Dünya Tam bir kepazelik! Finlandiyalı bakandan Türklere yönelik skandal sözler

Tam bir kepazelik! Finlandiyalı bakandan Türklere yönelik skandal sözler

12.07.2023 - 09:42 | Son Güncellenme:

Finlandiya Başbakan Yardımcısı Riikka Purra'nın yıllar önce bir blog sitesinde göçmenleri ve özellikle Türkleri hedef alan sözleri ortaya çıktı. Skandal sonrası Purra'dan konuyla ilgili ilk açıklama geldi.

Tam bir kepazelik Finlandiyalı bakandan Türklere yönelik skandal sözler

Aylar önce Sanna Marin'in barda olay olan görüntülerini yeni yeni unutan Finlandiya'da geçtiğimiz hafta Sosyal Demokrat Partisi'nden Antti Lindtman'ın yıllar önce çekildiği bir fotoğraf infial yarattı. Söz konusu fotoğraf, Lindtman'ın 18 yaşında olduğu döneme ait.

Haberin Devamı

Fotoğrafta, bir grup 'çıplak' genç erkeğin kar maskeli bir şekilde poz verdiği görülüyor. Kar maskeli kişilerden biri ise Lindtman. Fotoğrafta nazi selamı veren Lindtman'ın fotoğrafları ise 1999-2009 arasında aktif olan Ylilauta isimli forumda ortaya çıktı. Gündem olan kareler kısa sürede siteden silindi ancak artık çok geçti.

Tam bir kepazelik Finlandiyalı bakandan Türklere yönelik skandal sözler

REZALETİN SONU YOK

Lindtman'ın fotoğrafları bununla da sınırlı değil. Başka bir fotoğrafta 3 erkekle çıplak bir şekilde içki içen Lindtman sızdırılan son fotoğrafta ise barda bir kadınla cinsel ilişkiye girerken görülüyor.

Tam bir kepazelik Finlandiyalı bakandan Türklere yönelik skandal sözler

SKANDAL SÖZLERİ İFŞA EDİLDİ

Öte yandan Finlandiya Başbakan Yardımcısı Riikka Purra'nın yıllar önce Türkler için kullandığı ve bir blogta ifade ettiği sözler yeniden gündem oldu. Bir yazısında Purra, trende karşılaştığı göçmenler için, 'Bana bir silah verseler, trende cesetler olurdu, görürdünüz' diyor.

Haberin Devamı

Purra bir başka yazıda ise Somalili ve Türk göçmenleri hedef alıyor, “Türk maymunlar” ifadesini kullanıyor. Riikka adıyla yazdığı bir başka yazıda ise, “Bugün Helsinki’de dilenci ve siyah çocuklara tükürmek isteyen kimse var mı” diye soruyor.

ÖZÜR DİLEDİ

Purra 15 yıl önceki bu ifadelerini ‘aptalca’ olarak tanımladı ve kırdığı kişilerden özür dilediğini söyledi. Twitter hesabından da açıklama yapan Purra, “Ben mükemmel bir insan değilim, hatalar yaptım” ifadelerini kullandı
Purra’nın göçmen karşıtı ve AB’ye mesafeli Finler Partisi, Nisan ayındaki seçimlerde ikinci parti oldu. Bu parti tarihindeki en iyi sonuç olarak kayda geçti.

Bu sonuçla seçimi birinci bitiren Ulusal Koalisyon Partisi ile koalisyon yaparak hükümete girdi. Parti lideri Riikka Purra kurulan hükümette maliye bakanlığının yanı sıra başbakan yardımcısı olarak da görev yapıyor.

Irkçı söylemlerin Finlandiya medyasında haberleştirilmesi sonrası özür açıklaması yapan Riikka Purra, koalisyondaki diğer parti liderleri ile birlikte, “ayrımcılığa karşı ve eşitliğe bağlı” olduklarını belirten bir hükümet bildirisine de imza attı.

Tam bir kepazelik Finlandiyalı bakandan Türklere yönelik skandal sözler

'IRKÇILIĞI ONAYLAMIYORUM'

Aşırı sağcı siyasetçi, haber ilk medyaya yansıdığında ifadelerin ona ait olduğunu kabul eden bir açıklama yapmamıştı.

Haberin Devamı

İfadeleri kullandığını Salı günü kabul eden Purra, 31 yaşında kullandığı ırkçı sözler için “Şiddetin, ayrımcılığın ve ırkçılığın hiçbir türünü onaylamıyorum.” savunmasını yaptı. 46 yaşındaki isim, “şu andaki aklıyla” böyle şeyler yazmayacağını da söyledi.

Riika Purra’nın ırkçı geçmişi, Finlandiya’nın yeni kurulan hükümetinin gördüğü ilk skandal değil. Haziran ayında Purra’nın partisinden Vilhelm Junnila, 2018’deki bir konuşmasında Adolf Hitler’e yaptığı atıflar nedeniyle ekonomi bakanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı.