Dünya Ukrayna taarruzda

Ukrayna taarruzda

06.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusu işgal altındaki Donetsk’te Rus savunma hatlarına saldırırken, Rusya Savunma Bakanlığı saldırının püskürtüldüğünü duyurdu.

Ukrayna taarruzda

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş sürerken, son dönemde beklenen Ukrayna karşı taarruzuna dair emareler artmaya başladı. Nitekim Ukrayna ordusunun, Rus işgali altındaki Donetsk’e bir saldırı girişiminde bulunduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Rusya Savunma Bakanlığı, Donetsk bölgesinin güneydoğusunda Ukrayna güçlerinin taarruzunun engellendiğini, çatışmalar sonucu 250’den fazla Ukrayna askerinin öldüğünü açıkladı. Bakanlık açıklamasında, “4 Haziran sabahı düşman geniş çaplı bir saldırı başlattı. Düşmanın toplam 6 mekanize ve iki tank taburu çatışmaya girdi. Saldırı başarıyla engellendi” denildi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusunun cephenin en savunmasız bölgesi olarak gördüğü noktayı ele geçirerek ilerlemeyi hedeflediğini, ancak bunda başarısız olduğunu ifade etti. Konaşenkov, “Ukrayna ordusu 250’den fazla asker, 16 tank, 3 piyade savaş aracı, 21 zırhlı muharebe aracını kaybetti” ifadelerini kullandı. Bakanlığın paylaştığı videoda, Ukrayna zırhlılarının ağır ateşe maruz kaldığı görülüyor.

Haberin Devamı

Reznikov: Sessizlik

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ise, Twitter’da, Depeche Mode’un “Enjoy the Silence” parçasından alıntı yaparak imalı bir mesaj yayımladı. Reznikov, iletisinde “Kelimeler gereksiz, sadece zarar verebilirler” ifadelerini kullandı. Reznikov paylaştığı videoda sus işareti yapan Ukraynalı askerlere yer verdi. Ukrayna Güvenlik Servisi ise, Rus ordusuna ait füze sistemlerinin imha edildiğini belirterek, o anlara ilişkin görüntüleri yayınladı.

Kiev, uzun süredir, topraklarını işgal eden Rus ordusuna karşı geniş bir karşı saldırı hazırlığında olduğunun sinyallerini veriyordu. Ukrayna, başlatacağı karşı saldırı ile, 24 Şubat 2022’den bu yana kaybettiği topraklarını geri almayı hedefliyor. Ukrayna yönetimi, karşı taarruzun ne zaman başlayacağına dair bir açıklama yapmıyor.

Putin’den ‘acil durum konuşması’!

Rusya’da bazı radyo kanalları, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukraynalı güçlerin son dönemde sıkça hedef aldığı Belgorod, Rostov ve Voronej bölgelerindeki duruma ilişkin ‘acil durum konuşmasını’ yayınladı. Konuşmada, Putin’in Ukrayna’nın bu bölgelere saldırdığı, seferberlik ilan edileceği ve sınır bölgelerinde sıkıyönetime geçileceği ifadesi yer aldı. Ancak bunun bir ‘hackleme’ olduğu ortaya çıktı. Sputnik’e konuşan Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, “Evet, bu aslında bir hack saldırısı. Bundan haberdarız. Şu anda ilgili kurumlar yayıncıları hızlıca bilgilendiriyor, yayınlar kontrol altına alındı” dedi.

Haberin Devamı

Rusya içine sabotaj saldırıları artabilir

Ukrayna’nın ‘savaşı Rusya içine taşıma’ fikrini gerçeğe dönüştürmek adına önemli adımlar attığı ifade ediliyor. CNN’de yer alan habere göre, Ukrayna’ya sevgi besleyen ve Rusya içinde bulunan çok sayıda kişi ile sabotaj saldırıları düzenlemesi planlanıyor. Ukrayna ordusunun bu kişilere İHA’lar sağladığı iddia ediliyor. Mayıs ayında Kremlin’e yönelik gerçekleştirilen saldırı girişiminin de yine bu kişiler tarafından düzenlendiği öne sürülüyor.