Dünya Yoldaş Merkel!

Yoldaş Merkel!

23.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in 17 yaşındayken Doğu Almanya komünist rejim yöneticileri ile çekilen fotoğrafı ortaya çıktı. Geçmişi tartışılan Merkel’in KGB ajanı olabileceği bile iddia edildi.

Yoldaş Merkel

Doğu Almanya’da geçirdiği gençlik yıllarında komünist rejimle yakın ilişkisi olduğu iddia edilen Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in yeni ortaya çıkan bir fotoğrafı geçmişine dair tartışmaları alevlendirdi.
Şansölye’nin eski bir okul arkadaşı olan Sonja Felssberg (58) tarafından Alman basınına verilen fotoğrafta, Merkel 17 yaşındayken üniforma içinde Doğu Almanya yöneticilerinden birinin yanında sivil savunma tatbikatına giderken görülüyor. Fotoğrafı anlatan Felssberg, “Hepimizin aynı odada uyuduğu sığınaklarda tatbikat yapıyorduk. O günlerde yaralılara nasıl ilk yardım yapılacağını öğreniyorduk. Fakat bunun yanı sıra ıssız bölgelerde harita ve pusula kullanmayı da öğreniyorduk. Uzun zaman önceydi fakat Angela’yı iyi hatırlıyorum“ diye konuştu.
Geçtiğimiz hafta yayımlanan ‘Angela M.’nin İlk Hayatı’ adlı kitapta, Muhafazakar Hıristiyan Demokratik Birliği Partisi’nin lideri Merkel’in gençliğinde Doğu Almanya’nın resmi gençlik örgütünün (FDJ) ajitasyon ve propaganda bölümü şefi olduğu iddia ediliyordu.
Merkel, 2005’te yazdığı ‘Benim Yolum’ adlı otobiyografisinde FDJ üyesi olduğunu açıklamış ancak propaganda ve ajitasyon bölümünü hatırlamadığını söylemişti.
Merkel’in “gizemli” geçmişi Alman basınında spekülasyonlara neden oldu. Ana akım gazetelerde bile ileri düzeyde Rusça konuşan ve gençliğinde Rusya’ya ziyaretlerde bulunan Merkel’in Sovyetler Birliği’nin istihbarat teşkilatı KGB ajanı olabileceğine dair imalar yer aldı. Ülkenin saygın haftalık haber dergisi Der Spiegel ise “Alman kamuoyunun aslında Merkel’i hiç tanımadığı” eleştirisinde bulunurken spekülasyonlara son verme çağrısı yaptı. “Angela Merkel KGB’nin ‘uyuyan ajanı’ değil” başlıklı makalede, birçok kişinin Almanya’nın nükleer santrallerden vazgeçerek Rus enerjisine bağımlı olmasını casuslukla eş tuttuğu yazıldı.

‘Mutlu değil’
Fotoğrafın ardından gelen tepkilerin, Doğu ile Batı Almanya halkları arasında süren çekişmenin devam ettiğine işaret ettiğine yer verildi.
Der Spiegel, yine de bu iddiaların sebebinin Merkel olduğunu belirterek “Bugün bile onun ne düşündüğünü, nereden geldiğini bilmiyoruz” diyerek eleştiride bulundu.
Sonbaharda gerçekleşecek federal seçimlerde üçüncü dönemi için yeniden seçilmek istediği hatırlatılan
Merkel’in, bu dedikoduların süreci bozmamasını umut ettiği belirtildi.
Merkel’in yardımcılarından biri ise “Madam Şansölye bu durumdan mutlu değil” diye konuştu.