Dünya Ukrayna’ya 300 km menzilli füze

Ukrayna’ya 300 km menzilli füze

24.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’nın karşı taarruzda ilerleme sağlaması, ABD’yi ATACMS füzelerini bu ülkeye verme konusunda cesaretlendirmişe benziyor. 300 km’lik füzeler sahada ciddi fark yaratabilir.

Ukrayna’ya 300 km menzilli füze

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş devam ederken, cephedeki durumu etkileyebilecek gelişmeler yaşanıyor. ABD’nin askeri yardımları devam ederken, Amerikan basınında bu yardımlarla ilgili dikkat çekici bir haber yer aldı.

Haberin Devamı

The Washington Post gazetesi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Washington’a yaptığı ziyaret sonrası Joe Biden yönetiminin Ukrayna’ya uzun zamandır çekimser yaklaştığı uzun menzilli füzeler olan ATACMS sağlama yolunda adımlar attığını yazdı. Çıkan haberlere göre ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı saldırılarında yardımcı olmak üzere bu ülkeye ileri teknoloji uzun menzilli bu füzeleri vermeyi planlıyor. Washington daha önce 300 kilometre (km) menzilli ATACMS sağlama konusunda, füzelerin menzillerinin Rusya’ya kadar ulaşabilmesi endişeleri nedeniyle isteksizdi. Kiev bu füzelerle cephe hattı gerisindeki Rusya topraklarını da hedef alabilecek. Amerikan Abrams tankları da gelecek hafta Ukrayna’ya teslim edilecek.

Haberin Devamı

Fikir değişimi

ABD yönetimindeki bu fikir değişiminin, Ukrayna’nın Haziran ayında başlattığı karşı taarruzun, Rusya’nın Ukrayna’nın güneydoğusundaki savunmasına karşı ilerleme sağlamasıyla bağlantılı olabilir. Nitekim haber, Ukrayna’nın Kırım’daki Rus donanma üssünü vurmasının ardından geldi. Büyük ses getiren bu saldırıda, Ukrayna ordusunun İngiltere ve Fransa tarafından tedarik edilen 240 km menzilli Storm Shadow füzelerini kullandığı ifade ediliyor.

Öte yandan dikkat çeken saldırıda çok sayıda yüksek rütbeli askerin öldürüldüğü de iddia edildi. Ukrayna Özel Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Sivastopol’deki Rus üssüne yönelik saldırıda düzinelerce yüksek rütbeli askeri öldüğü ya da yaralandığı öne sürüldü. Rusya sadece bir askerin kayıp olduğunu açıklamıştı.
Ukrayna ordusu cephede de ilerleme olduğunu açıkladı.

CNN’e konuşan Ukraynalı General Oleksandr Tarnavsky, güney cephesinde Rusya’nın savunma hattının delindiğini duyurdu.

Verbove kasabası civarında savunma hattının yarıldığı ve Ukrayna’nın buradan ilerlediği ifade ediliyor. Tarnavsky, daha geniş çapta bir ilerlemenin de yakın olduğunu ifade etti.

Kiev-Varşova hattı dalgalı

Ukrayna ile son dönemde arası açılan Polonya’dan yeni bir açıklama geldi. Seçim dönemine giren ülkede Başbakan Mateusz Morawiecki bir seçim mitinginde “Başkan Zelenskiy’e BM’de yaptığı konuşmada olduğu gibi bir daha asla Polonyalılara hakaret etmemesini söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı. Polonya’da Ukrayna konusu iç seçim malzemesi olarak kullanılmaya başlandığı için siyasilerin son dönemde bu şekildeki açıklamalara başvurmaları dikkat çekiyor.