Dünya Tarihi koridorun imzaları atıldı

Tarihi koridorun imzaları atıldı

10.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de gerçekleştirilen G20 Zirvesi tarihi bir anlaşmaya da ev sahipliği yaptı. ABD Başkanı Joe Biden, müttefikleri ile oldukça önemli bir ekonomik koridor için anlaşmaya vardı.

Tarihi koridorun imzaları atıldı

Biden projeyi Hindistan, Suudi Arabistan, BAE, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Avrupa Komisyonu liderleriyle birlikte duyurdu. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru konusunda “tarihi anlaşmaya varıldığını” belirtti. Buna göre, oluşturulacak yeni ekonomik koridor ile, Hindistan, Ortadoğu ve Avrupa birbirine bağlanacak. Biden, “Bu çok büyük iş” diyerek anlaşmanın önemine dikkati çekti. Biden, “Hindistan’dan Avrupa’ya, Suudi Arabistan, BAE, Ürdün ve İsrail üzerinden bağlanacak demiryollarına ve nakliye hatlarına yatırım yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Kuşak ve Yol’a alternatif

Yeni proje, ABD’nin Çin’in artan nüfuzuna karşı koymak ve bu ülkenin ‘Kuşak ve Yol’ vizyonuna bir alternatif yaratmak için uluslararası düzeyde teşvik ettiği temel girişimlerden biri. Girişime Hindistan’ın dışında Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, İsrail katılıyor. Projede varış limanı Yunanistan’ın Pire limanı olarak belirlendi. Asya ile Avrupa’yı Suudi Arabistan üzerinden demiryoluyla birbirine bağlayacak olan transit koridorunun, yenilenebilir elektrik ve temiz hidrojenin kablolar ve boru hatları aracılığıyla transferi kolaylaştırmayı amaçladığı belirtildi.