Dünya Ukrayna'da yaşayan Türk dehşeti anlattı: Sabaha karşı 04.30’da başladı!

Ukrayna'da yaşayan Türk dehşeti anlattı: Sabaha karşı 04.30’da başladı!

25.02.2022 - 07:49 | Son Güncellenme:

Dünya Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaşı soluksuz izliyor. İki ülke arasında aylardır yükselen tansiyon sıcak çatışmaya dönüşürken, tüm gözler saldırıya uğrayan Ukrayna kentlerine çevrildi. Hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığı Ukrayna'da yaşayanlar güvenli bölgelere ilerlerken, ülkenin Rusya sınırına yakın ikinci büyük şehri Harkov'da yaşayan bir Türk gencinin anlattıkları ise yaşanan dehşeti gözler önüne serdi.

Can Şişman / milliyet.com.tr - Ukrayna'da ateş hattında yer alan Harkov'daki havaalanı bombalandı, halk büyük bir panikle güvenli bölgelere doğru akın etmeye başladı. Ülkenin Rusya sınırına yakın ikinci büyük şehri olan Harkov'da yaşayan bir Türk gencinin anlattıkları ise savaşın yol açtığı şoku ve yıkımı ortaya koydu.

Haberin Devamı

Ukraynada yaşayan Türk dehşeti anlattı: Sabaha karşı 04.30’da başladı

Milliyet'e konuşan ve ülkede gezi organizatörü olarak çalışan 28 yaşındaki Mert Şeftalicioğlu, son dönemdeki politik gerginliğin başlarda Ukraynalıların günlük hayatlarını etkilemediğini söyledi.

Şeftalicioğlu, "Düne kadar bir savaş çıkacakmış gibi gözükmüyordu. Hayat her zamanki halinde ilerliyordu. Otobüsler, marketler, tramvaylar çalışıyordu. İnsanlar işlerine güçlerine gidiyorlardı" dedi.

Ukraynada yaşayan Türk dehşeti anlattı: Sabaha karşı 04.30’da başladı

'BOMBALAR YAKINIMIZA DÜŞTÜ'

Son dönemde Rusya ile yaşanan gerginliğin halk nezdinde sıcak çatışmaya dönüşeceğinin beklenmediğini söyleyen Mert Şeftalicioğlu, "Güç gösterisi gibi düşündük. Askerlerin sınırlara konuşlandırılmasını bir güç gösterisi olarak yorumladık ama öyle olmadı" diye konuştu. Sıcak dakikaların yaşandığı Harkov şehrinde yaşayan Şeftalicioğlu, ülkedeki çok sayıda şehre bombaların atıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Şeftalicioğlu yaşadığı dehşet anını, "Sabaha karşı 4 buçuktu. Hiç uyumamıştım. Birden bombalar atılmaya başlandı. Sadece benim olduğum Harkov şehri değil en az 10-12 farklı şehirde farklı noktalara bombalar yağdı. Bombaların ışıklarını gördüm, seslerini duydum. 10 kilometreden daha yakın bir alanımıza düştü bombalar" sözleriyle anlattı.

Ukraynada yaşayan Türk dehşeti anlattı: Sabaha karşı 04.30’da başladı

'YAŞLI KADINLAR, TEYZELER, HERKES SİLAHLANIYOR'

Harkov ve diğer pek çok şehirde giriş ve çıkışların kapatıldığını söyleyen Mert Şeftalicioğlu, "İçerdekiler dışarı çıkamıyor. Bölgeye başkaları da giremiyor. Belki sıcak temas bitene kadar sokağa çıkma yasağı da ilan edilebilir" dedi.

Ülkede 7'den 70'e herkesin seferber olduğunu vurgulayan Şeftalicioğlu, "Yaşlı kadınlar, teyzeler, siviller... Herkes silahlanıyor şu anda. Ülkesini korumak isteyen herkes silah eğitimi alıyor. Herkes tek yürek oldu burada" diye konuştu.

Ukraynada yaşayan Türk dehşeti anlattı: Sabaha karşı 04.30’da başladı

'HER YERDE TRAFİK VAR, ATM'LERDE KUYRUK OLUŞTU'

Şehir içlerinin dahi bombalandığını söyleyen Mert Şeftalicioğlu, pek çok kişinin güvenli bölgelere doğru akın ettiğini söyledi. Şeftalicioğlu, "Her yerde trafik var. Uçuşlar iptal. Benzinciler, ATM'ler dolu, her yerde kuyruk var" diyerek halkın endişe içinde olduğunu belirtti.

Ülkenin başkenti Kiev'de yaşayan 40 yaşındaki Olena Plaksiy ise ülke genelinde çok sayıda yerin bombalandığını ancak halkın Ukrayna ordusuna çok güvendiğini söyledi. Plaksiy, Ukrayna'da yaşayan herkesin şu anda seferber olduğunu belirterek, "Ukrayna'yı kurtaracağız" diye konuştu.