Dünya Dünyanın en pis plajı!

Dünyanın en pis plajı!

16.05.2017 - 11:38 | Son Güncellenme:

Cennet gibi tropikal adada 37,7 milyon parça plastik bulundu, plajlara her gün 13 bin yeni parça geliyor. Plajlara vuran çöpler arasında aklınıza gelebilecek her şey var...

Dünyanın en pis plajı

Güney Pasifik'teki ıssız Henderson Adası'nın dünyanın en pis plajlarına sahip olduğu bildiriliyor. Araştırmacılar, adada 37,7 milyon parça plastik çöp buldu.

Haberin Devamı

İngiliz ve Avustralyalı biliminsanlarının çalışmasıyla, ağırlığı 17 tonu bulan çöplerin kilometrekare başına 671 parça düştüğü belirlendi.

Biliminsanları, okyanus akıntısının hemen yanında bulunan adaya sürüklenen çöplerin Güney Amerika ülkelerinden veya bölgeden geçen gemilerin bıraktığı atıklardan sürüklendiğini tahmin ediyor.

Ada sahillerine her gün 13 bin parça çöp geliyor. Balıkçı teknelerinin her gün attıkları çöpler arasında diş fırçaları, çakmaklar ve jiletler de var.

Araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayımlandı. Araştırma ekibinde yer alan Tazmanya Üniversitesi'nden Dr. Jennifer Lavers, "Sahillerdeki kirliliğin başlıca nedeni günlük kullanılan plastik malzemeler. İnsanlar kullanıp attıkları ambalajın nereye varacağını, neye neden olacağını hiç düşünmüyor" diyor.

Haberin Devamı

Lavers'ın verdği bilgiye göre hem ana kara, hem de ada sahillerindeki plastik atıklarla ilgili küresel tahminler sanılanın çok üzerinde.

Birleşik Krallık'a ait Pitcairn Adalar grubunda yer alan Henderson Adası, eşsiz 10 kadar bitki ve dört kuş türünü barındıran ekolojik sistemiyle UNESCO'nun listesinde. Şili'ye yaklaşık 5 bin kilometre uzaklıktaki ada, Güney Pasifik'teki ana akıntının hemen yanında bulunuyor.