Ekonomi Ege bayramda patlama yaptı!

Ege bayramda patlama yaptı!

26.06.2017 - 08:27 | Son Güncellenme:

Bayramda yerli turistin Ege kıyılarına olan ilgisi patlama yaptı. Bölgeye talep geçen yıla oranla yüzde 10 arttı. Ege ve Akdeniz arasındaki makas neredeyse kapandı.

Ege bayramda patlama yaptı

Okul tatilinin hemen ardından gelen Ramazan Bayramı, turizmcinin yüzünü güldürdü. Bayramı yıllık izinle birleştiren yerli turist, Ege'den Akdeniz'e tüm kıyılarda otelleri yüzde 100 doldurdu. Bu bayramda yerli turistin Ege'ye olan ilgisi ise özellikle Egeli turizmciye bayram ettirdi. Geçen yıla kadar yüzde 65 Akdeniz, yüzde 35 Ege otellerini tercih eden yerli turist, bu yıl rotasını Ege'ye kırdı. Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre tur operatörleri, Ege ile Akdeniz arasındaki makasın çok daraldığını belirterek, "Bu yıl talep yüzde 45 Ege, yüzde 55 Akdeniz olarak şekillendi" dedi.

Haberin Devamı

Ege'ye artan talebi iki nedene bağlayan turizmciler, "Rus turistin tekrar Türkiye'ye gelmesi yerli turistte 'Akdeniz pahalandı' algısına neden oldu. Bu da tercihleri Ege'ye kaydırdı. Ege'de artan tesis sayısı da bölgeye olan ilgiyi artırdı" diye konuştu.

RUS TURİST ETKİSİ VAR

Ege Turistik Otelciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türkiye'ye yönelik yapılan saldırıların ardından turizmcinin iç pazara yöneldiğini aktardı. İşler, "2016'dan itibaren yerli turist öne çıktı. Geçen yıl özellikle Akdeniz otelcileri Rusya'dan düşen talep nedeniyle yerli turiste yoğunlaştı. Bu da geçen yıl yerli turistin ilgisini Akdeniz'e kaydırdı" ifadelerini kullandı.

Bu yıl artan Rus turist talebinin Akdeniz'de doluluk oranlarını yükselttiğine dikkat çeken İşler, bu durumun Ege'ye de yansıdığını kaydetti. Ege ve Akdeniz'e olan taleplerin bu yıl başa baş gittiğini aktaran İşler, "Ege'de Assos, Foça, Ayvalık'taki butik oteller ile Çeşme ve Bodrum'daki 5 yıldızlı oteller bayramda yüzde 100 doldu" dedi.

Haberin Devamı

15 EYLÜL'E KADAR DOLU

Taleplerin bayram sonrasında da yüksek olduğuna dikkat çeken İşler, "1 Temmuz-15 Eylül arasında yüzde 80 dolulukları yakaladık. Kalan kısmın da 15 güne kadar dolacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Egeli turizmcinin bu yıl yüzünün güldüğünü belirten İşler, yıl genelindeki doluluk oranlarının geçen yıla oranla yüzde 15 arttığını sözlerine ekledi.

ÖZDERE VE URLA DA ÖNE ÇIKTI

Ege Bölgesi'ne olan ilgiyi kendi satışlarında da gözlemlediklerini belirten Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, "Assos, Foça, Ayvalık'taki butik oteller bu bayram çok rağbet gördü. Ayrıca bu yıl Urla ve Özdere gibi noktalar da çok öne çıkmaya başladı" dedi. 2016'da satışlarının yüzde 65'inin Akdeniz, 35'inin de Ege'ye olduğunu anlatan Erkan, bu yıl ise yüzde 55 Akdeniz, 45 Ege olarak şekillendiği bilgisini verdi.

YERLİ TURİST RÜZGAR SEVİYOR

Yerli turistte yazlık kültürü olduğunu ve bunun da daha çok Ege'de varlık gösterdiğini anlatan İşler, şunları söyledi: "Turizmde Akdeniz Rus turistlerin ilgi odağı olduğu için yerli turist hep Ege'den yana tercih kullandı. Ege'de de Akdeniz'deki kadar çok tesis olmadığı için burada daha çok yazlık kiralama ya da satın alma yoluyla tatil yaptı. Geçen yıl Rus turistin gelemeyecek olması ve Akdeniz'deki boşluk nedeniyle yerli turist Akdeniz otellerini görmek istedi. Ancak insanımız yaz mevsiminde rüzgârı sever. Akdeniz havası onlara yaramadı. Yine rotasını Ege'ye kırdı." Yerli turistin gece hayatını sevdiğini anlatan İşler, Ege'de otel dışında yapılabilecek birçok alternatifin bulunduğunu kaydetti.