Dünya Sonuç değil süreç merak ediliyor...

Sonuç değil süreç merak ediliyor...

15.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’da bugün başlayacak ve üç gün sürecek devlet başkanlığı seçimlerinde Putin’in ciddi bir rakibi bulunmuyor. Öte yandan seçime katılım ve protesto oylarının olup olmayacağı merak konusu.

Sonuç değil süreç merak ediliyor...

Yaklaşık 112 milyonun üzerinde kayıtlı seçmenin bulunduğu Rusya, Ukrayna’daki savaş, muhalif lider Aleksey Navalni’nin hapishanede hayatını kaybetmesi ve ülkedeki ekonomik sorunların gölgesinde bugün sandığa gidiyor.

Haberin Devamı

Ciddi rakibi bulunmayan Devlet Başkanı Vladimir Putin’in seçimi bir kez daha kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, seçime katılım oranı ve protesto oyları merak konusu. Nitekim muhalefet, seçime katılanlara iktidara yönelik tepkilerini gösterme çağrısı yapıyor. Aleksey Navalni’nin dul eşi Yulia Navalnaya, devlet başkanlığı seçimlerinde muhalefetin Putin’e sembolik bir ders vermesi için seferber olması çağrısında bulundu. Navalnaya ‘Putin’e karşı öğle vakti’ sloganıyla başlatılan eylemle, seçmenlerin ya Rus liderin aleyhinde ya da geçersiz oy vermesini istedi, böylece Rus seçmenin şaibeli şekilde hayatını kaybeden eşinin son isteğini de yerine getirmiş olacağını ifade etti. Navalnaya, “Oy vermenin hiçbir anlamın olduğunu düşünseniz bile, gelip oy verme istasyonunun önünde durabilir ve sonra arkanızı dönüp evinize gidebilirsiniz” dedi. Bu çağrıların nasıl sonuç vereceği merak konusu.

Haberin Devamı

‘Sonucu biliyoruz’

Avrupa Birliği, NATO ve Batılı ülkeler de, ülkedeki seçimlerin adil olmadığı görüşünde. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Özgür ve adil seçimler her demokrasinin temelidir. Rusya’daki seçimler özgür ve adil olmayacak. Çünkü muhalif siyasetçilerin hapiste olduğunu, bazılarının öldürüldüğünü, çoğunun da sürgünde olduğunu zaten biliyoruz. Aday olarak kaydolmaya çalışan bazı kişilerin de bu hakkı engellendi” dedi. Avrupa Birliği Sözcüsü Peter Stano ise, “Kremlin yönetiminin seçim konusundaki geçmişine bakıldığında, bu seçimin de nasıl sonuçlanacağını biliyoruz” diye konuştu. Stone, ilhak edilmiş Ukrayna bölgelerinde seçim düzenlenmesinin de yasadışı olduğunu belirtti.

Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, başkanlık seçimleri öncesi Rus halkına seslenerek, bu seçimlerin sonuçlarının ülkenin gelecek yıllardaki kalkınmasını doğrudan etkileyeceğini söyledi. 1999’dan bu yana devlet başkanı ya da başbakan olarak iktidarda olan Putin, seçimi kazanması halinde 2036’ya kadar ülkenin başında kalabilir. Zira 2020’deki anayasa değişikliği ile Putin’in 2 dönemlik görev süresi sıfırlanmıştı.

Haberin Devamı

‘Saldıracağız boşaltın!’

Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın bölgelerinde saldırı tehlikesi bulunuyor. Çoğunluğu Ruslardan oluşan Ukraynalı milis gruplar, Rusya’nın güneyinde yer alan Kursk ve Belgorod bölgelerine saldırı düzenleyeceklerini açıklayarak sivillerden kenti boşaltmalarını istedi.

Sonuç değil süreç merak ediliyor...

İlhak edilen bölgelerde tartışmalı seçim

Rusya’nın 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’da, 2022’de ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de devlet başkanı seçimi için sandık başına gidilecek. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, “geçici işgal edilen” Ukrayna topraklarında Rusya Devlet Başkanı seçimlerinin yapılmasının yasa dışı olduğunu, sonuçların  tanınmaması gerektiğini bildirdi.