Dünya Yunan basını: 'Turkaegean' için meçhul savaş!

Yunan basını: 'Turkaegean' için meçhul savaş!

19.04.2023 - 14:21 | Son Güncellenme:

Kathimerini 'Seçime kadar Ankara ve Atina'nın dikkatli adımlarının perde arkası' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı ancak diğer haberlerde bu kez tarafların ABD'de giriştiği mücadele var.

Yunan basını: Turkaegean için meçhul savaş

Yunan Kathimerini gazetesi'nin manşeti, 'Seçimlere kadar ziyaret ve bildirilere erteleme-Ankara ve Atina'nın dikkatli adımlarının perde arkası' oldu. Mayıs ayında seçime giden iki ülkenin de sandıklar kurulmadan önce tartışmaya yol açabilecek ve halihazırdaki atmosferi alt üst edebilecek hamlelerden uzak durduğunu kaydeden gazete, hem Türkçe hem de Yunancadaki açıklamalara bakarak söz konusu iklimin galip geldiğini yazdı.

Haberin Devamı

Türkiye ve Yunanistan'ın tarihi 6 Şubat depremlerinden bu yana ortak bir irade gösterdiğini kaydeden Kathimerini, yaklaşan seçimler öncesinde tarafların siyasi koz olarak kullanılabilecek her türlü faaliyetten kaçındığını aktardı.

Habere göre, Yunanistan'da her yıl siyasetçiler Paskalya haftasında Ege Denizi'ndeki adaları ziyaret eder ve buradaki askerlerle fotoğraf çektirirdi. Bu yıl Paskalya geride kalırken, benzer ziyaretler gerçekleşmedi.

Türkiye'nin de Ege'deki sükuneti bozacak adımlardan sakındığını dile getiren Kathimerini, yanı sıra iki ülkenin de askeri tatbikatları ertelediğini, Yunan tarafının takvime göre Mart ve Nisan aylarında Ege Denizi'nde gerçekleşecek Triaena adlı donanma tatbikatlarını iptal ettiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Türk tarafının da Ege Denizi'ndeki gövde gösterilerini askıya aldığını belirten gazete, ayrıca Yunanistan ve Türkiye'nin Ege'deki üçer atış poligonunu turizm mevsiminin sona ereceği 15 Eylül'e kadar kapalı tutacağını kaydetti.

Habere göre, tatbikatların yanı sıra Kıbrıs'a gerçekleşecek ziyaretler de seçim öncesinde rafa kaldırıldı.

Yunan basını: Turkaegean için meçhul savaş

Atina ve Ankara arasında daha yoğun müzakerelerin başlatılması amacıyla söz konusu hamlelerin yapıldığını yazan gazete, iki ülkenin müttefiklerinin devrede olduğunu bildirdi. ABD'nin Ege'deki sükunetin devamından yana olduğuna değinen Kathimerini, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Ankara ve Atina'ya yaptığı ziyaretlerde Washington'ın niyetini açıkça belli ettiğini aktardı.

Washington'ın yanı sıra benzer hassasiyetin Berlin'de de hakim olduğunu kaydeden gazeteye göre, Türkiye'den son yapılan açıklamalar tarafların halihazırdaki sakinliğe rağmen pozisyonlarından geri adım atmadığını da gösterdi.

İNGİLİZ TARİHÇİLER ÇAĞRILACAK

Türkiye'nin ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yürüttüğü turizm kampanyası 'Turkaegean' ise Yunanistan'ı sarstı. Atina yönetimi, 'Turkaegean' markasının patentinin Ankara tarafından alınmasını önlemek için ünlü hukuk firması Steptoe & Johnson ile anlaştı. Ticaret ve sınır anlaşmazlıkları gibi hassas davalar konusunda çalışan hukuk firması, 70 bin dolar karşılığında Yunan tezlerinin yer aldığı bir rapor hazırlayacak. Firmaya toplamda ne kadar ücret ödeneceği ise bilinmiyor.

Haberin Devamı

Türkiye'nin turizm kampanyasına ait resmi internet sitesinde kullanılan TurkAegean sloganı, AB Fikri Mülkiyet Ofisi tarafından daha önce tescil edildi. Türkiye lehine alınan bu karar sonrası harekete geçen Yunanistan, söz konusu kararın iptal edilmesi için mücadele ediyor.

Atina, söz konusu kampanyada kullanılan 'Turkaegean' ifadesiyle Türkiye'nin ABD ve AB'nin görüşlerini yanıltıcı bir şekilde etkilemeye çalıştığını savunuyor. Ankara ise, Yunanistan'ın tüm Ege'yi kendi tekelinde göremeyeceğini belirtiyor.

'Turkaegean için meçhul savaş' başlığını atan Kathimerini, Atina'nın Türk markasının tanınmasını engellemek için ABD'de kampanya yürüttüğünü yazdı. Ankara ve Atina arasındaki tüm tartışmaların seçimlerden sonraya, hatta yaz sonuna bırakıldığını aktaran gazete, mutlak sessizlik rejimi sürerken tarafların turizm için rekabette olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Turkagean'ın AB tarafından tescil edildiğini ve Yunanistan'ın herhangi bir itirazda bulunmadığını hatırlatan gazete, Atina yönetiminin ABD'deki itiraz başvurusunun ise 2025 yılından önce sonuçlanmasının beklenmediğini de ekledi.

ABD'de 'Turkagean'ın önünü kesmek için mücadele eden Yunan ekibinde deneyimli büyükelçi Alexandra Papadopoulou'nun da olduğu bilgisini veren Kathimerini, ekipte işinin ehli bir dil uzmanı olması gerektiğini savundu.

Yunan basını: Turkaegean için meçhul savaş

Yunan tarafı, dava sürecinde İngiliz tarihçilerden görüş isteyecek. Bu isimler Cambridge Üniversitesi'nden David Abulafia ve Columbia Üniversitesi'nden Mark Mazauer.

CNN Yunanistan, 'Turkaegean için Georgiadis ılımlı iyimser-Tüm hukuki adımlar atıldı' derken, Yunanistan Kalkınma ve Yatırım Bakanı Adonis Georgiadis'in Twitter mesajına yer verdi.

Efimerida ton Syntakton (Efsyn) gazetesi ise, 'Adonis 'Turkaegean' için bir kez daha Dendias'a karşı çıkıyor' başlığıyla bir haber yayımladı. Efsyn, New York Times ve Le Monde gibi gazetelerde yer alan reklamların Yunan hükümetinde şoklara yol açtığı yorumunu yaptı. Gazeteye göre, söz konusu reklamların görülmesiyle Kalkınma ve Yatırım Bakanı Adonis Georgiadis'in fırsatı kaçırmayarak yeniden Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'a ok fırlattığını yazdı.

Haberin Devamı

Bakan Georgiadis, 'Turkaegean' reklamlarına karşılığın kendi bakanlığından değil Dışişleri Bakanlığı'ndan gelmesi gerektiğini söyledi.

Habere göre, 'Turkaegean' markası nedeniyle Yunan iktidar partisi Yeni Demokrasi içindeki çekişme büyüyor ancak tartışmalar seçim sonrasına bırakılacak.