Kültür Sanat Edebiyatın bayrağı öykülerle yükseliyor!

Edebiyatın bayrağı öykülerle yükseliyor!

01.12.2014 - 11:53 | Son Güncellenme:

Gençlerin dikkatini öyküye çekerek, edebiyatımıza yeni öykücüler kazandırmayı amaçlayan Zeynep Cemali Öykü Yarışması 5. yılında! 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri, 2015 için bu kez “cesaret” öyküleri yazıyorlar.

Edebiyatın bayrağı öykülerle yükseliyor

Çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatının öncü yayınevi Günışığı Kitaplığı’nın, usta öykücü Zeynep Cemali anısına her yıl düzenlediği Zeynep Cemali Öykü Yarışması’na Türkiye genelinde6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerikatılıyor. Katılımın her yıl arttığı yarışmanın 2015 başvuruları çoktan başladı.Yurt çapında duyurulan yarışma için son başvuru tarihi 20 Mayıs 2015.

Haberin Devamı

Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın 2015 yılı teması, Cemali’ninGüzelce’de Bir Kaçak, Memoromanındaki,“Yüzlerindeki kararlılık, gelecek günlerin muştusu gibiydi,”cümlesinden yola çıkılarak “cesaret” olarak belirlendi. 2015 yılı seçici kurulu; Ayfer Gürdal Ünal, Behçet Çelik, Neslihan Önderoğlu, Yalvaç Ural ve Dr. Müren Beykan’dan oluşuyor.

Proje Başkanı, Günışığı Kitaplığı Yayın Yönetmeni Müren Beykan, yarışmaya yollanacak öykülerin yılın teması ve tema cümlesinin kılavuzluğunda kaleme alınması gerektiğini hatırlatıyor. Yarışmaya katılımın kurumsal değil, bireysel olduğunu; dolayısıyla, okul yönetimleri ve öğretmenler tarafından herhangi bir eleme yapılmadan, yazılan tüm öykülerin yarışmaya gönderilmesini beklediklerini vurguluyor. Gençlerin, büyüklerinden yardım almadan özgün metinler oluşturması, değerlendirmede aranan en önemli ölçütlerden.

Haberin Devamı

Türkçe’nin yanı sıra farklı branşlardan öğretmenlerin de, öykü yazmaya hevesli öğrencilerini yönlendirmesinin, onlara yarışmaya katılımları için önderlik etmelerinin çok değerli olduğunu söyleyen Beykan, gençlerin özgürce yazmasının önemine işaret ediyor. “Gençlerin yüreklendirilmesi, cesaretli öykülere yönlendirilmesi, düşünen, sorgulayan bir nesli yaratmaya da yardımcı olacaktır. Yarışmalar edebiyat bayrağını yükseltmeye yarayacak, edebiyatsa özgürlük demek. Dün de, bugün de,” diyor.

Her yıl Cemali’nin roman ve öykü kitaplarından seçilen bir cümlenin kılavuzluk ettiği farklı bir temayı işleyen yarışmaya katılan binlerce genç, bugüne dek öykülerini, 2011’de “kardeşlik”, 2012’de “hoşgörü”, 2013’te “arkadaşlık” ve 2014’te “umut” üzerine yazdılar.