Dünya Uzay yarışı

Uzay yarışı

03.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin 20 Temmuz’da Dünya atmosferine ilk mürettebatlı yolculuğuna hazırlanırken, uzay turizmindeki rakipleri Richard Branson atağa kalktı. Branson da 11 Temmuz’da uzaya uçacağını duyurdu

Uzay yarışı

ABD’li milyarder Jeff Bezos’un uzay turizmi şirketi Blue Origin, 20 Temmuz’da Dünya atmosferine ilk mürettebatlı uçuşunu yapacak. Bu uçuşta kadın pilot Wall Funk (82) Jeff ve Mark Bezos kardeşlerin onur konuğu olacak. Blue Origin’in mekiği, uzayın sınırı kabul edilen 100 kilometreye kadar yükseldikten sonra inişe geçecek. Bu açıklamanın ardından Bezos’un uzay turizmindeki rakibi olan İngiliz milyarder Richard Branson, Blue Origin’den 9 gün önce uzaya gideceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Rakiplerine gözdağı verdi Uzay turizmi şirketi Virgin Galactic’in kurucusu Richard Branson, roket uçağı ‘VSS Unity’ ile gerçekleştireceği ilk mürettebatlı uzay yolculuğunu, Jeff Bezos’un 20 Temmuz’da uzaya gideceğini açıklamasının ardından öne çekti. İki test uçuşunun ikincisinde uzaya gitmeyi planlayan, ancak rakibine karşı galibiyet elde etmek için yolculuğunu erken tarihe alan Branson, Bezos’tan 9 gün önce uzay yolculuğunu gerçekleştireceğini duyurdu. Branson paylaştığı videoda, şirketinin 11 Temmuz test uçuşunda ‘Astronot 001’ olacağını açıkladı. Richard Branson (70) ayrıca “Uzay hepimize ait” diyerek rakiplerine gözdağı verdi!

Rekabeti Musk önde götürüyor

Jeff Bezos ‘Blue Origin’le, Richard Branson ‘Virgin Galactic’le, ABD’li Elon Musk (50) ise SpaceX şirketiyle uzayı fethetmeye çalışıyor. Üç milyarder de uzay turizmini hayata geçirmeyi planlarken Virgin Galactic ve Blue Origin, SpaceX’ten farklı olarak uzay turistlerini dünyanın yörüngesine götürmeyi değil, kısa yolculuklar yapmayı hedefliyor. Bu rekabeti açık ara Musk önde götürüyor. Musk uzaya gitmek ve hatta ‘Mars’ta ölmek’ istediğini söylese de, Bezos ve Branson’ın aksine uzaya ne zaman gideceğini açıklamadı. Ancak SpaceX, NASA (Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ekipmanını Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşımak için çok sayıda roket fırlattı. SpaceX, 2018’de Musk’ın kırmızı ‘Tesla roadster’ otomobiliyle birlikte Mars’ın yörüngesine roket gönderdi. NASA da şirketin Dragon aracının yapacağı ilk insanlı uzay yolculuğu için iki astronot seçti.