Dünya Son dakika... Uydu fotoğrafları gösterdi: İran uzaya fırlattı!

Son dakika... Uydu fotoğrafları gösterdi: İran uzaya fırlattı!

07.02.2019 - 10:05 | Son Güncellenme:

ABD’nin bütün itirazlarına rağmen, İran’ın ikinci kez uzaya uydu fırlatma denemesinde bulunduğu bildirildi.

Son dakika... Uydu fotoğrafları gösterdi: İran uzaya fırlattı

Amerikan şirketi DigitalGlobe, İran’ın uzaya uydu fırlatma denemesinde bulunduğu iddiasını, İmam Humeyni Uzay Merkezi’nin Salı ve Çarşamba günü çekilen fotoğraflarıyla birlikte ortaya koydu.

Haberin Devamı

Salı günü çekilen fotoğrafta görülen roketin, Çarşamba günkü fotoğrafta yerinde olmadığı görülüyor. Ayrıca fırlatma platformunda da yanık izleri fark ediliyor.

Roketin yörüngeye yerleşip yerleşmediği ise henüz bilinmiyor.

İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren Uzay Araştırma Merkezi'nin çalışmaları, Washington'un tepkisine neden olmuştu. Tahran'ın uydu faaliyetlerini balistik füze programının parçası olarak değerlendiren ABD yönetimi, İran'a uydu fırlatma da dahil tüm balistik füze faaliyetlerini durdurma çağrısında bulunmuştu.

İran, 15 Ocak'ta "Peyam" (Mesaj) adlı yerli üretim uyduyu uzaya fırlatmış ancak yörüngeye yerleştirme aşaması başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Haberin Devamı

Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, kısa süre önce yaptığı açıklamada, sivil amaçlı yeni bir yerli üretim uyduyu fırlatmaya hazırlandıklarını duyurmuştu. Bu uydunun adının Doosti (Dostluk) adını taşıdığı da bildirilmişti.