Dünya WikiLeaks kurucusu Assange, ABD'ye iade kararına karşı temyiz hakkını kazandı

WikiLeaks kurucusu Assange, ABD'ye iade kararına karşı temyiz hakkını kazandı

21.05.2024 - 11:06 | Son Güncellenme:

WikiLeaks'in kurucusu 52 yaşındaki Assange, yaklaşık 15 yıl önce web sitesinde ABD'ye ait gizli belgeleri yayınladığı gerekçesiyle 17 casusluk suçlamasıyla itham ediliyor.

WikiLeaks kurucusu Assange, ABDye iade kararına karşı temyiz hakkını kazandı

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın casusluk suçlamasıyla ABD'ye iade edilmesine karşı temyize gidebileceğine hükmedildi. Londra'daki Yüksek Mahkeme yargıçları Victoria Sharp ve Jeremy Johnson, Assange lehine karar verdi.

Haberin Devamı

Avukatları, ABD yönetiminin Assange'ın İngiltere'den iade edilmesi halinde bir Amerikan vatandaşı ile aynı ifade özgürlüğü korumalarına sahip olacağına dair 'bariz bir şekilde yetersiz' güvenceler sağladığını savundu. 

Mahkeme dışında bulunan yüzlerce Assange destekçisi kararı alkış ve tezahüratlarla karşıladı. Avukatı, Assange'ın sağlık nedenlerinden dolayı kararı duymak için mahkemeye gelmediğini söyledi.

52 yaşındaki Assange, yaklaşık 15 yıl önce web sitesinde ABD'ye ait gizli belgeleri yayınladığı gerekçesiyle 17 casusluk suçlamasıyla itham ediliyor. Duruşma, ABD'nin iade edilmesi halinde ölüm cezasına çarptırılmayacağını belirten mart ayındaki geçici bir kararın devamı niteliğindeydi.

Assange'ın eşi Stella, ABD'nin 'durumu okuması' ve davayı düşürmesi gerektiğini söyledi. Stella, "Aile olarak rahatladık ama bu daha ne kadar devam edebilir? Bu dava utanç verici ve Julian'a çok büyük zarar veriyor." diye konuştu. 

Haberin Devamı

Avustralyalı bilgisayar uzmanı Assange, yedi yıl boyunca Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğine sığındıktan sonra son beş yılını İngiltere'de yüksek güvenlikli bir hapishanede geçirdi. 

CASUSLUK MU GAZETECİLİK Mİ?

Amerikalı savcılar Assange'ın ABD Ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning'i WikiLeaks'in yayınladığı askeri dosyaları çalmaya teşvik ettiğini ve yardım ettiğini iddia ediyor.

ABD hükümeti Assange'ın eylemlerinin bilgi toplayan bir gazetecinin eylemlerinin çok ötesine geçtiğini, gizli hükümet belgelerini isteme, çalma ve gelişigüzel yayınlama girişimine vardığını savunuyor. Assange'ın avukatları onun Irak ve Afganistan'da ABD ordusunun yanlışlarını ortaya çıkaran bir gazeteci olduğunu savunuyor. 

ABD'yi temsil eden avukat James Lewis, "Ne ABD vatandaşı ne de yabancı ülke vatandaşı hiç kimse, yasadışı yollarla elde edilmiş ulusal savunma bilgilerinin, masum kaynakların isimlerini vererek, onların ciddi ve yakın zarar görme riskine yol açacak şekilde yayınlanmasıyla ilgili olarak Birinci Değişikliğe dayanma hakkına sahip değildir" dedi.

Assange'ın avukatları, suçlu bulunması halinde Assange'ın 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söylüyor. Assange'ın ailesi ve destekçileri, 2012'den 2019'a kadar Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde geçirdiği yedi yılı da içeren on yılı aşkın yasal mücadele sırasında fiziksel ve zihinsel sağlığının zarar gördüğünü dile getiriyor.