Dünya Zelenskiy’nin evini bile satacaklar!

Zelenskiy’nin evini bile satacaklar!

17.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Ukrayna savaşı devam ederken, Kiev’e bağlı güçlerin, büyük karşı taarruzda strateji değiştirdiği ve “yıpratma savaşı”na giriştiği belirtiliyor. Kırım'da Zelenskiy ve eşine ait olan ev ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.

Zelenskiy’nin evini bile satacaklar

DIŞ HABERLER - Ukrayna güçlerinin Rus ordusuna karşı başlattığı büyük çaplı taarruzda strateji değişikliğine gittiği öne sürüldü. Nitekim İngiliz “Financial Times” gazetesi, Ukrayna’nın karşı taarruz sırasında Batılı müttefiklerinin tavsiye ettiği “manevra savaşı” stratejisinden “yıpratma savaşı”na geçiş yaptığını savundu. Bu yeni taktik, askeri literatürde, sürekli personel ve malzeme kayıpları verdirerek düşmanı çökme noktasına kadar yıpratıp çatışmayı kazanma girişimlerinden oluşan stratejiye deniliyor.

Haberin Devamı

Kiev yönetiminin 3 ay önce başlattığı taarruzla ilgili bir değerlendirme yayımlayan gazete, Ukrayna’nın hava desteğine sahip olmaması nedeniyle Batı’nın verdiği askeri araçların 5’te birini kaybettiğini, bunun da strateji değiştirmeye mecbur bıraktığını vurguladı. Ukrayna ordusunun şu anda Rus savunma hatlarına top atışları desteğiyle küçük piyade grupları ile saldırılar düzenlediği, Rus ordusunun ikmal hatlarını kesmeye çalıştığı kaydediliyor.

Gazeteye konuşan bazı NATO yetkilileri, Ukrayna’nın Sovyet usulü yıpratma savaşı stratejisine geçiş yapmasından dolayı endişeli olduklarını dile getiriyor. Ukraynalı kaynaklarsa mevcut stratejinin kendilerine daha uygun olduğu iddiasında. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Ukrayna’nın karşı taarruz için önünde 45 günlük bir süre kaldığını dile getirmişti.

Haberin Devamı

Rusya da endişeli!

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya’nın da Ukrayna’ya karşı kullanmak üzere havada fırlatılan seyir füzeleri stoklamaya başladığını ve bunlardan Ukrayna’nın altyapı hedeflerini tahrip etmede yararlanacağını savundu.
Ekim 2022 ile Mart 2023 arasında Rusya, Ukrayna’nın ulusal enerji altyapısına yönelik uzun menzilli füzelerle saldırılara yoğunlaştığına dikkat çeken İngiltere Savunma Bakanlığı, Rusya lideri Putin’in füze üretiminin artırılması talimatı verdiğini, bunun da, Rusya’nın kış aylarında Ukrayna’nın altyapısına yönelik saldırıları artıracağı anlamına gelebileceğini kaydetti.

Zelenskiy’nin evini bile satacaklar

Rusya’nın, ilhak ettiği Kırım’a atadığı resmi yetkililer, aralarında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve eşine ait olan ev de dahil, Ukraynalılara ait taşınmazları devletleştirerek satışa çıkarmayı planladıklarını açıkladı. CNN’de yer alan habere göre, Telegram hesabından paylaşımda bulunan Kırım Cumhuriyeti Ulusal Konseyi Başkanı Vladimir Konstantinov, kamulaştırılan 100 taşınmazın satılmasına karar verildiğini bildirdi. Konstantinov, bu tanışmazlar arasında Zelenskiy çiftine ait bir evin yanı sıra sanatoryum, tatil köyü, ticarethane ve benzeri binalar da bulunduğunu vurguladı. Rusların bu satıştan 8 milyon dolardan fazla gelir elde etmesi beklenirken, Ukraynalı oligarklara ait taşınmazların araştırılmaya devam ettiğini, onların da kamulaştırılıp satılacağını söyledi.

Haberin Devamı

Zelenskiy’nin evini bile satacaklar

Kadirov’un durumu kötü mü?

Çeçenistan Cumhuriyeti Başkanı Ramazan Kadirov’un, komaya girdiği ve sağlık durumunun kritik olduğu iddiaları yeniden gündemde. Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü Sözcüsü Andrey Yusov, “Bu bilgi, tıp ve siyaset çevrelerindeki çeşitli kaynaklarca doğrulandı. Kadirov’un ciddi bir rahatsızlığı olduğu ve barındırdığı hastalıkların daha da kötüleştiği bilgisine sahibiz” dedi. Bunun, uzun zamandır devam eden sağlık problemlerinden kaynaklandığını kaydeden Yusov, bir yaralanmanın söz konusu olmadığını vurguladı. Ukrayna istihbaratı, birkaç gün önce de Kadirov’un komaya girdikten sonra Moskova’ya sevk edildiğini ve sonrasında yapılacak hiçbir şey olmadığı için Çeçenistan’a geri döndüğünü iddia etmişti. 

Kadirov’un sağlığıyla ilgili söylentiler uzun zamandır dolaşıyor. Çeçen muhalif Ahmet Zakayev, Mart’ta Alman “Bild” gazetesine Kadirov’un böbrek hastalığının ciddi olduğunu ve Moskova’dan gelenlere güvenmediği için BAE’den doktor istediğini öne sürmüştü. Kadirov bu iddiaları yalanlamıştı.