Dünya Uzaya giden 600 kişiden biriydi! Başına gelen dünyayı şoke etti

Uzaya giden 600 kişiden biriydi! Başına gelen dünyayı şoke etti

14.11.2021 - 06:52 | Son Güncellenme:

'Uzay Yolu' filminde Kaptan Kirk'ü canlandıran ve uzaya çıkan en yaşlı kişi olan 90 yaşındaki Kanadalı oyuncu William Shatner ile birlikte Blue Origin şirketinin aracıyla uzay yolculuğu gerçekleştiren milyarder iş insanı Glen de Vries hayatını kaybetti. Bundan sadece bir ay önce uzaya seyahat eden ilk 600 kişiden biri olan Glen de Vries, 49 yaşındaydı.

Derleyen: Nazlı Erdol Akar / Milliyet.com.tr - Bundan yalnızca bir ay önce, çoğu insanın hayalini kurup sadece çok azının başarabildiği bir şeye imza atarak tarihe adını yazdırdı: Uzaya seyahat edip Blue Origin roketiyle geri dönmeyi başardı. Ancak henüz 49 yaşında olan yazılım yöneticisi, perşembe günü seyahat ettiği tek motorlu uçağın kuzey New Jersey'nin ormanlık bölümüne düşmesi sonucu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

PİLOTLUK EĞİTİMİ ALMIŞTI

New Jersey Eyalet Polisi, Manhattan'lı yönetici, Glen de Vries'in kazada ölen iki kişiden biri olduğunu açıkladı. Hayatını kaybeden diğer kişi 54 yaşındaki Thomas P. Fischer'dı. Fischer, de Vries'in pilot olarak eğitim aldığı, aileye ait uçuş okulunun sahibi ve baş eğitmeniydi.

Glen de Vries'in kurulmasına yardım ettiği yaşam bilimleri şirketi Medidata Solutions'ın ana şirketinin sözcüsü, "Düşüncelerimiz ve desteğimiz Glen'in ailesiyle" dedi. “Bitmek bilmeyen enerjisi, empati yeteneği ve öncü ruhu, onu tanıyan herkeste iz bıraktı.”

Uzaya giden 600 kişiden biriydi Başına gelen dünyayı şoke etti

Federal Havacılık İdaresi'ne göre, Cessna 172 tipi uçak, Caldwell, N.J.'deki Essex County Havalimanı'ndan ayrılıp Sussex Havalimanı'na gitmek üzereyken, Hampton Township'teki Kemah Gölü yakınlarındaki bir eyalet parkının ormanlık alanına düştü. Kaza mahalli Sussex Havaalanı'ndan yaklaşık 20 kilometre uzakta bulunuyor. Havacılık idaresi yaptığı açıklamada, soruşturmayı yürüten Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu ile kazayı araştırdığını söyledi.

Haberin Devamı

ŞİRKETİNİ 5,8 MİLYAR DOLARA SATTI

Aslen New York'lu olan De Vries, boş zamanlarında özel pilotluk yapıyordu. Dünyanın en çok kullanılan klinik araştırma platformu olan Medidata Solutions'ı kurmadan önce ise moleküler biyolog olarak çalışıyordu. Şirketin yazılımı, yedi milyondan fazla hastayı içeren 25 binden fazla klinik deneyi yönetti. Şirket, 2019 yılında Dassault Systemes tarafından 5,8 milyar dolara satın alındı.

Uzaya giden 600 kişiden biriydi Başına gelen dünyayı şoke etti

De Vries, "Uzay Yolu" filminde Kaptan Kirk'ü canlandıran William Shatner, Avustralyalı girişimci Chris Boshuizen ve Blue Origin yöneticisi Audrey Powers ile birlikte, birkaç dakikalığına uzayın sınırına uçmuştu. Ekim ayında Teksas çölünden fırlatılan aracın kapsülü, yerel saatle 10.00'dan sonra güvenli bir şekilde yere inmişti. Uzay aracındakiler, 100 kilometrenin biraz üzerinde maksimum irtifaya tırmanırken, bir süre 'ağırlıksız' kaldı. Kapsülün pencerelerinden baktıklarında ise Dünya'nın kıvrımlarını görebildiler. Ekip yeryüzüne döndüğünde onları Jeff Bezos karşıladı. Times'ın aktardığına göre, milyarder iş insanının uzayda geçirdiği 10 dakika için ne kadar ödediği ise belli değil.

Haberin Devamı

"ÖLÜMÜ BİZİ HARAP ETTİ"

Blue Origin, Twitter'da yaptığı açıklamada, "Glen de Vries'in ani ölümünü duymak bizi harap etti" ifadelerini kullandı. Sosyal medyada yayınlanan “Bütün Blue Origin ekibine ve ekip arkadaşlarına çok fazla yaşam ve enerji getirdi. Havacılığa olan tutkusu, hayır işleri ve mesleğine olan bağlılığı uzun süre saygı ve hayranlıkla anılacaktır.”

New York Times'ın haberine göre, Blue Origin'in sahibi Jeff Bezos, Instagram sayfasında bir mesaj daha yayınladı ve de Vries'in "vizyoner, yenilikçi ve gerçek bir lider" olduğunu hatırlattı.

Uzaya giden 600 kişiden biriydi Başına gelen dünyayı şoke etti

49 yaşındaki milyarder, çevre sorunlarına dikkat çekmek ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı savunmasız olan toplulukların içme suyuna erişimini artırmak için, uzay yolculuğu yapmadan kısa bir süre önce 1 milyon dolar bağışladı.

"GERÇEK BİR AYRICALIKTI"

Yazılım yöneticisi De Vries, mütevelli heyetinde olduğu Carnegie Mellon Üniversitesi ile yaptığı uçuştan sonra verdiği röportajda, Shatner ile yolculuk yapmanın eşsiz bir zevk olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"O bir aktör ve müzisyen. Kariyerini duyguları ifade etmeye çalışarak geçirdi. Bu gezide, deneyimiyle kendimizi nasıl ifade edeceğimizi düşünmemize yardımcı olabilen biriyle birlikte olmak gerçek bir ayrıcalıktı."

Çocukken roketler, uçaklar ve uzay gemileri hakkında kitaplar okumaktan hoşlanan Glen de Vries, verdiği bir röportajda kalkıştan önceki son 10 saniye geri sayarken aklından neler geçtiğini anlatmıştı.

Uzaya giden 600 kişiden biriydi Başına gelen dünyayı şoke etti

"Annemin bulduğu eski bir fotoğraf aklıma geldi. Fotoğrafta elimde oyuncak bir roket tutuyordum. Kaç yaşındaydım bilmiyorum, sanırım 10'dan küçüktüm. Kalkıştan hemen önce aklımda bu vardı. Ben roketteyim, roketi izlemiyorum. Bu gerçek bir roket. Oyuncak roket değil."

Başka bir uzay yolculuğu daha yapmak isteyip istemediği sorulduğunda ise De Vries, tereddüt etmeden "Evet" dedi ve ekledi: "Dürüst olmak gerekirse, bir defa uzaya gittikten sonra kimsenin bir daha gitmek istemeyeceğini düşünmüyorum."

Haberin Devamı

KENDİ KENDİNE JAPONCA ÖĞRENDİ

29 Haziran 1972'de dünyaya gelen Amerikalı iş insanı Glen de Vries, Medidata Solutions'ın kurucu ortağı ve eş-CEO'suydı. De Vries, New York'ta büyüdü ve genç yaşta bilgisayarlara olan tutkusunu göstermeye başladı. Carnegie Mellon Üniversitesi'nde eğitim alan De Vries, 1994 yılında mezun oldu. Kendi kendine Japonca konuşmayı öğrendi.

UZAYA GİDEN İLK 600 KİŞİDEN BİRİ

13 Ekim 2021'de Blue Origin NS-18 alt yörünge görevinin bir parçası olarak New Shepard roketinde William Shatner ve diğer iki astronotla birlikte uzaya gitti ve uzaya seyahat eden ilk 600 kişiden biri oldu.

Uzaya giden 600 kişiden biriydi Başına gelen dünyayı şoke etti