Dünya Ukrayna helikopterleri Rus yakıt deposunu vurdu! Güvenlik uzmanı: 'Bu sıradan bir olay değil'

Ukrayna helikopterleri Rus yakıt deposunu vurdu! Güvenlik uzmanı: 'Bu sıradan bir olay değil'

01.04.2022 - 12:04 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Belgorod kentinin valisi, Ukrayna ordusuna ait 2 adet Mi-24 tipi helikopterin kentteki bir yakıt deposuna saldırdığını açıkladı. Güvenlik Uzmanı Ağar, "Ukrayna, bilmediğimiz bir yerden destek mi alıyor?" ifadelerini kullanırken, BBC analisti Beale de "Savaş artık Rusya'ya taşındı" dedi.

Sercan Dinç / milliyet.com.tr
Vali Vyacheslav Gladkov Telegram'da yaptığı açıklamada, iki Ukrayna helikopterinin saldırısı sonucu yangın çıktığını söyledi. Gladkov, daha önce iki kişinin yaralandığını ve durumlarının iyi olduğunu söylemişti. Vali, itfaiye alevlerle mücadele ederken, çevre sokaklarda yaşayanların tahliye edildiğini belirtti. 

Haberin Devamı

Rus devlet medyası TASS, Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na atıfta bulunarak yangının "yakıt depolarını yuttuğunu" bildirdi. Gladkov, acil servis ekiplerinin yangınla mücadele etmek için olay yerinde olduğunu ve şehrin nüfusu için herhangi bir tehdit bulunmadığını kaydetti. Belgorod, Ukrayna sınırının 30, Ukrayna'nın Harkov kentine de 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Saldırının ardından yine aynı kentte görgü tanıkları yeni patlama sesleri duyduklarını anlattı.

AĞAR: UKRAYNA'NIN ARKASINDA GÖRMEDİĞİMİZ BİR DESTEK Mİ VAR?

Milliyet.com.tr'ye konuşan Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, "Ruslar hava savunma ağını Ukrayna içinde kurdu. "Muhtemelen kendi sınırlarını koruyan hava savunma sistemlerini Ukrayna'nın içine götürdüler. Onlar da büyük ihtimalle oradan bir yol bulup sızdılar. Benim sorum şu: Bu kabiliyeti Ukraynalılar kendileri başlarına mı ürettiler, yoksa arkalarında görmediğimiz bir destek mi var? Bu önem taşıyor. Çünkü elektronik harple ilgili bir destek aldıklarını düşünüyorum, öngörüyorum" diyerek Rusların bu duruma öfkeleneceğini nedenleriyle birlikte anlattı:

Haberin Devamı

Ukrayna helikopterleri Rus yakıt deposunu vurdu Güvenlik uzmanı: Bu sıradan bir olay değil

Bunun daha önce emarelerini görmüştük. Hem Rus komutanlarının öldürülmesinde hem de hava sahasının Ruslara teslim edilmemesinde görmüştük. Burada da böyle bir görüntü var. Bu savaşı kızıştırır. Rusları baskı altına alır. Rusya adına savaşa dair belirsizlikleri artırır ve öfkelendirir. Ama bu da neticede savaş."

'BU SALDIRI ÇARPICI BİR TAARRUZ'

"Şöyle bir cümle kurmamız lazım. Ruslar Ukrayna'ya işgal ve istilaya girişimleriyle birlikte kendi ülkelerinde Ukrayna tarafından bir saldırı yapılmasını kabul ettiler." diyen Ağar şöyle devam etti:

'SIRADAN ŞEYLERDEN BAHSETMİYORUZ'

İki gün önce de Rusların 1. Tank Ordusu'nun ana ikmal deposunu vurduklarını hatırlatan Ağar sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: "Orada yüzlerce tank vardı. Orada da çok büyük patlamalar yaşandı. Şimdi bu kabiliyet derinleşirse savaşı etkiler. Çünkü Rusya'nın ikmal noktalarını, yollarını vurdular. Bu iyi bir askeri akla da karşılık geliyor. Sağlam bir kabiliyete de karşılık geliyor. Şu ana kadar iki tane gözüktü.

Haberin Devamı

Ukrayna helikopterleri Rus yakıt deposunu vurdu Güvenlik uzmanı: Bu sıradan bir olay değil

Eğer bu şekilde Rusya'nın Ukrayna'daki harekatını destekleyen lojistik ve lojistik hatlarını vurmaya devam ederse Rusya da savaşa dair çok farklı bir etki ortaya çıkar. Bunlar önemli şeyler. Sıradan şeylerden bahsetmiyoruz. Ukrayna ordusunun hala Rus ordusunu Ukrayna'dan atacak bir karşı taarruz kabiliyeti yok, gelişmedi. Ama zamanla Rus ordusunu hırpalarsa morali, motivasyonu, tertibi, tertibatını, teşkilatını bozarsa gücüyle oynarsa bu daha üst seviyede Ukrayna lehine bir denge üretir."

BBC SAVUNMA MUHABİRİ: İNANILMAZ BİR YETENEK VE CESARET GEREKTİRİYOR

BBC savunma muhabiri Jonathan Beale, Belgorod’a yapılan operasyonun, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı ilk sınır ötesi operasyonu olacağına dikkat çekiyor. Belgorod, Harkov'a yapılan saldırılarda bir üs olarak da kullanılıyordu. Beale’ın analizi şu şekilde:

“Ukraynalı helikopter pilotlarının, radar ve hava savunma sistemlerinden kaçabilmek amacıyla başvurdukları alçak uçuş tecrübeleri oldukça fazla. Ancak gece saatlerinde Rusya sınırının içlerinde, düşmana ait yakıt tesisine yapılacak böylesi bir operasyon, inanılmaz bir cesaret ve aynı seviyede yetenek gerektiriyor. Alçak uçuş yapan helikopterler, halen kısa menzilli hava savunma sistemlerine karşı kırılganlar. Karanlıkta yapılacak bir uçuş bu riski azaltacaktır ama bu da ağaç ya da tepelik gibi yükseltilere çarpma tehlikesi ortaya çıkarıyor.

Haberin Devamı

Mi-24 isimli helikopter, uçan tank olarak biliniyor. Belgorod’daki yakıt tesisini vuran bu helikopterin roketleriydi. Halen operasyonun sorumluluğunu üstlenmese de, doğrulanırsa, bu Rusya sınırı içindeki ilk Ukrayna saldırısı olacak. Savaş Rusya’ya uzanmış olacak. Bu saldırı, çatışmanın seyrini değiştirecek nitelikte değil fakat Ukrayna’nın halen hava kuvvetlerini kullanabildiğini ortaya koyuyor. Kendi ordusuna da müthiş bir moral destek veriyor.”