Dünya Trikoların Kraliçesi Rykiel’e veda

Trikoların Kraliçesi Rykiel’e veda

26.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Trikoların Kraliçesi” lakabıyla tanınan, ikonikleşmiş parlak turuncu saçlarıyla yeni nesilin gizemini yansıtan Fransız tasarımcı Sonia Rykiel 86 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Trikoların Kraliçesi Rykiel’e veda

Parkinson hastalığıyla mücadele eden Rykiel’in ölüm haberi Fransız Cumhurbaşkanlığı Resmi Konutu Élysée Sarayı tarafından yayınlanırken, açıklamada “özgür kadın hareketinin öncüsü” ifadesi kullanıldı.
70’lere damga vurdu
Tarzından ödün vermeyen rahat kadın tasvirleriyle dolu koleksiyonlarıyla tanınan Rykiel, çizgi oyunları ve monokrom geçişleriyle 70 jenerasyonuna damgasını vurdu. Enerjik renk paletlerinden ilham alan tasarımlarıyla bugünün modasına yön veren isimlerden biri olan Rykiel, 40 yıllık moda hayatına kendisiyle bütünleşmiş örgü tutkusuyla başladı.
Fransa’da burjuvazinin kurulduğu, öğrenci ayaklanmalarının yaşandığı zorlu 1968 yılında hazır giyim ürünlerinin satıldığı ilk mağazası “Left Bank”i açtı. Modaya olan tutkusunun yanı sıra yazdığı roman ve şiirlerle bilinen tasarımcı, 1994’te Julia Roberts, Tim Robbins, Kim Basinger ve Sophia Loren gibi isimlerin kamera karşısına geçtiği “Hazır Giyim”(Pret-a-Porter) filmine ilham verdi.
Sevenleri yasta
Yenilikçi tarzı, günümüze kadar ulaşan sıradışı bakış açısıyla moda imparatorluğunu kuran Rykiel, erkek ve çocuk giyim, parfüm, ev eşyaları koleksiyonlarıyla da adından söz ettirdi.
Yıldızlaşmış parçası “zavallı çocuk” kazağı, mücevher ve işlemelerle süslü oversize trikoları, sokak modasında hatrı sayılır bir yer edinen mesaj içerikli baskıları, grafik motifleri ve punk akımına yön veren çivili aksesuarlarıyla Rykiel, kariyerinde sayısız başarılara imza atmıştı. Dün, Paris’teki evinde hayatını kaybeden Rykiel, moda dünyasını ve sevenlerini yasa boğdu.