Dünya Suikast emrini ‘büyük ihtimalle’ Putin verdi

Suikast emrini ‘büyük ihtimalle’ Putin verdi

22.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’da radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülen eski Rus istihbarat servisi ajanı Aleksander Litvinenko suikastına yönelik soruşturma tamamlandı. Hakim, Rusya Devlet Başkanı Putin’e işaret etti

Suikast emrini ‘büyük ihtimalle’ Putin verdi

İngiltere’nin başkenti Londra’da 2006 yılında radyoaktif maddeyle zehirlenerek öldürülen eski Rus istihbarat servisi ajanı Alexander Litvinenko’ya düzenlenen suikastin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle gerçekleştiği iddia edildi. Olayla ilgili olarak İngiltere’de yürütülen bağımsız soruşturmanın sonuçlarını dün açıklayan hakim Robert Owen, “Putin büyük ihtimalle suikast operasyonuna onay verdi” dedi. Savcılar, Rusya hükümetinin Litvinenko’ya suikast düzenlemek için yeterli saike sahip olduğu sonucuna vardı. İngiltere Başbakanı David Cameron’ın ofisinden yapılan açıklamada, “raporun sonuçlarının son derece ciddi ve rahatsız edici olduğu” belirtilirken Rusya için “devlete yakışan bir davranış değil” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Litvinenko’nun öldürülmeden önce Rusya’nın istihbarat servisi FSB hakkında hassas bilgileri ifşa ettiği ve İngiltere istihbaratıyla yakın temasa geçtiği ifade edilen sonuç raporunda, suikastı gerçekleştiren FSB ajanları Andrei Lugovoy ve Dimitri Kovtun’a operasyon emrini FSB Direktörü Nikolai Patrushev ile Vladimir Putin’in verdiği savunuluyor.


Polonyum-210 izleri

Litvinenko, Kasım 2006’da polonyum-210 radyoaktif maddesinden zehirlenerek hayatını kaybetmişti. Litvinenko, 1 Kasım 2006’da KGB’den tanıdığı ajanlar Andrey Lugovoy ve Dmitri Kovtun ile Londra’daki Millenium Otel’de çay içmişti.

23 Kasım’da ölen Litvinenko’nun vücudunda polonyum-210 maddesinin bulunmasının ardından “radyoaktif madde avı” başlatıldı. Millenium Otel, bir striptiz kulübü, Lugovoi’nin CSKA Moskova maçını izlediği Arsenal’in stadının da aralarında bulunduğu 12 yerde polonyum-210’a rastlandı. İzler Heathrow Havaalanı’nda Lugovoy’un bindiği uçak ve Almanya’nın Hamburg kentinde kaldığı otele kadar izlendi.

Haberin Devamı

Putin’i katliam yapmakla suçladı
Rus ajan Aleksander Litvinenko, 1998’de birkaç FSB ajanı ile basın toplantısı yaparak Rus hükümeti ile arası bozulan oligark Boris Berezovski’yi öldürmeleri yönünde emir aldıklarını duyurmuştu. Hakkında iddianame hazırlandığını öğrenince 2000’de Londra’ya kaçtı. Litvinenko Londra’da yaşarken Putin’in devlet başkanı seçilebilmek için yüzlerce kişinin öldüğü saldırıları tezgahlayıp suçu Çeçenlere attığını iddia etti.
Davanın kronolojisi
23 Kasım 2006 - Litvinenko, eski ajanlar Andrei Lugovoy ve Dmitri Kovtun’la çay içtikten 3 hafta sonra Londra’da öldü.
24 Kasım 2006 - Ölüm sebebi polonyum-210 zehirlenmesi olarak açıklandı.
30 Kasın 2006 - İçişleri Bakanı John Reid milletvekillerine radyoaktif maddenin izine ikisi İngiliz Havayolları’nda olmak üzere Londra’nın 12 farklı noktasında rastlandığını söyledi.
22 Mayıs 2007 - Birleşik Krallık Başsavcısı, Lugovoy’un Litvinenko’yu öldürmekten yargılanmasına karar verdi.
5 Temmuz 2007 - Rusya Lugovoy’un suçlu iadesini gerçekleştirmeyi reddetti.
Mayıs-Temmuz 2013 - Sorgu hakiminin, yeni sırların ortaya çıkma ihtimali için soruşturmayı kamu soruşturmasına çevirmeye karar vermesiyle Litvinenko’nun ölümüne dair yapılan inceleme ertelendi.
16 Temmuz 2013 - Birleşik Krallık dört Rus diplomatı sınırdışı etti. Rusya da dört İngiliz diplomatı sınırdışı ederek karşılık verdi.
Temmuz 2013 - İngiliz Bakanlar, kamu soruşturması talebini reddetti.
Ocak 2014 - Eşi Marina Litvinenko Yüce Divan’a başvurdu.
11 Şubat 2014 - Yüce Divan ölüme dair inceleme raporu gelmeden soruşturmanın bitirilmesi kararını yanlış buldu.
Temmuz 2014 - İçişleri Bakanlığı kamu soruşturması başlatılacağını duyurdu.