Gündem E Devlet Sisteminde Şifre Alarak Online İşlemler

E Devlet Sisteminde Şifre Alarak Online İşlemler

30.03.2015 - 09:14 | Son Güncellenme:

Sadece tek bir E-Devlet şifresi alarak tüm kamu işlemlerimizi online yapabilmekteyiz. E-Devlet şifresi ve E-Devlet sistemi hakkında detaylı bilgi haberimizde!

E Devlet Sisteminde Şifre Alarak Online İşlemler

En genel ve geniş tanımı ile e-devlet, devletin internet aracılığı ile vatandaşlara ulaşmasına ve bu yol ile onlara hizmet sunmasına olanak sağlayan bir sistemdir. E-Devlet uygulaması, TÜRKSAT tarafından geliştirilmiş ve elektronik ortam aracılığı ile hizmet sunan bir projedir. Henüz son yıllar içinde faaliyete geçen e-devlet uygulaması, devletin kısa yolu niteliğindedir. E-Devlet kapısı şeklinde de adlandırılan, e-devlet sistemine, günde milyonlarca vatandaş giriş yapmaktadır. Birçok vatandaş buradan çok sayıda işlemini yapabilmektedir. e-devlet sistemi, online olarak vatandaşlara hizmet sunmaktadır ve en kısa zaman içinde hizmet sunmaya devam etmektedir.

Haberin Devamı

E-DEVLET

E-Devlet sistemini nasıl kullanabileceğinizi bilmeyebilir ve merak edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, e-devlet sistemi aracılığı ile ne gibi işlerinizi yapabileceğinizi merak edebilirsiniz. Yazımız aracılığı ile bu merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Bu durumda, E-Devlet sistemine giriş yaparak, aklınıza gelen işlemlerin çok daha fazlasını yapabilmeniz mümkündür.

Diğer yandan, e-devlet sisteminin sunmuş olduğu imkanlar da çok çeşitlidir; vergi borcu öğrenme ve ödeme, doğal gaz, elektrik, su ve telefon faturası ödeme gibi işlemlerin yanı sıra, ÖSYM sonuçlarını, SGK hizmet dökümünü, emeklilik yaşı ve tarihi hesaplamasını, emeklilik maaşı hesaplamasını, prim borcu sorgulamasını yapmak gibi işlemler, E-Devlet kapısını kullanarak yapılabilmektedir. E-Devlet kapısı, vatandaşların direkt olarak ilgili kuruma gitmesi zorunluluğunu ortadan kaldırmış durumdadır. Bu durumda, vatandaşlar, bulundukları yerden, internet aracılığı ilee-devlet sistemine giriş yapabilir ve burada işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Haberin Devamı

E-Devlet kapısının kullanım şekli ise aşağıda anlattığımız gibidir;

E-Devlet sistemini kullanmak için ilk olarak, www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapınız.

Daha sonra, burada açılan yeni sayfa, e-devlet kapısının resmi web sayfası olacaktır.Açılan bu sayfanın en üst bölümünün sağında, Sisteme Girişadı ile düzenlenmiş olan başlığa geliniz.Daha sonraki aşamada, sayfada, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemiadı altında bulunan bir başlık tablo vardır. Bu tablonun içinde de, e-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartışeklinde sıralanmış olan bölümler yer almaktadır.Bu aşamadan sonra, tabloda bulunan bu seçeneklerden herhangi birini kullanarak, e-devlet kapısına giriş yapıp işleminizi başlatabilirsiniz.Daha sonra, şayet burada e-devlet uygulamasını kullanarak işlem yapmayı tercih ettiyseniz, ilk aşama olarak, bir e-devlet şifresi elde etmeniz gerekecektir. Şimdi, e-devlet şifresinin ne olduğundan ve nasıl temin edildiğinden biraz bahsedelim;

Haberin Devamı

e-devlet şifresi:e-devlet şifresi alım işlemleri oldukça basittir. Buna göre, e-devlet şifresi almak için, herhangi bir PTT şubesine gitmeniz yeterli olacaktır. Gitmiş olduğunuz PTT şubesinde e-devlet şifresi alım işlemleri için, sizden sadece 2 TL istenecektir. Fakat dikkatli olun ve aldığınız bu şifrenizi unutmayın. Çünkü her şifre unutmanız ve yeni şifre almanı durumunda, e-devlet şifresinin ücreti artacaktır. Yani ilk unuttuğunuz zaman yeni şifrenizi 4 TL ücretle, daha sonra tekrar şifrenizi unutmanız halinde 12 TL ücretle şifrenizi almak durumunda kalabilirsiniz. Bunların yanı sıra, şifre alımı sırasında, sizden bir takım kişisel bilgileriniz de istenecektir.

Tüm bu işlemlerin sonunda, e-devlet şifrenizi temin etmiş olursunuz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra, kamu kuruluşları ile ilgili işlerinizi, fatura ödemelerinizi, SGK hizmet dökümü, prim borcu sorgulama, emeklilik ile ilgili işlerinizi, e-devlet kapısı üzerinden yapabilirsiniz.

Şifrenizi aldıktan ve yukarıda bahsettiğimiz tablodan e-devlet şifresi seçeneğini seçtikten sonra; açılan sayfada bulunan bölümlere, T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi yazarak, e-devlet sistemini kullanmaya başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

E-Devlet şifresini bu şekilde anlattıktan sonra, sıra geldi tabloda yer alan diğer iki seçeneğin ne olduklarını ve nasıl kullanılması gerektiğini anlatalım;

Mobil imza:Mobil imza, ıslak imza gibi atılabilen ve elektronik ortam üzerinde imza kullanabilmeye imkan sağlayan bir imza türüdür. Mobil imza, güvenlidir ve hızlıdır. e-devlet tarafından herhangi bir ücret istenilmeden kullanılan mobil imza için, alım işlemleri sırasında, GSM operatörleri tarafından belli bir ücrete tabi tutulmaktadır.

Daha sonra, mobil imza ile e-devlet sistemini kullanabilmek için, T.C kimlik numaranızı, GSM numaranızı ve GSM çeşidinizin bilgisini programda yer alan ilgili bölümlere yazınız. Bu şekilde yaptığınız takdirde, e-devlet uygulamasını kullanıp işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Elektronik imza:Elektronik imza, ıslak imza ile eşdeğer şekilde görev yapan bir diğer imza türüdür. Elektronik imza, sanal ortamda bulunan bir belgeye aktarılarak kullanılır ve imzalayan kişinin kim olduğunu belirlemeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

Elektronik imza aracılığı ile e-devlet kapısını kullanmak için yapmanız gereken sadece, T.C kimlik numaranızı kullanmak olacaktır.

Yazarlar