Dünya Türkiye çok önemli

Türkiye çok önemli

07.06.2009 - 00:16 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Obama, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tutumuyla bilinen Sarkozy’nin de bulunduğu basın toplantısında önemli bir müttefik olduğunu dile getirdiği Türkiye’nin AB’ye alınmasını destekledi

Türkiye çok önemli

ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yüzüne karşı, “Türkiye çok çok önemli bir müttefik ve AB için de önemli” ifadesini kullandı.
Ortadoğu ve Avrupa gezisinin son durağında, dün 2. Dünya Savaşı’nın sonunu getiren Normandiya çıkarmasının Fransa’nın Caen kentindeki 65. yıldönümü törenlerine katılan Obama, “Türkiye’nin AB üyeliğinin önemli olduğunu daha önce de söylemiştim” dedi. Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu belirterek Afganistan’da teröre karşı savaşa yardım ettiğini vurguladı. Ekonomisi büyüyen Türkiye’nin Avrupa ile yakın ilişkiler istediğini kaydeden ABD Başkanı, kendisinin de bunu teşvik ettiğini söyledi. Obama, Türkiye’nin AB ile ekonomik olarak ortak olma yeterliliğine sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Obama ile ortak hedefte buluştuğunu dile getiren Sarkozy ise Türkiye’nin Avrupa ile bütünleşmesini desteklediğini, ancak bu amacın gerçekleşeceği yöntem konusunda Obama ile farklı düşündüğünü tekrarladı. “Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında köprü rolü oynaması gerektiğini” savunan Sarkozy, ABD ile farklılığın uygulamada olduğunu söyledi. Önceki ABD başkanlarının hep Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini hatırlatan Fransa Cumhurbaşkanı, “Görüşüm Türkiye’nin AB’ye üye olması biçiminde değil” diye konuştu.

Türban yasağı
Obama’nın Mısır’ın başkenti Kahire’deki konuşmasında türban yasağına karşı çıktığını ve bunun Fransa’daki uygulamalarla bir farklılığı yansıttığının öne sürülmesine de değinen Nicolas Sarkozy, Fransa’da türban yasağı olmadığını, sadece resmi dairelerde devlet memurlarının dinler karşısındaki tarafsızlığını göstermek amacıyla kıyafet farklılığına izin verilmediğini söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, geçen nisandaki Türkiye ziyaretinden hemen önce Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da yapılan ABD-AB Zirvesi’nde, AB’nin en güçlü ülkelerini karşısına alma pahasına, “Türkiye’yi Birliğe alın” mesajı vermişti. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, “Türkiye çok büyük ve hem AB’nin hem de ABD’nin müttefiki bir ülke. İmtiyazlı ortak olarak kalmalıdır” karşılığını vermişti.

Haberin Devamı

Sarkozy’nin yemek davetini reddetti
ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy arasında Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki görüş ayrılığının iki liderin ikili ilişkilerinde soğukluk yarattığı ileri sürülüyor.
İngiliz Daily Telegraph gazetesi Sarkozy’nin Obama’yı Paris’te aileler arasında bir yemekte ağırlamak istediğini, ancak Obama’nın yoğun programını gerekçe göstererek bu teklifi geri çevirdiğini bildirdi.
İngiliz gazetesi, Sarkozy’nin Obama tarafından refüze edildiğini aktardığı haberinde iki lider arasında Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ciddi görüş ayrılığı bulunduğunu hatırlattı.

Yazarlar