Dünya Stockholm için Türk aday

Stockholm için Türk aday

26.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsveç’te 14 Eylül’de yapılacak genel ve yerel seçimlerde Yeşiller Partisi, başkent Stockholm belediye başkanlığına Türk kökenli milletvekili ve partinin parlamento grup başkanı Mehmet Kaplan’ı (43) aday gösterdi.

Stockholm için Türk aday

Kaplan, 2006 ve 2010 yıllarındaki genel seçimlerde Yeşiller’den iki kez üst üste milletvekili seçilirken, daha önce başkanlığını yaptığı İsveç Genç Müslümanlar derneğindeki çalışmalarıyla da gündeme gelmişti. Kaplan, 2010’da Mavi Marmara’yla aynı filodaki İsveç gemisinde yer almış ve gözaltına alınmıştı. Milliyet’e adaylığıyla ilgili konuşan Kaplan, partisinde kural gereği en fazla üç kere milletvekili olabileceğine değindi. Stockholm kötü yönetildiği için son dönem tekrar milletvekili olmak yerine belediye başkanlığı adaylığını isteyen Kaplan’ın seçilme şansı merkez sol koalisyonun oluşması durumunda uzmanlara göre yüksek gözüküyor.

Kerimo rekora doğru
İsveç genel seçimlerinde ana muhalefet partisi Sosyal Demok-ratlar üç Türkiye kökenliyi; İbrahim Baylan, Yılmaz Kerimo ve Roza Güçlü Hedin aday gösterdi.
2004-2006 yılları arasında eğitim bakanlığı yapan Süryani asıllı İbrahim Baylan ilk sırada yer alan tek Türkiye kökenli aday olarak dikkat çekiyor. Yılmaz Kerimo ise yeniden sandıktan çıkarsa beşinci kez seçilerek rekor kıracak. Başbakan Fredrik Reinfeldt’in Merkez Sağ Ilımlı Partisi, Metin Atasever ve Sedat Doğru’yu, Yeşiller Partisi Derya Uzel’i ve Halk Parti Gülan Avcı adındaki Türk kökenlileri milletvekili adayı olarak gösterdi.