Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Sdg) Nedir? Sdg Projeleri Ve Örnekleri Nelerdir?

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Sdg) Nedir? Sdg Projeleri Ve Örnekleri Nelerdir?

01.04.2021 - 03:52 | Son Güncellenme:

Ülkeler varmak istedikleri noktalar ve hedefler belirlemektedir. Bu hedefler bazen daha küresel bir hal almaktadır. Yani hedefler uluslararası boyutlara taşınmaktadır. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler üyesi ülkelerinde yapmış olduğu "Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları" bulunmaktadır. Peki, bu sürdürülebilir amaç nedir? Ülkeler kendilerini hangi noktada görmek istemektedir? Kendilerinin varmak istedikleri yılı hangi yıl olarak görmüşlerdir? Ülkeler bu amaçlar için ne gibi projeler hayata geçirmiştir? İşte, sürdürülebilir kalkınma amaçlarını ve hedeflerini sizler için derledik.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Sdg) Nedir Sdg Projeleri Ve Örnekleri Nelerdir


Diğer bir deyişi küresel amaçlar olarak bilinen sürdürülebilir kalkınma amaçlarını Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler benimsemiştir. Kendilerine 2030 yılı sonunda belirledikleri evrensel eylem planına uygun olma hedefi koymuşlardır.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Nedir?

Dünya çapında açlığa ve yoksulluğa son vermek, iklim değişiklikleri sonucu meydana gelen olumsuzlukları en aza indirmek, cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele etmek, nitelikli eğitim sunmak, sorumlu üretim ve tüketimi teşvik etmek amaçlarına sürdürülebilir kalkınma amaçları denmektedir.

Bu amaçlar Birleşmiş Milletler üyesi ülkeler tarafından on yedi başlık altında toplanmıştır. Bu konular kültürel, sosyal ve ekolojik olumsuzlukların çözümü ile ilgili konulardır. Sürdürülebilir kalkınma amacı 2016 yılı Ocak ayında kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.

SDG Projeleri ve Örnekleri Nelerdir?

Bu çalışmalar kapsamında çeşitli projeler ortaya konmuştur. Örneğin; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) bu konu hakkında iş birliği sağlamaktadır. Bir diğer örnek olarak Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), "İnsana Yakışır İş Fırsatları Projesi" ile "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" projeleri uygulanmaktadır.

Ayrıca satılmamış olan gıdaların değerlendirilerek yardım eline dönüşmesi kapsamında "Sorumlu Üretim ve Tüketim", akıllı atık toplama yönetim sistemi sayesinde "Erişilebilir ve Temiz Enerji", özel eğitim gereksinimi duyan çocuklara yönelik hazırlanan , “Nitelikli Eğitim” ile “Eşitsizliklerin Azaltılması” projeleri sürdürülebilir kalkınma amaçlarının örnek projeleridir.