Gündem E-devlet uygulamalarına giriş ve e-devlet şifresi nasıl alınır?

E-devlet uygulamalarına giriş ve e-devlet şifresi nasıl alınır?

27.09.2015 - 11:20 | Son Güncellenme:

E-Devlet şifresi ile pek çok kamu işlemlerimizi kolayca yapabilmekteyiz. Bu haberimizde E-Devlet şifresinin nasıl alındığını ve E-Devlet sisteminin nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.

E-devlet uygulamalarına giriş ve e-devlet şifresi nasıl alınır

E-Devlet sistemi internet kullanımının artması ile birlikte kurulan ve siz vatandaşlarımıza hizmet sunan bir sistemdir. Sistemin kurulması ile birlikte artık birçok devlet kurum ve kuruluşları hakkında bilgi sahibi olabilir ve gerekli duyduğunuz sorgulamaları yapabilirsiniz. Devlet bu sistemi kurarken vatandaşların devlet dairelerinde olan işlerini internet üzerinden yapmalarını amaçlamıştır. Bu sistem ile birlikte vatandaşlar internet üzerinden online olarak işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Bu sistem ile birlikte devlet ve vatandaş arasındaki ilişki artmıştır. Vatandaşlara bu sistemdeki rahatlığı fark edince yapabileceği bütün işlemleri internet üzerinden yapmaktadır.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sayfada kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

E-DEVLET HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ! ()

E-Devlet uygulamasında bulunan E-Hizmetler kısmında bakanlıkların, kurumların ve müdürlüklerin internet uygulamaları bulunmaktadır. Bu internet uygulamaları sayesinde bu sistem üstünden işlemler yapılabilmektedir. Bu uygulama da E-hizmetler kısmında bütün bakanlıklar bulunduğu gibi devlete bağlı bütün kurumlar da bulunmaktadır. Adalet bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, PTT gibi kurumlara E-hizmetler sekmesi altından ulaşabiliriz. Cumhurbaşkanlığı ve bütün bakanlıklar ise kamu kurumları sekmesi altından ulaşılabilmektedir. Belediyeler kısmında ise Türkiye de bulunan çoğu belediyelik bulunmaktadır. Bu uygulama hizmete girdikten sonra vatandaşlarımız devlet kurumlarındaki işlemlerini internet üzerinden online olarak yapabilmektedir. Önemli işlemlerden SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu borç sorgulama işlemi, trafik cezası sorgulama işlemi, plaka ve hasar kaydı sorgulama gibi tüm işlemler yapılabilmektedir. Bu sisteme ülkemizde 21 milyon kayıtlı kullanıcı vardır ve 1126 hizmet ve 168 kurum bu uygulamada bulunmaktadır. Kullanıcılar bu kurum ve hizmetlere internet üzerinden online olarak ulaşabilmektedir. Ana sayfada bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü bölümünden 3 günlük hava tahmini de yapılabilmektedir. Ana sayfada bulunan T.C. Merkez Bankası bölümünde ise günlük döviz kurları bilgilerine ulaşabilir. Gelir İdaresi Başkanlığında ise vergi borcu sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca bu uygulamada mobil hat sorgulama ve tapu bilgileri sorgulama işlemlerini de yapılabilmektedir. Devlet bu sistemi kurarken ilk amacı devlet ve vatandaş arasındaki ilişkiyi arttırmak ve vatandaşların işlemlerini kolay bir yoldan yapabilmelerini sağlamaktır ve şu ana kadar da devlet bunu bu uygulama sayesinde çok iyi sağlamaktadır. Üniversite de okuyan öğrenciler öğrenci belgelerine internet üzerinden bu sistem sayesinde artık ulaşabilmektedir. Tüm bu işlemleri yapabilmek için bu sisteme giriş yapmalısınız.

Haberin Devamı

Sisteme Nasıl Giriş Yapılabilir?

Haberin Devamı

Sisteme; bir şifre ve T.C kimlik numaranız ile giriş yapabilmeniz mümkün olacaktır. Sisteme giriş yapabilmek için, yine sistem tarafından hazırlanmış olan;

Mobil imza,

Elektronik imza,

T.C kimlik kartı,

Sistem şifresi

Gibi şifre türlerini kullanabilirsiniz. Bu dört şifre içinden en kullanışlı olanı aynı zamanda an yaygın kullanılan şifre türü olan sistem şifresidir.

Sisteme giriş yapabilmek için kullanılan şifreyi alabilmek için, T.C kimlik kartınız ile birlikte PTT şubesine başvurmanız yeterli olacaktır. Sonrasında burada yani gittiğiniz PTT şubesinde ilgili görevli memura başvurarak ve 2 TL ödeyerek, sistem şifrenizi alabilirsiniz.

Bu aşamadan sonra, yani şifrenizi aldıktan sonra, sisteme rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.

Şifresinin Unutulması:

Şifrenizi unutmanız ya da kaybetmeniz durumunda, tekrardan bir şifre almanız gerekmektedir. Bunun için ise, yine aynı şekilde, T.C kimlik kartınız ile birlikte bir PTT şubesine gitmeniz ama bu defa 4 TL ödemeniz gerekmektedir.

Yazarlar