Gündem Son dakika: Edirne'de yakalanan Yunan askerleri ile ilgili flaş gelişme

Son dakika: Edirne'de yakalanan Yunan askerleri ile ilgili flaş gelişme

05.03.2018 - 10:27 | Son Güncellenme:

Yunanistan'dan Türkiye'ye geçen ve Edirne'deki askeri bölgede yakalanan 2 Yunan askeri ile ilgili peş peşe flaş gelişmeler yaşandı. Tutuklanan Yunan askerleri teğmen Angelos Mitretodis (25) ile astsubay çavuş Dimitris Kouklazis (29) için avukatlar, tercümanlar, konsolos ve askerlerin yakınları Türkiye'ye geldi. Yunan askerlerinin tutukluluğunun kaldırılması için 1’inci Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz dilekçesi verdi. Edirne Adliyesi’ne gelen Yunan medyası da tutuklu askerlerin durumlarını ve gelişmelerini yakından takip ediyor.

Son dakika: Edirnede yakalanan Yunan askerleri ile ilgili flaş gelişme

Türkiye sınırını geçerek girdikleri yasak askeri bölgede yakalandıktan sonra Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada geçtiğimiz cuma günü tutuklanan iki Yunan askeriyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Edirne’nin Yunanistan Konsolosluğu tarafından tayin edilen avukatlar bugün iki askerin tutuklanmasına itiraz ederek tahliyelerini istedi.

Haberin Devamı

AİLELERİ ZİYARETE GELDİ

Yunan askerlerin aileleri de Edirne’ye geldi. Yunanistan’ın Edirne Konsolosluğu’na giden aileler tutuklu askerleri ziyaret etmek için Edirne Başsavcılığı’na başvurdu. Talebi incelemeye alan Başsavcılık, ailelerin tutuklu askerlerle görüşmesine izin verdi. Tutuklu askerlerin aileleri gün içerisinde ziyareti gerçekleştirecek.

Son dakika: Edirnede yakalanan Yunan askerleri ile ilgili flaş gelişme

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Tutuklu Yunan askerlerinin aileleri, diplomatik plakalı bir araca binerek ziyaret için cezaevine gitti. Jandarma, cezavine giden yol güzergahında geniş güvenlik önlemleri aldı. Öte yandan gazetecilerin cezaevi kampüsü bölgesine girişine Valilik kararıyla izin verilmedi. Şu anda cezaevinde bulunan tutuklu askerlerin yakınlarının ziyareti sürüyor.

Haberin Devamı

Son dakika: Edirnede yakalanan Yunan askerleri ile ilgili flaş gelişme

'İLLEGAL NİYETLERİ YOKTU, OLSA BAŞKA YOL SEÇERLERDİ'

Yunanistan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Fotis Kuvelis, ERT kanalına yaptığı açıklamada iki Yunan askerini tutuklamasıyla ilgili olarak: “İllegal bir niyetleri yoktu” diye konuştu. Kuvelis, askerlerin sis nedeniyle böyle bir hata yaptıklarını da iddia etti.

Son dakika: Edirnede yakalanan Yunan askerleri ile ilgili flaş gelişme

Yunanistan Savunma Bakan Yardımcısı’nın açıklamaları şöyle:

"Diplomatik ve askeri liderler seviyesinde olayla ilgili yeterince girişimler oldu. Yunan Silah Kuvvetleri iki personelinin Türk toprağına geçmesiyle ilgili olduğundan bahsedilen bir meseledir. Bahsediliyor diyorum çünkü her halükarda bu geçişin olup olmadığınının kanıtlanması gereken bir meseledir. Açıkçası iki Yunan askerinin yabancı bir toprağa illegal girme gibi bir niyeti yoktu.”

“Bunu şu verilere dayanarak söylüyorum. Hiç kimse üniforması rütbe işaretleri ve teçhizatı varken kasten yabancı bir toprağa girmeye kalkışmaz. Girmek istese başka prosedür seçer. İkincisi çok alçak bir bulut/sis tabakasının olması, kar yağışının olmasıdır. Bundan dolayı bozulan sınırları devriye gezen kişi kendi inisiyatifi ile belirliyor. Söylemem gereken üçüncü konu ise şudur eğer komşu ülkeyle farklı durumlar ve farklı ilişkiler altında şartlar farklı olsaydı daha fazla uzamayan bir olay olarak kalırdı."