Dünya Taliban'dan Pakistanlı kıza ‘evine dön’ çağrısı

Taliban'dan Pakistanlı kıza ‘evine dön’ çağrısı

17.07.2013 - 17:22 | Son Güncellenme:

Taliban komutanı Adnan Reşit, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde yaptığı konuşmayla dünya gündemine oturan Pakistanlı Malala Yusufzai’ye mektup yazdı.

Talibandan Pakistanlı kıza ‘evine dön’ çağrısı

Reşit mektubunda, ’’Sana evine geri dönmeni, İslam kültürünü benimseyip bir medresede eğitim görmeni, kalemini İslam ve Müslümanlar için kullanmanı ve küçük bir elit tabakanın tüm insanlığı esir etmek için kurdukları komploları ortaya çıkarmanı tavsiye ediyorum. Taliban seni okula gittiğin için ya da eğitime gönül verdiğin için vurmadı. Lütfen şunu da aklında bulundur, Taliban hiçbir kadının ve erkeğin eğitim görmesine karşı değildir.’’ ifadelerine yer verdi.

Malala'nın Taliban karşıtı yazılarını provokatif olarak niteleyen Reşit mektubunun devamında , ’’Senin vurulduğunu duyduğumda çok üzüldüm, bu olayın hiç yaşanmamış olmasını isterdim. Senden şu sorulara cevap vermeni istiyorum. Taliban tarafından değil de ABD'nin İHA’ları tarafından vurulsaydın; dünya senin tedavinden haberdar olacak mıydı? Milletin kızı olarak adlandırılacak mıydın? Dünya medyası senin hakkında sürekli haberler yayınlayacak mıydı? BM’ye çağrılacak mıydın?’’ ifadelerini kullandı.

Malala kızların eğitimine destek verdiği için Ekim 2012’de Taliban tarafından başından vurulmuştu. Malala'nın Pakistan'da başlayan tedavisi İngiltere'de devam etmişti. Malala Yusufzai, geçen hafta BM’de yaptığı konuşmada ülkesinde eğitimin önemine vurgu yapmıştı. Malala'nın konuşması BM'de ayakta alkışlanmıştı.