Dünya ‘Sonuna kadar savunacağız’

‘Sonuna kadar savunacağız’

11.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Taliban Afganistan’da iki vilayeti daha ele geçirirken, Cumhurbaşkanı Gani, tüm yerel güçlerden Taliban’a karşı mücadelede destek istedi. Yerel güçler Mezar-ı Şerif’i ‘sonuna kadar’ savunacaklarını açıklarken, ABD ise Afganistan’a yeni askeri destek verilmeyeceğini duyurdu

‘Sonuna kadar savunacağız’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Taliban’ın Afganistan’daki ilerleyişi devam ederken dün örgüt iki vilayet merkezini daha ele geçirdiğini açıkladı. Ülkenin batısındaki Farah ile kuzeydeki Pul-i Humri şehirlerinin de ele geçirilmesiyle, Afganistan’da Taliban’ın kontrolündeki vilayet merkezlerinin sayısı 8’e yükseldi. Afganistan’ın 12 vilayetinde ise güvenlik güçleriyle Taliban militanları arasında çatışmalar devam etti. Ülkenin kuzeyinde Taliban denetimine geçen bölgelerde halkın endişeleri artarken, bölgedeki yerel güçler kuzeyin en büyük şehri Mezar-ı Şerif’i sonuna kadar savunacaklarını dile getiriyorlar. Mezar-ı Şerif kritik öneme sahip şehirlerden biri. Bu şehrin Taliban’ın eline geçmesinin hükümeti inanılmaz derecede zorda bırakacağı yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani de yerel güçlere çağrıda bulunarak Taliban’a karşı mücadelede hükümete destek vermelerini istedi. Gani’nin ülkenin kalanının savunulması için tüm yerel güçlere çağrıda bulunduğu ifade ediliyor.

‘Bu onların işi’

ABD yönetimiyse ülkeyi savunmanın Afgan hükümetinin kendisine ait olduğu mesajını verdi. Pentagon Sözcüsü John Kirby, Afganistan’ın kendi ülkesini savunma görevi olduğunu ve bunun onların mücadelesi olduğunu dile getirdi. Kirby, “Bu onların askeri güçleri, onların vilayet başkentleri, onların koruması gereken insanlar ve işin sonunda olacaklar gerçekten şu anda göstermeye razı oldukları liderliğe bağlı” diye devam etti. Daha çok askeri desteğin olasılık dışı olduğunu açıkça vurgulayan ABD, Kabil’e diplomatik destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. ABD’nin Afganistan Müzakerecisi Zalmay Khalilzad Taliban’a saldırılarıları durdurma baskısı yapmak için Doha’ya gitti.

Haberin Devamı

Kızılhaç: Siviller tehdit altında

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Afganistan’da Taliban’ın ilerleyişi sürerken yüz binlerce sivilin tehdit altında olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada, çatışma ve saldırılar nedeniyle son 10 günde 4 bin 42 kişinin yaralandığı belirtildi. Açıklamada, Afganistan’ın Kunduz, Helmand, Kandahar ve çatışmaların olduğu diğer vilayetlerde yüz binlerce kişinin risk altında olduğu vurgulanırken, son zamanlarda artan şiddet nedeniyle sivil kayıplarının artmasından endişeli duyulduğu ifade edildi. Uluslararası Kızılhaç Komitesinden yapılan açıklamaya göre, çatışmalar nedeniyle birçok kentte elektrik ve su şebekeleri kesildi.

‘Teslim olanları öldürüyorlar’

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Afganistan halkı için feci sonuçları önlemek için devletleri harekete geçmeye çağırarak, ülkede savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara  varabilecek ihlal raporlarının ortaya çıkmaya devam ettiğini belirtti.

Bachelet, Afganistan’da 9 Temmuz’dan bu yana yalnızca Laşkargah, Kandahar, Herat ve Kunduz’da en az 183 sivilin öldüğünü ve aralarında çocukların da bulunduğu 1181 kişinin yaralandığını kaydetti. Bachlet, bu rakamların sadece kendi belgeleyebildikleri rakamlar olduğunu, gerçek sivil kayıp sayısının çok yüksek olduğunu vurguladı. Bachelet, Taliban’ın ele geçirdiği ve çatışmaların devam ettiği bölgelerde, yargısız infazlar, eski-mevcut hükümet yetkilileri ile aile üyelerine yönelik saldırılar yaptığı, evlerin, okulların ve kliniklerin askeri üs olarak kullanıldığı ve tahrip edildiğine dair raporlar aldıklarını aktardı.

Haberin Devamı

BM’nin ayrıca Taliban’dan güvenliklerinin garantisini veren mektuplar aldıktan sonra teslim olan, Afgan güvenlik güçlerinin savaş dışında kalmış üyelerinin infaz edildiğine dair raporlar aldığını belirten Bachelet, “bu son derece rahatsız edici durumun” uluslararası insan hakları hukukunun ciddi ihlali olduğunun altını çizdi. Bachelet, ayrıca Taliban’ın kontrol ettiği bölgelerde, özellikle kadınları hedef alarak insan haklarına ciddi kısıtlamalar getirdiğine dair erken belirtiler olduğuna dikkat çekti.