı Austin, Ukrayna'ya silah gönderen ülkelerin sayısının her geçen gün arttığını kaydetti.

BRIMSTONE SURİYE VE LİBYA'DA KULLANILDI

Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü Yerine konulması yıllar alacak


ABD ile birlikte Ukrayna'ya en fazla silah gönderen ülkeler arasında başı çeken İngiltere, Stormer zırhlı araçlarından sonra bir diğer dikkat çeken adım atıyor.

İngiltere Silahlı Kuvvetler Bakanı James Heappey, milletvekillerine Ukrayna'ya birkaç hafta içinde Brimstone gemisavar füzeleri gönderileceğini söyledi. Kiev yönetimi, uzun menzilli kara füzeleri talebinde bulunuyordu ve İngiltere söz konusu istek üzerine Brimstone'ları yola çıkarıyor.

Hızlı hareket eden kara ve deniz hedefleri için tasarlanan füzeler, uçaklardan ateşleniyor. BBC, Brimstone'ların Suriye ve Libya'da da kullanıldığını hatırlatıyor.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, ülkesinin ya da diğer Batılı güçlerin Ukrayna'ya savaş uçağı göndermesi gerektiğini söyledi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, bugün yayınladığı bilgi notunda Ukrayna silahlı kuvvetlerinin hava sahasının çoğunluğunda halen kontrolü sürdürdüğünü bildirdi.

Silahlı Kuvvetler Bakanı Heappey, Ukrayna'nın İngiltere'nin gönderdiği silahları kullanarak Rus topraklarındaki hedefleri vurmasının meşru olduğunu söyledi. İşgalin başından bu yana İngiltere'ye diş bileyen Moskova ise, İngiliz bakanı Ukrayna'yı Rus topraklarına saldırması için provoke etmekle suçladı.

PUTİN'İN SAVAŞ GÜCÜ ERİDİ

Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü Yerine konulması yıllar alacak

İngiltere'nin Savunma Bakanı Ben Wallace, Salı günü Ukrayna'da 15 bin Rus askerinin öldürüldüğünü, 530'u tank olmak üzere 2 binden fazla zırhlı aracın da yok edildiğini söylemişti. İngiliz istihbaratına göre, düşürülen Rus savaş uçağı ve helikopteri sayısı ise 60.

İngiliz The Times gazetesi ise, geride kalan iki ayda Ukrayna'da yakıp kavrulan Rus silahları ve askeri ekipmanlarının yerine yenilerinin konulabilmesi için yıllar gerektiğini bildiriyor.

Yayımladığı tabloda Rus ordusunun yalnızca iki ayda 500'den fazla tank ve 1500'ü aşkın zırhlı aracı kaybettiğini gösteren The Times, Kiev çevresindeki yenilginin ardından uzun menzilli füze saldırılarına yönelen Vladimir Putin'in depolarındaki füzelerin de yüzde 70'ini ateşlediğini yazdı.

Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin kıdemli danışmanı Mark Cancian, Rusya'nın geçtiğimiz yıllarda her sene yaklaşık 250 tank ve 150 hava aracı ürettiğini hatırlatıyor.

Halihazırdaki tablonun bile Rusya'nın iki yıllık tank, bir yıllık uçak ve helikopter üretimini aştığını kaydeden Cancian, Kremlin'in üretimi uzun yıllar alan füzeleri de çoktan kullandığı tahminini yaptı: "Rusya'nın kaybettiği-kullandığı silahları yerine koyması ve Ukrayna'daki işgal bittikten sonra bir yenisine hazır olmak yıllar alacak."

Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü Yerine konulması yıllar alacak

Ukrayna ordusunun bu sabah paylaştığı bilgi notunda ise, altmış üçüncü gününe giren işgalde 22 bin 400 Rus askerinin öldürüldüğü kaydedildi. 185 savaş uçağı ve 155 helikopterin düşürüldüğünü belirten Kiev yönetimi, imha edilen tank sayısını ise 939 olarak veriyor. Ukrayna'ya göre, Rusya'nın yitirdiği zırhlı araç sayısı 4 binden fazla.

ANIT YIKILDI

Son dakika... Rus ordusu iki ayda çöktü Yerine konulması yıllar alacak

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Rusya-Ukrayna dostluk anıtı, işgalin altmış ikinci gününde yıkıldı. Sovyetler Birliği dönemindeki Ukrayna ile Rusya arasındaki tarihi bağları sembolize eden sekiz metrelik bronz anıt, belediye başkanı Vitaly Klitschko'nun önderliğinde söküldü. Belediye başkanı Klitschko'nun, iki maden işçisini temsil eden heykelin yanı sıra Kiev'deki 60 anıtın daha yıkılacağı bilgisini verdi.