Dünya Dünyanın gözü Moskova'daki randevuda

Dünyanın gözü Moskova'daki randevuda

14.07.2016 - 14:52 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, birkaç saat içinde Suriye'deki iç savaşı masaya yatıracak. BM Temsilcisi Mistura, görüşmeden umutlu olduğunu belirterek "Önümüzdeki birkaç saatte Moskova'da neler olacak, bakalım" dedi.

Dünyanın gözü Moskovadaki randevuda

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, önümüzdeki saatlerde Moskova'da bir araya geliyor.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Kerry ve Lavrov görüşmesinden umutlu olduğunu söyledi.

Mistura, "Önümüzdeki birkaç saatte Moskova'da neler olacak, bakalım. Umalım ki bir tür genel mutabakat ya da ilerleme olsun" dedi.

İç savaşın beşinci yılını doldurduğu Suriye'de, ABD'nin başını çektiği müttefikler Şam rejiminin karşısında konumlanırken, Rusya, İran ve Çin Beşar Esad'ı destekliyor.

Yüzbinlerce kişinin hayatına mal olan ve milyonlarca sivilin ülkeyi terk etmesine yol açan iç savaşta, taraflar henüz uzlaşabilmiş değil.

ESAD: KAZANMAMIZ AN MESELESİ, TÜRKİYE...

Amerikan NBC televizyonuna röportaj veren Şam rejimi lideri Beşar Esad, savaşı kazanmanın an meselesi olduğunu söyledi. Esad'a göre muhaliflerin savaşı kaybetmesi Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın desteğinin çekilmesine bağlı. Türkiye'ye ağır suçlamalar yönelten Esad, Ankara'nın terörist grupları desteklediğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Savaşın seyrini değiştiren en büyük etkenin Rusya'nın hava saldırıları olduğunu belirten Esad, "Rusya'nın dahil olması ibrenin zafere doğru dönmesine yardımcı oldu" dedi.

TÜRKİYE: ESED DEĞİŞMELİ

BBC'ye röportaj veren Başbakan Binali Yıldırım ise, Suriye'de öncelikle Beşar Esad'ın değişmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Yıldırım, "Esed'in öldürdüğü, ülkelerinden kaçmak zorunda kalan insanların bağımsızlık mücadelesi vermek için oluşturduğu gruba Türkiye destek veriyor. Onun dışındaki gruplara, ne DEAŞ'e, ne PYD'ye ne de Esed'in güçlerine Türkiye asla destek vermez" dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a yaklaşımının değişip değişmeyeceğine ilişkiyi soruya ise "Bir kere Suriye'de bir şeylerin değişmesinin zamanı çoktan geldi geçti" diye cevap verdi ve ekledi:

"500 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Masum, hiçbir günahı olmayan insanlar öldü gitti. 9 milyondan fazla insan yurtlarını terk etti, 3 milyonu Türkiye'de bizim misafirimiz. Biz onlara kollarımızı açtık, evimize kabul ettik. Muhakkak Suriye'de bir şey değişmeli ama herşeyden önce Esed değişmeli. Esed değişmeden Türkiye'de bir şey değişmez. Bu işlerin bu hale gelmesinin ana sebebi Esed'dir. Bir yandan Esed var bir yanda DEAŞ var. Yani 'Esed'i mi tercih edelim, DEAŞ'ı mi?' diye soruyorsanız, ikisini de tercih edemeyiz. İkisinin de gitmesi lazım. Diyelim ki DEAŞ'ı defettik, DEAŞ gitti. Esed orada olduğu müddetçe sorun çözülmeyecek. Başka bir terör grubu ön plana çıkacak. Dolayısıyla DEAŞ'ı yaratan Esed rejiminin tutumudur, Suriye'de ortaya koyduğu yönetim şeklidir, kendi vatandaşlarını bile bile ölüme göndermesidir."

Haberin Devamı

Yıldırım, Suriye'de IŞİD'e karşı PYD'yi (Demokratik Birlik Partisi) destekleyen uluslararası güçleri de şu sözlerle eleştirdi: "Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle yok etmek için kullanırsanız, sonra o terör örgütü de başınıza bela olur. Şimdi PYD'yi, bazı dostlarımız IŞİD'i yok etmek için kullanıyorlar. Daha sonra da PYD'yi yok etmek için başka bir örgütü kullanmak zorunda kalacaklar."