Dünya Yunuslar denizde insan istemiyor!

Yunuslar denizde insan istemiyor!

18.07.2023 - 06:44 | Son Güncellenme:

Çok sayıda insan için “ölmeden önce yapılacaklar listesi”nde yunuslarla birlikte yüzmek de yer alıyor. Ancak yunuslar bunu istemiyor. Denizde insan görünce de saldırıya geçiyorlar.

Yunuslar denizde insan istemiyor

Nitekim Japonya’da önceki gün bir plajda yunus saldırısı sonucu 4 kişi yaralandı. Bu olaylardan biri, Fukui kentindeki Suishohama sahilinde yaşandı. Yüzen bir erkeğin, yunus saldırısı sonucu kaburgalarının kırıldığı ve ellerinin ısırılma nedeniyle zarar gördüğü açıklandı. Yine başka bir erkeğin, aynı bölgede popüler bir plajda yunus tarafından ısırıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Günün ilerleyen saatlerinde yunusların iki kişiyi daha yaraladığı bildirildi. Yerel polis, Fukui’nin bu yıl bu tür 6 saldırı kaydettiğini söylerken, bölgede yüzücülere yunuslara yaklaşmamaları veya dokunmamaları uyarısında bulunan levhalar asıldı.

Uzmanlar da yunuslarla yüzme hayalinin insanlar için tehlikeli olduğunu hatırlattı. Ayrıca “katil balina” adıyla bilinen ve okyanus yunusları ailesinin en iri üyesi olan orkalardan 3’ü, geçen ay Cebelitarık Boğazı’nda bir tekneye saldırarak batırdı. İspanya ve Portekiz kıyılarında 2020’den beri orkaların 500’den fazla tekneye zarar verdiği de biliniyor.

‘ONLAR SİZİN OYUNCAĞINIZ DEĞİL’

Son yıllarda İrlanda, İspanya ve Portekiz’de de yunus saldırılarının arttığı belirtildi. Bilim insanları, cana yakın görünen şişe burunlu yunusların aslında insanlarla yan yana yüzünce strese girdiğini söyledi. Balina ve Yunusları Koruma Derneği (WDCS) bazı tur şirketlerinin turist çekmek için müşterilerine “yunusla yüzme” vaadinde bulunmasının da tehlikeli olduğunu açıkladı. Bir araştırma, Tanzanya’da teknelerin, müşterilerin temas kurması için yunusları kovaladığı turlara odaklandı. Ama yunusların huzursuz olup uzaklaştığı görüldü. Uzmanlar, “Yunuslar insanların oyuncağı değil. Her zaman dost canlısı da olmak istemiyorlar. Sosyalleşmek istemediklerinde saldırarak bunu belli ediyorlar” dedi.