Dünya ‘Yapay zekâ bizi öldürebilir’ uyarısı

‘Yapay zekâ bizi öldürebilir’ uyarısı

07.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiltere’de hükümetin teknoloji danışmanı Matt Clifford, yapay zekânın silahlanma potansiyeline dikkat çekerek “2 yılda birçok insanı öldürecek kadar güçlü hale gelebilir” dedi.

‘Yapay zekâ bizi öldürebilir’ uyarısı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın teknoloji danışmanı Matt Clifford, İngiliz hükümetini yapay zekâ konusunda bir uzman olarak bilgilendiriyor. Sunak’a, “ChatGPT” ve “Google Bard” gibi yapay zekâ dil modellerini inceleyen bir hükümet görev gücünün geliştirilmesi konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Aynı zamanda Gelişmiş Araştırma ve Buluş Ajansı’nın (Aria) Başkanı olan Clifford, yapay zekânın 2 yıl içinde “birçok insanı öldürecek” kadar güçlü hale gelebileceğini açıkladı. İngiliz kanalı “TalkTV”ye konuşan Clifford, yapay zekânın birçok ölüme yol açabilecek siber ve biyolojik silahlar yaratma potansiyeline sahip olması nedeniyle kısa vadeli risklerin bile “oldukça korkutucu” olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Kontrole alınmalı’

Clifford, yapay zekâ üreticilerinin küresel ölçekte bir düzenlemeye tabi tutulmadığı takdirde insanların kontrol etmekte zorlanabileceği “çok güçlü” sistemlerin geliştirilebileceğini ifade etti. İngiliz uzman, “Şu anda odaklanmamız gereken en önemli konu, bu modelleri nasıl kontrol edeceğimizi bildiğimizden emin olabilmek. Çünkü şu anda bunu bilmiyoruz” dedi. Öte yandan, Sunak’ın ABD Başkanı Joe Biden’ı İngiltere’nin uluslararası yapay zekâ düzenlemesinin merkezinde yer almasına yönelik “büyük planına” ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor. Yakında ABD’ye gidecek olan Sunak’ın İngiltere’nin bir yapay zekâ gözlemcisine ev sahipliği yapmasını ve ayrıca yeni bir uluslararası araştırma kuruluşunun kurulmasını önereceği bildirildi.

Haberin Devamı

‘Yapay zekâ bizi öldürebilir’ uyarısı

Kendini iyileştiren ‘Terminatör’ cilt üretildi

ABD’de Stanford Üniversitesi’ndeki bilim insanları, insan derisi gibi yırtılmadan esneyen, manyetik özelliklerle cildin kendi kendine iyileşmesini sağlayan sentetik cilt geliştirdi. Silikon ve polipropilen glikol malzemelerinden yapılan cildin 70 dereceye kadar ısıtıldığında kendi kendine yaklaşık 24 saat içinde iyileşebildiği belirtildi. Cildi geliştiren ekip, yapay derinin “şekil değiştirebilen ve talep üzerine deformasyonlarını algılayabilen yeniden yapılandırılabilir yumuşak robotlara” yol açabileceğini ve bunun da savaşlarda kullanılabileceğini söyledi.

Bilim insanları, söz konusu cildin, başrolünde Arnold Schwarzenegger’in yer aldığı “Terminatör” film serisindeki “cyborg” karakterinin sahip olduğu  fütüristik e-deriye en yakın cilt olduğunu ifade etti.