Ege Efsane Başkan’dan hüzünlü veda

Efsane Başkan’dan hüzünlü veda

07.07.2017 - 05:22 | Son Güncellenme:

Adı, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’yle özdeşleşen H. Cahit Çetin, başkanlıktan ağustosta ayrılıyor. Arkadaşlarından helallik alan Çetin, “Sistem iyi işliyor, bana ihtiyaç kalmadı” dedi

Efsane Başkan’dan hüzünlü veda

Tariş’in 33 yıllık başkanı H. Cahit Çetin, görevi bırakma kararını Tariş’in 100. yılı için hazırlanan ve Denizbank’ın sponsor olduğu 100. Yıl Asırlık Mücadele belgeselinin tanıtımında açıkladı. Tanıtımda, konuklara Çetin’in Tariş Yayınları’ndan çıkan ‘Zeytine Adanmış Ömür’ adlı kitabı takdim edildi.

Haberin Devamı

Tarihi Havagazı Fabrikası’ndaki tanıtıma, Birlik Başkanı H. Cahit Çetin’in ‘Bırakıyorum” açıklaması damga vurdu. Çetin, “Tariş’in asırlık tarihine baktığımızda, orada Türkiye’yi görüyoruz. Emperyalizme karşı ulusal direnişin ekonomik ayağını oluşturan Tariş, zorlu yolculuğunda bir sürü engelleri aşıp var olma savaşını başarmış ve bugün artık kendi ayakları üzerinde durabilen yapısıyla örnek bir kuruluştur” dedi.

Kurtuluş savaşı

Belgeselin, Tariş’in varoluş sürecinde başkaldırı, direniş ve mücadelenin simgesi haline geldiğini ve engelleri nasıl aştığını anlattığını vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:

“Nazmi Topçuoğlu, Kazım Nuri Çörüş, Ahmet Sarı, arkalarına yüzlerce çiftçiyi alarak Milli Aydın Bankası’nı kurduğunda 1913’tü. Kapitülasyon tüccarlarına karşı çiftçinin finansal sonunlarını çözme gayretindeki bankanın üretici ayağının kurulması ihtiyacını dikkate alan kişiler, 1915’te Aydın İncir Müstahsilleri Anonim Şirketi’ni kurdu. 100 yıl önce kuruluş iradesini gösterenler, bamyadan mühür yapılıp basıldığı, merkezi otoritenin, saltanatın acze düştüğü, 1. Dünya Savaşı öncesinde tükenmiş, Osmanlı’nın son dönemlerinde bu toprağın gerçek sahiplerinin ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ sözünü hayata geçirmesi için harekete geçmesidir. Tariş’in tarihi, Cumhuriyet’in tarihiyle örtüşür.”

Haberin Devamı

‘Emin ellerde’

Görevini tamamlamasına 2.5 yıl olmasına rağmen ayrılık kararı almasında, yönetimin yeni döneme alışması ve plan projelerini hayata geçirmesine imkan tanımak için olduğunu vurgulayan Çetin, Tariş’in 100 yıllık bir zaman tüneli olduğunu belirtti. “Orada milli mücadeleyi, ekonomik kurtuluş savaşını, kapitülasyonların son uygulayıcılarına karşı direnci, başkaldırıyı görürsünüz. Tariş Ege çiftçisinin yüreğinden gelen vatan sevgisinin üretime yansımasıdır. Bağımsız Türk köylüsü ve Türk ekonomisi için yaşamalı, yaşatılmalıdır. Buraya kadar biz getirdik, bundan sonrası gelecek nesillerin sorumluluğunda olacak” diye konuştu.