Dünya Ukrayna’da 437 çocuk öldü

Ukrayna’da 437 çocuk öldü

20.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Savaşın başından beri Ukrayna’da en az 437 çocuğun hayatını kaybettiği açıklandı.

Ukrayna’da 437 çocuk öldü

Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaş nedeniyle bugüne kadar en az 437 çocuk hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Ukrayna Savcılık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, savaşın başından bu yana en az 437 çocuğun hayatını kaybetmesinin yanı sıra 837’den fazla çocuğun da çatışmalar nedeniyle yaralandığının tespit edildiği belirtildi. Savcılık açıklamasına göre, saldırılarda en çok Doğu Donetsk bölgesi etkilendi. Verilere göre bu bölgede 423 çocuk öldü ya da yaralandı. Birleşmiş Milletler verilerine göre de Rusya’nın saldırılarının başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana en az 16 bin 295 kişi hayatını kaybetti. Sivil kayıplara rağmen savaşın başından itibaren Moskova yönetimi sivilleri hedef aldığını reddediyor.

İnfaz videosuna tepki

Öte yandan sosyal medyada yayılan bir videonun ardından Kremlin, Ukraynalı askerleri 10’dan fazla Rus savaş tutsağını infaz etmekle suçladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, uluslararası örgütlerden Rus esir askerlerin kurşuna dizilmesini kınamayı ve titiz araştırma gerçekleştirmeyi talep ettiklerini belirtti. Rusya Savunma Bakanlığı ise, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’e seslenerek, öldürülen asker ve esirlerin hesabını soracaklarını belirtti. Henüz ne videodaki insanların kimliği, ne de konum bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Haberin Devamı

Lavrov’a izin yok

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı olan Polonya, 1-2 Aralık’ta Lodz şehrinde yapılacak toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un katılımını reddetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, sert tepki gösterirken, Polonya’nın, Lavrov’un toplantıya katılımını engellemesini “kışkırtıcı” olarak nitelendirdi.

Sunak Kiev’de

İngiltere’nin çiçeği burnunda Başbakanı Rishi Sunak, dün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşen Sunak, Ukrayna’ya olan desteklerinin devam edeceğini belirtti. Zelenskiy görüşmenin ardından “Ukrayna ve Avrupa enerji güvenliğini koruma fırsatlarımızı tartıştık” dedi Sunak ise “Sonuna kadar yanınızdayız” mesajı paylaştı.