Dünya Putin'in kanlı planı! Wagner Zelenskiy'i öldürmek için Ukrayna'ya girdi

Putin'in kanlı planı! Wagner Zelenskiy'i öldürmek için Ukrayna'ya girdi

23.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusunun, son dönemde ilerleme sağlayamayan Rus birliklerine yönelik ‘karşı saldırıları’ dikkat çekiyor. Putin son plan olarak ise hedefine Zelenskiy'i aldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya'nın, Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı çerçevesinde, abluka altındaki Mariupol başta olmak üzere başkent Kiev ve çevresi, Harkov, Sumi gibi kentlere yönelik saldırıları sürüyor. Buna karşılık Ukrayna ordusunun da, Rus ordusuna karşı savunma amaçlı saldırılarını artırdığı, hatta bazı bölgeleri geri aldığına yönelik haberler geliyor. Ukrayna ordusu, son olarak Kiev yakınlarındaki Makariv kasabasını da Ruslardan geri aldı. Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, "Makariv kasabası da düşmandan temizlendi ve Ukrayna bayrağı göndere çekildi" denildi. 

Haberin Devamı

Bununla birlikte Ukraynalıların direnişi karşısında uzun süredir sahada ilerleme kaydedemeyen Rus ordusunun durumuyla ilgili da çarpıcı bir açıklama yapıldı. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun "3 günden fazla sürmeyecek" mühimmat ve yiyecek stoku bulunduğunu öne sürdü. Açıklamada, Rusya ordusunun mühimmatının ve yakıtının bitmek üzere olduğu belirtildi.

Bu arada Ukrayna'nın daha etkili bir savunma göstermesi için silah sevkiyatına yönelik çabalar da sürüyor. Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD yönetiminin bazı Avrupa ülkeleriyle "Ukrayna'ya yüksek irtifa hava savunma sistemi gönderilmesi üzerine görüşmelerini sürdürdüğünü" açıkladı.

Öte yandan Ukrayna Başsavcılığı, Rus işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana en az 117 çocuğun öldüğünü, 155 çocuğun da yaralandığını açıkladı. 

Haberin Devamı

HAFTER’DEN RUSYA’YA DESTEK!

Libya’nın doğusundaki güçlerin lideri Halife Hafter’in, ordusunu Rusya’nın yanında savaşmak üzere Ukrayna’ya göndereceği iddia edildi. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Facebook sayfasında paylaşılan bilgiye göre, Halife Hafter’in, ay başında Moskova’ya yaptığı ziyarette Kremlin’le bir anlaşma yaptığı ve bu kapsamda “gönüllü olan” askerlerini Rusya saflarında savaşmak üzere Ukrayna sınırına göndereceği öne sürüldü. Libyalı askerlerin, Rus paralı askerleri Wagner grubu tarafından sınıra taşınacağı da kaydedildi.

BİDEN: PUTİN KÖŞEYE SIKIŞTI

Washington’da konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’da “köşeye sıkıştığını” ve bu durumun, kimyasal veya biyolojik silahlar kullanması ihtimalini artırdığını savundu. Biden Rusya’nın yeni “sahte operasyonlara” hazırlandığına inandığını belirtirken, Rusya’nın Kiev’in biyolojik ve kimyasal silah ürettiğine yönelik iddialarının gerçeği yansıtmadığını ancak Moskova’nın sürekli bu konuda açıklama yapmasının, kendilerinin bu tür silah kullanmayı düşündüğüne dair “açık bir sinyal” olduğunu savundu.

İLİŞKİLER KOPMA NOKTASINDA

Bunun yanında ABD ve Rusya arasında, Soğuk Savaş döneminde dahi süren ilişkiler kopma noktasına geldi. Rusya Dışişleri, ABD’nin Moskova Büyükelçisi John Sullivan’ı, Başkan Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için söylediği “savaş suçlusu” ifadelerini protesto için bakanlığa çağırdı ve nota verdi. Moskova, Washington ile ilişkileri kesme tehdidinde bulundu. 

Haberin Devamı

İTİRAF GİBİ HABER!

Kremlin’e yakınlığıyla bilinen “Komsomolskaya Pravda” gazetesi, savaşta 9 bin 861 Rus askerinin öldüğünü ve 16 bininin yaralandığını yazdı. Bu, ABD’nin bu konudaki tahminlerinden bile yüksek. Rusya Savunma Bakanlığı 2 Mart’ta 498 Rus askerinin öldüğü bilgisini paylaşmış, o günden sonra başka bir açıklama yapmamıştı. Haber kısa süre sonra kaldırılırken, gazete, bilgisayar korsanlarının kurbanı olduklarını iddia etti. Ukrayna Savunma Bakanlığı’nca yapılan açıklamadaysa, Rusya’nın 24 Şubat-22 Mart tarihleri arasında 15 bin 300 personel kaybettiği belirtildi.

'VAROLUŞSAL BİR TEHDİT DURUMUNDA NÜKLEER KULLANIRIZ'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkelerine yönelik "varoluşsal bir tehdit" görmeleri durumunda Rusya Devlet Başkanı Putin’in nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi. CNN televizyonuna konuşan Peskov, Putin'in hangi şartlar altında Rusya'nın nükleer imkanlarını kullanacağına ilişkin soruya "Ortada ülkemiz için varoluşsal bir tehdit olursa, bu olabilir" yanıtını verdi. Peskov, ayrıca Putin'in şu ana kadar Ukrayna'daki amaçlarına ulaşamadığını kaydetti.

Haberin Devamı

Putinin kanlı planı Wagner Zelenskiyi öldürmek için Ukraynaya girdi

'MASAYA OTURMALIYIZ'

Ukrayna Devlet Başkan Vlodomir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i bir kez daha yüze yüze müzakerelere çağırdı. Yerel medyaya konuşan Zelenskiy, Putin'le savaşı bitirmek için "herhangi bir formatta masaya oturmaya hazır olduğunu" söyledi.

Zelenskiy bu görüşmede Rusya yanlısı ayrılıkçıların yer aldığı Donbas bölgesinin yanı sıra Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ın statüsünün de tartışılabileceğini ifade etti. Ukrayna lideri, "tarihi boyutta" herhangi bir değişikliğin yapılmasını öngören barış anlaşmaları için de referanduma gidilmesi gerekeceğini belirtti. Bununla birlikte Rusya lideri Putin’in, Rus heyetinin Ukrayna ile müzakereleri tamamlamasını ve buradan gelecek sonuçları beklediği öne sürülüyor. 

Haberin Devamı

Öte yandan Zelenskiy, İtalyan parlamentosuna yaptığı konuşmada da "Ukrayna, Rus ordusu için Avrupa'ya açılan kapıdır. Barbarlığın girişine izin verilmemeli" ifadelerini kullanarak Rusya'ya karşı daha fazla yaptırıma ve baskıya ihtiyaç olduğunu söyledi.

RUSYA ZELENSKİY’İ ÖLDÜRMENİN PEŞİNDE 

Ukrayna Savunma Bakanlığı’nın istihbarat raporlarında, Rus paralı asker grubu “Wagner”in Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’e suikast düzenlemek amacıyla ülkeye girdiği iddia edildi.  Raporda, suikastçıların hedefinde Başbakan Denys Shmyhal ve Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak’ın da yer aldığı belirtildi. Zelenskiy’e yönelik üç suikast girişimini doğrulayan Ukrayna’nın Güvenlik ve Savunma Bakanlığı ise, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nden (FSB)  “bu kanlı savaşta yer almak istemeyen” çifte ajanların, söz konusu planları Ukraynalı yetkililere sızdırdığını söyledi. Zelenskiy’e yönelik bir düzine suikast girişiminde bulunulduğu bilinirken, son olarak, Ukrayna’nın Ujgorod kentinde 25 kişilik bir “eğitimli katil” timinin tutuklandığı açıklandı. 

Putinin kanlı planı Wagner Zelenskiyi öldürmek için Ukraynaya girdi

NOBEL ÖDÜLLÜ RUS GAZETECİDEN TEPKİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine dünya çapında tanınan Rus vatandaşlarından gelen tepkilere bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz yıl Nobel Barış Ödülü almaya hak kazanan Rus gazeteci Dmirty Muratov, ödülünü açık artırmaya çıkaracağını ve elde edeceği geliri Rus işgalinden kaçan Ukraynalı göçmenlere bağışlayacağını açıkladı. Rus ‘Novaya’ gazetesinin Yayın Yönetmeni Muratov, “Dünyaca ünlü bu ödülü açık artırmaya çıkaracak müzayede evlerinden dönüş bekliyorum” ifadelerini kullandı. Rusya’da Mart ayının başında Rus ordusu hakkında “yanlış bilgi” paylaşımını cezalandırma kanununun nedeniyle Ukrayna savaşıyla ilgili haberlere son veren Novaya gazetesi, geçen hafta yayınlarına tekrar devam kararı almıştı. 

‘ONU SEN VAZGEÇİRİRSİN!’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sevgilisi olduğu öne sürülen ve 4 çocuğuyla birlikte saklandığı İsviçre'den sınır dışı edilme tehlikesi olduğu öne sürülen Alina Kabaeva’ya ilişkin yeni bir iddia gündeme geldi. Magazin haber sitesi Page Six'e konuşan bir kaynak, Kabaeva'nın arkadaşlarının, ona, Putin'i savaştan vazgeçirmesi için yalvardığını iddia etti. Söz konusu kaynağın, “Putin kimseyi dinlemiyor gibi görünüyor ama belki onu dinleyebilir… Ancak Alina da ona ulaşıp ulaşamayacağını bilmiyor" dediği de aktarıldı.

Putinin kanlı planı Wagner Zelenskiyi öldürmek için Ukraynaya girdi