Dünya Yine tanker gerilimi

Yine tanker gerilimi

01.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail ile İran arasındaki gerilim, İsrail’e ait bir nakliye gemisinin saldırıya uğramasının ardından alevlendi. İki kişinin öldüğü saldırının ardında İran’ın olduğu belirtiliyor

Yine tanker gerilimi

DIŞ HABERLER - Ortadoğu’da İsrail ve İran arasındaki daimi gerilim son dönemde yeniden alevlenirken, İsrail’e ait bir nakliye gemisinin saldırıya uğramasının ardından İsrail yönetiminden sert açıklamalar yapıldı. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, bir nakliye gemisinin Tanzanya’dan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) giderken Hint Okyanusu’nda saldırıya uğramasından dolayı dünyaya İran’ın “durdurulması” çağrısı yaptı. Lapid sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, İsrailli nakliye şirketine ait geminin saldırıya uğramasının arkasında İran olduğunu ima ederek, “İran sadece bir İsrail sorunu değil, aynı zamanda hepimize zarar veren  bir terör, yıkım ve istikrarsızlık kaynağıdır” değerlendirmesinde bulundu. İran’ın uluslararası nakliyat ve ticaret seyrini de tehdit ettiğini ileri süren Lapid, “Seyir özgürlüğüne de zarar veren İran terörü karşısında asla sessiz kalmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Misilleme yapıldı’

Öte yandan İran’ın Arapça yayın yapan devlet televizyonu Al-Alam, Hint Okyanusu’nun kuzeyinde İsrailli nakliye şirketine ait gemisine yapılan saldırının Tel Aviv yönetiminin geçen hafta Suriye’ye düzenlediği hava  saldırısına misilleme olarak gerçekleştirildiğini duyurdu. Televizyonun konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara  dayandırdığı habere göre, Tel Aviv’in geçen hafta Suriye’nin Kusayr ilçesindeki el-Debaa Havaalanı’na yönelik saldırısına karşılık Hint Okyanusu’nun kuzeyinde İsrailli şirkete ait bir petrol tankeri hedef alındı.

Haberde, İsrail tankerine yönelik saldırıyla ilgili detay paylaşılmazken geçen hafta Suriye’deki el-Debaa Havaalanı’na düzenlendiği  belirtilen saldırıda ise “direniş güçlerinden” iki kişinin hayatını kaybettiği  bilgisi verildi. İran tarafından suçlamalara yönelik henüz resmi bir açıklama gelmedi. İran ve İsrail bu yılın başından beri karşılıklı gemi saldırıları düzenliyor. Bölgede daha önce birden çok gemi faili meçhul saldırılara maruz kalmıştı. Umman Körfezi’nde bulunduğu sırada İran donanmasındaki en büyük gemi de çıkan bir yangın sonucu batmıştı.

Haberin Devamı

SİHA ile vurdular!

Umman açıklarında bir İsrailli ticari geminin saldırıya uğradığı duyurulmuş, gemi mürettebatından biri İngiliz, diğer Romanyalı 2 kişi hayatını kaybetmişti. Uzmanlar saldırının SİHA ile gerçekleştirildiğini ifade ediyor. Tanzanya’dan BAE’ye giderken Hint Okyanusu’nda saldırıya uğrayan İsrailli nakliye şirketine ait gemide bir İngilizin de hayatını kaybetmesi, olaya İngiltere’yi de dahil etti. İsrailli iş insanı Eyal Ofer’in sahibi olduğu İngiltere merkezli Zodiac Maritime Denizcilik Şirketinden yapılan açıklamada, yakıt tankerinin hedef alındığından şüphelendikleri ifade edilmişti.