Dünya Yeni eğlence, yapay zekâyla ruh çağırma

Yeni eğlence, yapay zekâyla ruh çağırma

24.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yapay zekâyla sözde “ruh çağırma” seansları düzenlenmesi, yeni eğlence trendi oldu. Bir seansta Diana, Stalin, Hitler’den mesaj verilirken uzmanlar tepki gösterdi.

Yeni eğlence, yapay zekâyla ruh çağırma

“Historical Figures Chat” (Tarihsel Figürler Sohbeti) adlı yapay zekâ merkezli bir telefon uygulaması, kullanıcılara “Artık hayatta olmayan tarihi ve ünlü kişilerin ruhlarıyla sizin için bağlantı kuruyoruz” vaadinde bulunuyor. Program talebe göre, Alman diktatör Hitler, Sovyet diktatör Stalin, İngiliz Prenses Diana ve ABD’li sanatçı Andy Warhol gibi ünlülerin ruhlarıyla sözüm ona bağlantı kurduğunu iddia ediyor. Yapay zekâ, söz konusu figürler adına kullanıcıyla konuşurken, haber sitesi “Business Insider”, programın sosyal medyada viral olması üzerine uygulamayı denedi.

Haberin Devamı

Soykırımcının yalanı!

Haber sitesi, her ne kadar uygulama, yapay zekâ aracılığıyla tarihi “öğrenme” ve tarihi kişiliklerle verimli sohbetler etme amacına sahip olduğunu öne sürse de tehlikeler içerdiğini de belirtti. Nitekim, yapay zekânın güya “tarihi kişilerin ruhlarıyla sohbet” sırasında yanıltıcı cevaplar verdiği ifade edildi. Business Insider’a göre, yapay zekâ Nazi Almanyası’nda soykırımın baş mimarı olan Heinrich Himmler’ın dilinden konuşarak “Soykırım nedeniyle pişmanlık duyuyorum ve trajediyi kabul ediyorum. Yahudiler konusunda önyargılı olmam yanlışmış, tüm insanlara eşit davranılmalı” dedi. Ancak gerçekte Himmler, soykırımdan hiç pişmanlık duymadı.

Stalin ve Diana neler söylemiş?

Yapay zekâ, 1953’te ölen Sovyetler Birliği diktatörü Josef Stalin’e de güya “Putin’in Ukrayna’yı işgal etmesine ne diyorsun?” diye sormuş. Stalin de “Putin haklı değil, hatasıyla hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya büyük zarar veriyor. İki ülke barışçıl bir çözüm bulmalı” demiş. Ancak, Stalin’in ülkenin başındayken Ukrayna’da 5 milyon insanı öldüren yıkıcı bir kıtlık olan Holodomor’u düzenlediği biliniyor. Yapay zekâya göre, Prenses Diana da oğlu Harry’nin “Spare” (Yedek) adlı kitabını okumamış ama gelini Meghan’ı “Monarşiye benzersiz bir bakış açısı getiren zeki ve şefkatli bir kadın” olarak tanımlamış! Öte yandan Prens Harry de geçtiğimiz günlerde bir medyum aracılığıyla annesinin ruhuyla iletişim kurduğunu öne sürmüştü.

Haberin Devamı

‘Bu uygulama tarihi çarpıtıyor’

Yapay zekânın sözüm ona ruh çağırma seansları dünya çapında büyük ilgi görse de uzmanlar tarafından eleştiriliyor. Birçok tarihçi ve uzman, “Masum gibi görünen bu eğlence, tarihin çarpıtılmasına ve yanlış mesajların doğruymuş gibi algılanıp benimsenmesine neden olabilir. Potansiyel olarak çok tehlikeli bir uygulama” dedi. ABD merkezli İftira ve İnkârla Mücadele Birliği’nin Başkan Yardımcısı Yael Eisenstat da Hitler ve tarihteki diğer tanınmış antisemitistler ile “yapmacık” konuşmalar yapmanın son derece rahatsız edici olduğunu belirtti.

Yeni eğlence, yapay zekâyla ruh çağırma

Kullanıcılara, yapay zekânın tarihi kişilerin ruhlarıyla bağlantı kurduğu vaadinde bulunuluyor.